Hirdetés
Nagyvilág

Kezdődik a 2019-es Amerika-bajnokság:

:

Hirdetés

Vasárnap kezdetét veszi a 2019-es Amerika-bajnokság Puerto Ricóban. A 10 csapatos tornát az Egyesült Államok fiatalokra építő válogatottja mellett a rutinos kanadai és brazil együttes határozhatja meg.

Fotó: USA Basketball

A FIBA amerikai régiójában a 2019-es kontinenstorna amolyan felkészülési lehetőséget biztosít a novemberi olimpiai előselejtezőre. A résztvevő tíz csapatból ugyanis az első nyolc helyezett küzdhet majd két hónap múlva azért, hogy ott legyen a februári olimpiai selejtezőn. Az Egyesült Államok világbajnoki címvédőként már rendelkezik tokiói kvótával, ettől függetlenül a kvalifikációs tornákon – igaz tét nélkül – részt kell vennie. Dawn Staley és stábja ezt vélhetően a legkevésbé sem bánja, hiszen ez a kötelezettség tette lehetővé, hogy az ötkarikás játékokig hátralévő időszakban rendszeresen edzőtáborokat tudjanak tartani.

A nyár nagy bejelentése volt, hogy nyolc világklasszis úgy határozott: az egész évet otthon tölti és európai vagy ázsiai klubcsapat helyett a WNBA holtszezonjában a válogatottal készül. Két évtizede nem volt arra lehetősége a mindenkori szövetségi kapitánynak, hogy ennyit dolgozzon a nemzeti csapattal. Ez mindenképpen jót fog tenni a játék minőségének. Maradva az USA-nál, az Amerika-bajnokságra egy fiatal csapat utazik. Érdemes lesz figyelni a Napheesa Collier (Minnesota Lynx), Arike Ogunbowale (Dallas Wings), Jordin Canada (Seattle Storm) nevével fémjelzett együttest, hiszen a Tokió után elkerülhetetlen generációváltást követően már ők léphetnek elő vezérré. Az előttünk álló héten a rutint majd Sylvia Fowles (Minnesota Lynx) és Tina Charles (New York Liberty) adja.

Az USA válogatottja a B-csoportba került Argentína, Brazília, Kolumbia és Paraguay mellé. Brazília a Pánamerikai Játékok női kosárlabda tornáját nyerte a nyáron. Akkor USA magasan jegyzett egyetemista játékosokkal állt ki és a döntőben is sokáig szorongatták a brazilokat, akik végül a rutinjukat érvényesítve értek fel a csúcsra. Erika de Souza, Clarissa Dos Santos, Damiris Dantas és Nadia Colhado négyese köré épülve ezúttal is számolni kell velük. Az ötös csoportból az első két helyezett jut a legjobb négy közé. Meglepetés lenne, ha a másik három csapat ezen az ágon bele tudna szólni ebbe a küzdelembe.

Az A-csoportban láthatjuk a címvédő Kanadát, akik a sérült Kia Nurse hiányában is versenyképes, kiváló együttest raktak össze. A 12 fős keretükből kilencen európai élcsapatokból érkeznek. Magas posztokon Kayla Alexander és Nayo Raincock-Ekunwe WNBA-s tapasztalatot is hoz. Egyértelműen esélyesek az elődöntőre ezen az ágon. A házigazda Puerto Rico két éve bronzérmes volt és tavaly ott lehettek így a Világbajnokságon is. Szervezett kosárlabdával rukkoltak elő, de messze elmaradtak a mezőny többi tagjától. Kanada mögött ettől függetlenül joggal bízhatnak egy elődöntőben. Ezen álmaikat a hagyományosan kiismerhetetlen Kuba törheti össze, míg Dominikai Köztársaság és Mexikó számára az olimpiai előselejtező elérése lehet a cél.

Hirdetés