Hirdetés
Magyarország

Kezdődik a 2022/2023-as élvonalbeli szezon:

:

Hirdetés

Szombaton elrajtol a 2022/2023-as szezon a hazai élvonalban. A csapatok nyári változásairól és a várható erőviszonyokról a játékosként hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga- bronzérmes, edzőként a 3×3-as válogatottal Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Károlyi Andreát kérdeztük.

Sopron Basket

„Amíg a teljes keret nem áll össze, mint minden év eleje, úgy az idei is a túlélésről szól a Sopronnak. Ettől függetlenül szerintem a magyar mezőnyből ismét magasan kiemelkednek és Európában is versenyben lehetnek.

Az Euroliga-győzelem után talán jó alkalom arra ez a mostani időszak, hogy Jeca kivételével lecseréljék a légiósokat. Ez meg is történt. Bár nehéz felmérni az érkezők erejét, hiszen van, aki még nem játszott korábban az Euroligában, de egy kicsivel gyengébbnek érzem ezt a keretet, mint a tavalyit. Elsősorban Határ Bernadett kiesése mondatja ezt velem, nagy érvágás a hiánya a Sopronnak. A legnagyobb kérdés, hogy mikor és milyen formában tud visszatérni. Dragana Stankovic lesz az egyik helyettese, aki nem biztos, hogy hosszútávú megoldás. Korábban volt már Sopronban, de aztán nem véletlenül nem tudott megragadni a keretben.

A légiósok közül Ezi Magbegor a teljesen újonc, Brittney Sykes is kevesebbet játszott Európában – nyolc Euroliga mérkőzése van összesen –, de ilyen minőségű játékosoknál az alkalmazkodás kevésbé lehet kérdés, mint a szerényebb játékerőt képviselőknél. Courtney Vandersloot abszolút minőségi igazolás. Olyan szempontból érdekes, hogy ő egy shooter típusú játékos, aminek irányító-poszton megvan a veszélye. Ugyanakkor tény, hogy olyan kaliber, ha esély nyílik a leigazolására, azt nem szabad kihagyni. El tudtam volna képzelni egy olyan fiatal igazolást is, akit idővel Fegyverneky Zsófi utódjának lehet kinevelni. Ha egyáltalán azt a státuszt be lehet tölteni Sopronban, amit Zsófi képvisel.

Tavaly év elején ugyanezeket a kérdéseket tettük fel, mint most is, hogy mi lesz, amíg nem érkezik meg minden légiós. Akkor Varga Alíz szépen előlépett és betonbiztos teljesítményt hozott. Erre most is látok esélyt, bár abban biztosak lehetünk, hogy az ellenfelek jobban készülnek rá, mint egy évvel ezelőtt. Ilyen körülmények között kellene előlépnie, ami nehéz feladat és ha nem sikerül neki, akkor tanulságos lesz figyelni, hogy kinek lehet a magyarok közül olyan szintű szerepvállalása, mint tavaly Alizé volt.

Összességében tehát nem gondolom, hogy itthon veszélyben lenne a Sopron pozíciója. Azt tartom, hogy becsúszhatnak olyanok, mint a Magyar Kupa döntője, mert egy-egy meccsen meg lehet verni még egy ilyen szintű csapatot is. Azt viszont nem látom jelenleg, hogy egy rájátszás párharcban ezt bárki meg tudná tenni.”

Atomerőmű KSC Szekszárd, DVTK – HUN-Therm, NKA Universitas PEAC, SERCO UNI-Győr

„Itt mindenkire igaz: nagyon nehéz úgy csapatot építeni, hogy a bajnoki cím óriási bravúr lenne és ha őszinték akarunk lenni, akkor a második helyért zajlik a küzdelem. Arra pedig sokan pályáznak. Nem egyszerű dönteni ilyen helyzetben a keret kialakításáról. Érdemes-e kimaxolni mindenáron, ha nem, akkor milyen játékosokba célszerű befektetni, mire kell a hangsúlyt helyezni a csapatépítésnél. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a második helyből csak egy van és négy csapat fut érte reálisan versenyt. Aki innen csak az 5-8. helyért játszhat, annak ez a szezon óriási csalódás lesz.

Szekszárd esetében a legnagyobb kérdés, hogy ténylegesen milyen erőt képviselnek a most érkező amerikai légiósok és milyen teljesítményre képesek együtt. Az első fordulók után ezt jobban láthatjuk majd, addig nem mernék nagyobb jóslatokat megfogalmazni. A felkészülési mérkőzések azt mutatják, hogy még nem állt össze a keret és sok munka lesz az Euroliga rajtjáig. Nemzetközi porondon biztosan élénken élnek a tavalyi emlékek és azzal nem mondok nagyot, ha az állítom: elkerülné azt a szituációt a klub, amibe az elmúlt szezonban került az EL-ben.

A DVTK sincsen irigylésre méltó helyzetben. Úgy kell majd októberben hazai pályán Euroliga selejtezőt vívnia, hogy ott van az a tudat: ha a feljut a főtáblára, nem biztos, hogy jót tesz magával. Lehet, hogy a terhelés miatt még lépéshátrányba is kerülhet itthon. A saját fejlődése szempontjából egy jobb Európa Kupa szereplés reálisabb célkitűzés lehetne. Közben pedig természetesen hazai pályán nem teheti meg egyetlen csapat sem, hogy nem ad ki mindent magából. A klub játékospolitikájára jellemző, ha lehetősége nyílik rá, igyekszik egyben tartani a keretet. Ez történt idén is. Két játékost várnak a világbajnokságról, Darcee Garbin-t és Arella Guirantes-t. Jó döntésnek tűnik a keret bővítése. Bár azt hozzá kell tenni, hogy akkor volt a legjobb tavaly a DVTK, amikor kicsit beszűkült rotációval már a nemzetközi kupaszereplés terhe nélkül menetelhetett tél végén és tavasszal.

