Hirdetés
USA

Kezdődik a 2024-es WNBA szezon:

:

Hirdetés

Keddről szerdára virradóra elrajtol a 2024-es WNBA évad. Gazdasági és szakmai értelemben is rengeteg a kérdőjel, miközben a legnagyobb esély mégis arra van, hogy folytatódik a Las Vegas Aces menetelése.

Meglovagolni a felhajtást

Egy felkiáltójellel ezt akár a 2024-es évad alcímének is megadhatnánk. Minden rekordot megdöntő egyetemi szezon után óriási kérdés, hogy a WNBA azt a felhajtást, ami jelenleg a női kosárlabdát körülveszi az Egyesült Államokban, mennyire tudja becsatározni és meglovagolni. Egy biztos, hogy Caitlin Clark (Indiana Fever), Angel Reese (Chicago Sky) és Cameron Brink (Los Angeles Sparks) személyében olyan játékosok érkeztek meg a profik közé, akik a közönség egy azon szegmensét is be tudják hozni, melyet eddig a WNBA nem volt képes megszólítani.

Az Indiana Fever mérkőzéseinek a többsége országos televíziós közvetítést kap. Caitlin Clarkék találkozóira a legtöbb városban elővételben elkelt az összes jegy és több klub a Fever vendégjátékára nagyobb arénát bérelt. Clark április végén 28 millió dollár értékű szerződést írt alá a Nike sportszergyártóval, amihez foghatót női kosárlabdában még senki nem kapott.

Szükség is van a gazdasági sikerekre, hiszen a WNBA az alapítása óta nem látott terjeszkedésbe kezdett. 2028-ig 16 csapatosra bővítenék a ligát. Ennek első lépéseként 2025-ben kiegészül a mezőny a Golden State Valkyries alakulatával, mely a Golden State Warriors égisze alá tartozó női gárda lesz. 2026-ban 14. csapatként egy torontói alakulattal bővül a mezőny.

A televíziós számok is óriási hangsúlyt fognak kapni az idei évadban, hiszen 2025-ben a ligának új TV-s szerződést kell kötnie és szeretne a jelenlegi 60 millió dollárosnál nagyobb összeget kiharcolni. Tavaly egyébként átlagban 505000 nézője volt az országos csatornákon közvetített alapszakasz meccseknek és a helyszíni átlag-nézőszám is 6615-re nőtt. Clark érkezésével ezen mutatókban további előrelépést várnak.

Komoly ugrás a nagyobb profizmus felé

A WNBA a saját lehetőségei mellett igyekszik javítani a munkakörülményeken. Az idei évtől a csapatok magángéppel repülnek a mérkőzéseikre. Nem kell ezentúl a kereskedelmi járatokkal bíbelődni, ami lehetővé teszi, hogy több idő jusson a regenerálódásra. Optimálisabb lesz az utazás és ettől általánosságban is minőségi javulást várnak játékban. Számtalan kritika érte a ligát, hogy brutál feszes a versenynaptár és ezt menetrendszerinti járatokkal össze-vissza repkedve a kontinensen, nem lehet teljesíteni magas szinten.

Az idei évadban a kollektív szerződésnek megfelelően május 1-én csatlakozniuk kellett a csapataikhoz azon játékosoknak, akik legalább három évet eltöltöttek már a ligában. Ha ezt valaki elmulasztotta volna, nagyon komoly munkaügyi következményekkel kellett volna szembenéznie. Emiatt nem lehetett ott a magyar bajnoki döntőben a Győrrel Bridget Carleton. Azok, akik egy vagy két évet töltöttek eddig a ligában, még felmentést kaptak ezen szabály alól. Így lehet az, hogy Juhász Dorka jelenleg is a Famila Schióval készül az olasz döntőre.

Ez a szabályozás is azt segíti elő, hogy a rutinosabb játékosok ne az utolsó pillanatban essenek be, hanem legalább két hét közös munkával kezdjék a szezont. Ez talán meg az utazási támogatásnál is nagyobb lépés a játékminőség javítása felé.

Az erőviszonyokról

Miután a fontosabb gazdasági mutatókon átrágtuk magunkat, nézzünk kis esélylatolgatást. Triplázhat-e a Las Vegas Aces? A legtöbb beharangozó ezt a kérdést teszi fel az Egyesült Államokban. Bár Candace Parker visszavonult, de A’ja Wilson, Chelsea Gray, Jackie Young, Kelsey Plum és Kiah Stokes köré építve a keretet, még mindig az Aces a legnagyobb favorit. Már tavaly a szezon második felét is Parker nélkül hozták le Becky Hammon tanítványai, így látható: az Aces-nél van élet a zseniális center nélkül is. A Houston Comets az egyetlen klub, amelyik triplázni tudott a WNBA történetében. Reális esély van arra, hogy az Aces csatlakozik melléjük.

Ki állíthatja meg abban a Las Vegas-t, hogy történelmet írjon? Elsősorban a tavalyi döntőbeli kihívójuk, a New York Liberty teheti ezt meg. Ősszel, a 2023-as szezon lezárását követően sokáig ment a találgatás, hogy a Liberty sztárjai közül ki marad és ki megy. Végül mindenki maradt, a fedélzeten ott van Breanna Stewart, Jonquel Jones, Courtney Vandersloot és Sabrina Ionescu is. Hányattatott szezon után szeretne nagyot dobni a Seattle Storm, akik Jewell Loyd, Nneka Ogwumike és Skylar Diggins-Smith köré építve alkothatnak versenyképes gárdát. Ne felejtsük el, hogy ők draftolták a UConn végzősei közül Nika Mühl-t és Ezi Magbegor is a csapatukat erősíti. Gondolatébresztő névsor.

