Hirdetés
Magyarország

Kezdődik a 2022-es Euroliga Final4:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Pénteken az elődöntőkkel elrajtol a 2022-es női Euroliga Final4 Isztambulban. Az elődöntőben a Sopron Basket ellenfele a Salamanca lesz. A másik ágon a házigazda Fenerbahce és az USK Praha mérkőzik. A négyes döntő előtt a játékosként hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes, edzőként a 3×3-as válogatottal Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Károlyi Andreát kérdeztük a várakozásairól.

15 év után a Jekatyerinburg nélkül

“Jó, élvezetes és közönségszórakoztató Final4-ra számítok. Azzal, hogy a Jekatyerinburg kiesett, nem csak a Sopron, hanem a többi résztvevő esélyei is növekedtek. Szerintem mindenki úgy megy neki, hogy mikor, ha nem most. Az jó kérdés, hogy ez kire milyen hatással lehet. Van, aki így éli meg, van, aki úgy – ezt kívülről nagyon nehéz megmondani. A Prága kivételével a többi csapatot nyilván valamennyire nyomaszthatja a megnyíló lehetőség terhe. Talán a Prágánál ez kevésbé erős, mert náluk érzem a legkisebb esélyt a végső győzelemre. Különösen úgy, hogy a Fenerbahce-val játszanak az elődöntőben.

Nem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő, lesznek-e orosz csapatok vagy sem. Szerintem ez a Final4 most egy óriási esély az európai női kosárlabda számára. Olyan értelemben, hogy megmutathatja: nem kell ezt az amerikai túlsúlyt annyira tolni, mert érezhetően nem tett jót az európai válogatottaknak. Mindenki próbált igazodni és valamennyire versenyezni az élmezőnyben a Jekatyerinburg által diktált trendekkel. Ez egy önmagát generáló és soha véget nem érőnek látszó folyamat lett az elmúlt években a WNBA játékosokkal. Esélyt adhatnak ezek a mostani változások arra, hogy visszabillenjen az európai túlsúly, mert a mi kontinensünkön is bőven vannak minőségi játékosok, akik megérdemelnék a lehetőséget.”

Túlóra a bajnoki elődöntőben

“A bajnoki elődöntőt 2-1-re nyerte a Sopron a DVTK ellen. Nekem ez a párharc a soproniak egész szezonra jellemző kétarcúságát mutatta. Ugyanakkor a Sopron az a csapat, amelyiknek ha megráncigálják a bajszát, akkor időben össze tudják magukat kapni. Az Euroliga Final4 szempontjából jól is jöhet, hogy mindig emlékeztetik őket arra: „halandók vagytok ti is”. Ebből akár tudnak új erőket mozgósítani.”

Mély és erős kerettel a Salamanca

“A tavalyi év után ismét a Salamanca lesz az ellenfél az Euroliga elődöntőben. Ha a számokat, az összehasonlító statisztikát nézzük, akkor mindenben jobb a Salamanca. Ami engem meglep, hogy a festékben is jobbak, 34.6 pontot dobnak ők átlagban onnan, a Sopron 26-ot. A salamancai keretben jobban megoszlanak a terhek és mélyebbek a rotációs lehetőségek. Náluk minden betegség, sérülés ellenére ebben a szezonban 12 játékos lépett pályára legalább 10 meccsen és minőségi percekkel. Ugyanez Sopronban csak nyolc játékos volt. Ők az alapszakaszban csak háromszor kaptak ki, kétszer a Jekatyerinburgtól és egyszer a Prágától, illetve a negyeddöntőben egyszer a Gironától.

Bár ahogy mondtam, a számok idén is a Salamanca mellett szólnak, de szerencsére erre rá lehet cáfolni. Az elődöntő csak egy meccs. Azon pedig foghatóak, hiszen akkora tudáskülönbséget nem látok és a spanyolokra is jellemző a kiszámíthatatlanság. Sokszor felidéztük a szekszárdi hosszabbításos fellépését a Salamancának. Azért a Sopron ellen egy Euroliga elődöntőben biztosan nem úgy fognak felmenni a pályára, mint akkor, de látszódik, hogy nem volt könnyű szezonjuk nekik sem. Két amerikai játékosuk is hazautazott februárban. Egy családi tragédia esetén, mint Kahleah Copper-nél történt, ez teljesen érthető és ő két hét után vissza is tért. Katie Lou Samuelson pedig még csak most jött vissza a Final4-ra. Ezek azért nehéz helyzetek, mert minden ilyen szituációban megakad az egész csapat munkája és például ismerve Roberto Iniguez hozzáállását, ő a kőkemény szervezett munkának a híve.