Nekem ebből a csoportból a PEAC a legnagyobb talány. Új edzővel és új légiósokkal dolgoznak. Egy játékos pedig még érkezik a világbajnokságról is. Én a Sió Kupán láttam a csapatukat. Nagyon sok munka állt még akkor előttük. A Győr szintén új szakmai stábbal készül. Cziczás László és Földi Attila vezeti őket. A keret viszont döntő többségében megegyezik a korábbival. Mint az előző években is, Győrben sok minden az öltözőben dől majd el. Ebben segítség, hogy olyan játékos érkezett Bach Boglárka személyében, aki saját érdekét hátrahagyva képes a csapatáért küzdeni. Ilyen típusú játékosra nagy szükség van Győrben. Előny lehet számukra, hogy a többiekhez képest többet tudtak teljes kerettel dolgozni. A szezon első hónapjában megszerezhetnek a riválisokkal szemben olyan győzelmeket, melyek később nagyon sokat érhetnek.”

Vasas Akadémia, Ludovika-Csata, TFSE-MTK

„Szerintem a Csata és a TFSE erősödött a tavalyi évhez képest. A Vasasról én azt mondtam volna, hogy gyengült. A felkészülési meccsek azonban az ellenkezőjét igazolják. A felső középmezőnynek nem lesz egyszerű ellenük játszani és arra a bizonyos ötödik helyre, amiről korábban beszéltünk, mindhárman pályázhatnak. Egyetértek azokkal a felvetésekkel is, hogy akár a dobogó szempontjából a mérleg nyelve lehetnek. Az igazolásokat mindhárom csapatnál meghatározta, hogy kevés a magyar játékos.

A Csata erősödése a nevek alapján nem kérdés. Sok helyről érkeztek a játékosok és inkább az emberi oldalt helyezném előtérbe. Mindig kérdés, hogy mennyire tud egységes lenni a csapat. A Csata a másik nemzetközi selejtezős klub idén a mezőnyben. Ők az Európa Kupáért játszanak majd. Az Európa Kupa csoportkör egy négyes csoportban hat hétközi meccset jelent helyenként nem egyszerű utazásokkal. Ugyanazt a kettősséget tudom itt is elmondani, mint a DVTK-nál. Meg kell célozni a főtáblás részvételt, de a bajnoki szezon szempontjából nem tudom, hogy jó-e, ha sikerül. Ezzel mindenki így van, aki egy magasabb ligába vágyik.

A Vasas szerintem nagyon jól felméri a saját helyét és a lehetőségeit nem feszegeti túlzottan. Felvállalja a nevelőegyesület státuszt és esélyt ad a fiataloknak. A kiesésüket jó ideje nem fenyegeti semmi és abba belefér, hogy a fiatalok játszanak. Szerintem minden ilyen szintű klubnál az lenne a fontos, hogy azokat a lépcsőket megjárja, amiket a Vasas megjár. Jó döntésnek tartom azt is, hogy nem vállalták az Európa Kupa szereplést. Inkább az a kérdés, hogy erről a szintről van-e tovább, egyáltalán érdemes-e tovább lépni. Ha a válasz nem és elfogadják, hogy ez a maximum, akkor vannak olyan játékosok, akiknek ez már kevés és el kell engedni őket. Ezek az igazán nehéz döntések emberi oldalról.

Minden csapatnál, így a TFSE-nél is fontos, hogy a magyar mag stabil lábakon álljon. Ebbe az irányba tett lépést a klub Pusztai Petra és Hegedűs Janka szerződtetésével. Pusztai Petrának a Vasasnál töltött hullámzó szezon után esélyt kínálhat az évad, hogy meghatározóbb szerepet töltsön be az élvonalban. Hegedűs Janka pedig hasonló szellemiségű játékos, mint Bach Bogi. Tehát a saját érdekeit háttérbe tudja szorítani a csapatért. A légiósok közül Ty Marshall harmadik magyar csapatánál szerepel, szerintem már elmarad a pályafutása csúcsától, de abszolút minőségi légiósnak számít a TFSE számára.”

E.ON ELTE BEAC, VBW CEKK Cegléd, PINKK Pécsi 424

„A BEAC-tól a komplett kezdőötös távozott. Új edző és új játékosok érkeztek. Óriási türelemre lesz szükség a bajnokság elején minden szereplőtől, vezetőtől, edzőtől, játékostól. Ez nem könnyű senkinek, de a BEAC szinte a nulláról kezdi az építkezést és ezt el kell fogadni.

Ha arról beszéltünk az előbb, hogy a magyar játékosok szűkös piaca meghatározta a középmezőnybe tartozó klubok mozgásterét, akkor ez itt hatványozottan igaz. Minden téren egymásra vannak utalva ezek a csapatok. A szerencsés légiósválasztás mozdíthat csak el innen bárkit. Ilyen szempontból – és úgy általánosságban is – talán a BKG-ban van a legtöbb ambíció. Az újdonság varázsa náluk még él, hogy a második szezonra próbáljanak előrébb lépni. Nekik még egyértelműen megfogható célt ad, hogy a pályán is kivívják a bennmaradást.

Az előbbiekben vázoltak természetesen a többieknek is célt adnak. Tavaly bebizonyosodott, hogy a bennmaradáshoz szükséges rutin nem a BKG oldalán áll. Ezen a téren a PINKK és a Cegléd is erősebb volt döntő szituációkban.”

Hirdetés