Sokan várták, hogy a Phoenix Mercury Diana Taurasi vélhetően utolsó profi szezonjára megpróbál újat és extrát hozni. Azzal, hogy a napokban töréses sérülést szenvedett a talpában Brittney Griner, jelentősen csökkentek az esélyeik egy kiemelkedő szezonra. Nyilván így is ott van Kahleah Copper és Natasha Cloud, de ebbe nehéz belelátni korszakos menetelést. Nagyon dobhat viszont a Connecticut Sun. Náluk Alyssa Thomas és DeWanna Bonner mellé visszatérhet Achilles-szakadása után Brionna Jones. Amennyiben Jones meg tudja közelíteni korábbi formáját, veterán zsenikkel teletűzdelt versenyképes gárda formálódhat az idei Sun-ból.

Magyar szemmel érdekes lesz figyelni a Minnesota Lynx-t, ahova az olasz szezon után érkezik majd Juhász Dorka. A Lynx számára kulcs, hogy a Fenerbahcében csodálatos meccseket varázsoló Napheesa Collier mellé ki tud tartósan fellépni. Ha lesznek kiegyensúlyozott teljesítmények például Kayla McBride-tól vagy éppen Bridget Carleton-tól, akkor joggal bizakodhatnak. Amennyiben beszűköl Collier-re a játékuk, komoly korlátai is lehetnek ennek a gárdának. A Los Angeles Sparks-nál is volt magyar érdekeltség, Kiss Virág az edzőtábor első napjaiban kóstolhatott bele a klubnál zajló munkába. A Sparks-nál Nneka Ogwumike távozása óta új időszámítás vette kezdetét. Ezen építkezés során Cameron Brink lehet az, akiből ikont faragnak.

Ha újoncról van szó, aki nyilván nem elsősorban Brink-re kíváncsi most a közvélemény, hanem Caitlin Clark bemutatkozására. Megjósolhatatlan, hogy a profik között mire lesz képes és Aliyah Bostonnal karöltve az Indiana Fever-t fel tudják-e emelni a poraiból. Minden téren a legszerényebb klubból kellene listavezetőt faragniuk a feltörekvő sztároknak. Clark és Brink mellett Angel Reese bemutatkozására is érdemes kitérni. Neki a szintén szebb napokat látott Chicago Sky színeiben illene valamit gurítani. Azzal, hogy megsérült Kamilla Cardoso és a korábbi rossz szerződések miatt igencsak szűkös a Sky mozgástere, nagy csodákat nem várhatunk. Még akkor sem, ha aktívan él bennünk az Euroliga, Európa Kupa és a török szezon tapasztalata. Így Dana Evans, Marina Mabrey vagy éppen Elizabeth Williams európai teljesítményével azért tudjuk biztatni a Sky híveit, hogy ne mondják le a League Pass előfizetést.

Három gárda maradt a végére. A Dallas Wings-hez várhatóan az olimpia után csatlakozik Satou Sabally. A német válogatottban sérült meg a klasszis játékos és a vállát kellett műteni. Hiányában a Wings lehetőségei erősen korlátozottak. Arike Ogunbowale mellé meg kell találniuk a húzóembereket. Az Atlanta Dream tavaly hosszú várakozás után bejutott a play-offba. Kérdés, hogy Rhyne Howard, Allisha Gray vagy éppen Tina Charles elég lehet-e a tavalyi menetelés megismétléséhez. Nincs könnyű helyzetben a Washington Mysics sem, hiszen Elena Delle Donne kiüli a szezont, Natasha Cloud Phoenix-be igazolt. Ennek megfelelően Aaliyah Edwards köré igyekeznek majd fokozatosan egy fiatalabb csapatot építeni. A rutinos játékosok közül Brittney Sykes, Stefanie Dolson és Ariel Atkins hozhat pluszt. Itt Julie Vanloo, illetve Karlie Samuelson személyében szintén találunk egy jó európai szezont futott magot.

Lebonyolítás

Idén 40 meccses lesz a WNBA alapszakasza, mely szeptember közepén ér véget. A rájátszás szeptember 22-én rajtol. A negyeddöntők az egyik fél második győzelméig tartanak, az elődöntők és a döntő az egyik gárda harmadik sikeréig. Ez európai szemmel is jól követhető formátum.

Idén is megrendezik a Commissioner’s Cup-ot. Bár a liga összevont 12-es táblázattal dolgozik, de itt még van jelentősége a keleti és a nyugati konferenciának. Ezúttal minden csapat június 1. és 13. között játszik egy-egy alkalommal a konferenciabeli riválisa ellen. Ez gárdánként 5-5 meccset takar. Ebből lesz egy tabella és a két konferencia legjobbja vívja június 25-én a döntőt.

Nem szabad elfelejteni az olimpiai szünetet, melyre július 21. és augusztus 14. között kerül sor. Akkor már sokkal okosabbak leszünk az erőviszonyokat illetően.

Hirdetés