Idén a Salamanca adja az Euroliga MVP-jét. Ő az előbb említett Kahleah Copper, aki a WNBA döntő MVP-je is volt. Viszont én nem hegyezném ki egy emberre ezt, a Salamanca nem az a csapat, amelyikből, ha egy játékost kiveszel, akkor minden megvan oldva. Csak akkor lesz esélye a Sopronnak, ha csapaként támadó és védőoldalon jól tudnak funkcionálni. Ahogy beszéltük, bár az összehasonlító statisztikai nem ezt mutatja, de egy Határ Bernadett – Stefanie Dolson párossal palánk alatt fontos lenne dominálni. Ez akár az egyik döntő pont lehet.”

Maximális koncentrációra lesz szükség a Soprontól

“A Sopronra most két olyan meccs vár, ahol 100%-ot kell nyújtania. Remélhetőleg kimagasló egyéni teljesítmények is születnek majd a hétvégén, de egy Euroliga Final4-ban egy-egy extra egyénivel nem lehet sikert elérni. Ott kiegyensúlyozott csapatteljesítményre lesz szükség, mert itt már olyan ellenfelek vannak, akik ellen az esetleges kihagyások meg tudják bosszulni magukat. A koncentrációban meglévő hullámzást egyébként a legnehezebb orvosolni. Ha kizárólag a szakmai stábon múlna, akkor biztos vagyok benne: sem a miskolci vereség alkalmával, sem korábban ez nem jelent volna meg a Sopron játékában. Ez a csapat aktuális állapotától függ.

Nincsenek most könnyű helyzetben, mert abszolút ott van a Sopron előtt a lehetőség akár egy történelmi győzelemre is, de nem arról szólt a szezon, hogy végig kiegyensúlyozottan és magabiztosan meneteltek volna. Kettős érzéseim vannak tehát, mert közben mégis azt gondolom: bennük van győzelem a lehetősége. Ebből is látszik, hogy bizonyos szint felett már nagyon nehéz egy csapatot menedzselni, annyira apróságok dönthetnek.

Nagyon szép menetelés, amit a Sopron rendre bemutat nemzetközi szinten, de az is tény, hogy az eddigi négy Final4 szereplése során egy győzelmet szerzett. Én azt gondolom, hogy a Sopronnak fontos lépés lenne, ha éremmel térne haza, de igazságtalanok lennénk, ha ezt elvárásként fogalmaznánk meg. Ha nincs meg az elődöntő, akkor a bronzmeccs már nagyon kiszámíthatatlan. Nekem játékosként volt alkalmam megtapasztalni azt, amikor esélyesként mentünk és negyedikek lettünk és azt is, amikor bravúrral érmet szereztünk. Más érzelmeket tud megmozgatni a kettő.”

Nagy lehetőség kapujában a Fenerbahce

“Szerintem a Fenerbahcét érné a legnagyobb csalódás a mezőnyben, ha a végső győzelem nem sikerülne. Ezzel el is árultam, hogy én őket tartom a legnagyobb esélyesnek. Beszéltünk a felvétel előtt arról, hogy ez nem az a pálya lesz, ahol egyébként játszik a Fener. Én magát a pályát, a teret, a gyűrűt nem sorolnám a döntő faktorok közé. Mind a négy csapatban olyan játékosok vannak, akik mindenféle pályán játszottak már életükben. Itt, ami a törököknek igazán fontos lehet, a szurkolók. A hazai pályán kiemelt eseményen a török szurkolók tudnak nagy hangulatot csinálni.

A Fenerbahce kapcsán, amikor a Sopronnal játszottak az alapszakaszban, sokat beszéltünk a legjobbjaikról. Nekik az is erősségük, hogy a pályára kerülő kiegészítő emberek és hazai játékosok tudják a helyüket, a szerepüket és azt maximálisan megoldják. Lehet, hogy nem világsztár kategóriák, de elvégzik a szükséges munkát. Ezzel szemben a Prágának korlátozottabbak a lehetőségei. Natalia Hejkovát szintén ismerjük, tud meglepetést okozni. Ettől függetlenül ebben a párharcban szerintem nem a Prága az esélyes. Még akkor sem, ha a bevezetőben már mondtam, hogy ők a másik három csapathoz képest az esélytelenek nyugalmával léphetnek pályára.”

Hirdetés