Hirdetés
USA

Kezdődik a 25. WNBA szezon:

:

Hirdetés

Péntekről szombatra virradóra elrajtol a WNBA 25. szezonja. A 2021-es évad sok tekintetben rendhagyó lesz, de bízzunk benne, hogy az elmúlt évek fejlődése nem torpan meg. A női kosárlabdának ugyanis elengedhetetlenül fontos, hogy stabil lábakon álljon a tengerentúlon.

Fotó: WNBA

Előremutató újítások sok kérdőjellel

A tavalyi buborékos évad után a 2021-es szezonra a csapatok visszatérnek az otthonaikba. A mérkőzések látogathatósága minden helyszínen az adott állam éppen hatályos járványügyi szabályozásának megfelelően alakul. A szakértők azzal számolnak, hogy az olimpiai szünetet (július 15. – augusztus 11.) követően akár korlátozások nélküli teljes üzem lehet. A játékosoknak nem tehette kötelezővé a liga az oltást. A döntő többség szerencsére felvette azt, de a versenynaptár a korábbi évekhez képest némileg lazábbra van szabva, így bármilyen halasztást lehet majd pótolni. Mivel utazni még mindig körülményes, ennek megfelelően a liga lehetővé tette a “tömbösített” lebonyolítást, tehát a csapatok egymást követő napokon megvívhatják az egymás elleni meccseiket, ha erre szükség van.

A WNBA 25. szezonja május 14-én rajtol. Az évad első fele július 11-ig tart. A liga július 15. és augusztus 11. között olimpiai szünetre vonul. Augusztus 12-én rendezik Phoenixben a Commissioner’s Cup döntőjét. Az alapszakasz szeptember 19-én zárul. A rájátszás szeptember 23-án kezdődik. A döntő utolsó lehetséges játéknapja október 19.

A versenynaptárt tekintve nagyon fontos kiemelni, hogy a korai kezdés miatt minden eddiginél jobban összeér az európai és a tengerentúli női kosaras élet. Olaszországban és Franciaországban még tart a szezon, Törökországban pedig kedden végeztek. A hazatérők közül vannak, akik karanténba kerültek és emiatt az első napokban még nem lesznek teljesek a keretek. Ráadásul a hozott sérülések kikúrálására sem volt lehetőség, így nincsenek egyszerű helyzetben a szakmai stábok. Elég csak a magyar vonatkozásra gondolni, sem Határ Bernadettet, sem a Sopron Basket irányítóját Briann Janaury-t nem láthatjuk a nyitó hétvégén. A csapatok sokszor szerepelnek majd felforgatott összeállításban, miután az olimpiai szünetig is bezavar több FIBA esemény. Ilyen a 3×3-as olimpiai selejtező Grazban, ahol az amerikai válogatott Kelsey Plum, Stefanie Dolson, Allisha Gray és Katie Lou Samuelson összeállításban szerepel, de például Satou Sabally-ra is számítanak a németeknél. Lesz Európa-bajnokság és Amerika-bajnokság is június végén, ami több játékost, például Emma Meesseman-t is kiveszi a rendszerből.

Fotó: Seattle Storm

Annak ellenére, hogy felforgatott csapatokkal indul a szezon, már az első naptól nagy harc várható. A liga jó érzékkel vezette be a kupasorozatát, a Commissioner’s Cup-ot.  Ide az olimpai szünetig terjedő időszakban, május 14. és július 11. között 60 alapszakasz találkozó eredménye tartozik majd, ami garantálja, hogy semmilyen körülmények között ne engedjék el a klubok a rajtot. A győztes 550000 dollárral gazdagodik, ami a WNBA rendkívül szűkös gazdasági lehetőségei között nagyon komoly tétel. A Commissioner’s Cup köré a társadalmi igazságossággal kapcsolatos programokat szerveznek. Annak ellenére, hogy a tengerentúlon már nincs választási év, de a liga – nagyon helyesen – továbbra is kitart az éles közéleti aspektusa mellett.

Megismétlődik a Seattle – Las Vegas versenyfutás?

Nézzük az erőviszonyokat. A címvédő Seattle Storm-ról a 2018-as bajnoki címük után azt írtuk, hogy akár egy évtizedre bebetonozhatják magukat az élen. Aztán jött 2019, amikor példátlan balszerencse hullám lenullázta a klubot. 2020-ra a buborékos szezonra viszont visszatértek és annak ellenére bajnokok lettek, hogy a floridai buborékba betegsége miatt Dan Hughes vezetőedző nem költözhetett be. Hogy valóban bebetonozza-e magát az élen a Storm, arra idén választ fogunk kapni. Breanna Stewart mellől ugyanis a korábbi sikerek több meghatározó egyénisége kikopott, miután Natasha Howard, Sami Whitcomb és Alysha Clark távozott. Sue Bird visszatért és érkezett Candice Dupree, de egyikük sem a jövő embere. A tengerentúli szakírók szerint most derülhet ki, hogy Breanna Stewart képes-e egymaga elvinni a hátán a klubot, illetve Jewell Loyd, Jordin Canada vagy éppen az európai szezonban szárnyaló új igazolásuk Katie Lou Samuelson be tudja-e hozni a szükséges pluszt.

Fotó: Las Vegas Aces

Az amerikai szabályok nem teszik lehetővé egy Jekatyerinburg létrehozását, de a Las Vegas Aces közel áll ahhoz, hogy egy hasonlóan feltöltött kerete legyen. A tavalyi alapszakasz MVP A’ja Wilson és a visszatérő Liz Cambage kiemelkedő – és kellően megosztó – egyéniségei a sportágnak. Érkezett Chelsea Gray, újra rendelkezésre áll Kelsey Plum. Ott lenne Angel McCoughtry is, aki viszont az előszezonban keresztszalag-szakadást szenvedett és idén már nem léphet pályára. Nagy kérdés, hogy számára a legmagasabb szintre van-e visszaút. Dearica Hamby kétszer lett a liga legjobb hatodik játékosa és ismét értékes megoldásokkal segítheti az Aces-t. A tulajdonosváltás ellenére nem változtak a célok. Ezzel a csapattal versenyben kell lenni a bajnoki címért. A szezon előtti szavazásokon legtöbben őket várják befutónak. Sokkal erősebb keretet a WNBA szabályai között összerakni nem lehet.

Kik lehetnek a kihívók?

A Connecticut Sun 2019-ben döntőt játszott, 2020-ban drámai elődöntő párharcot veszített a Las Vegas Aces alakulatával szemben. Magyar szemmel Briann January, Beatrice Mompremier és DeWanna Bonner szereplése kiemelést érdemel. Ráadásul az előszezonban Brianna Fraser is itt bizonyíthatott. Alyssa Thomas-ra ebben a szezonban nem számíthatnak, így a nagy hármas Bonner és Jonquel Jones duójára csökkent. Sok múlik azon, hogy January, Brionna Jones vagy éppen a Fenerbahce-val nagyot menetelő Jasmine Thomas mennyit tud hozzátenni. Nem a legfiatalabb csapat, de rossz kezdés után tavaly is összeszedték magukat. Magyar szemmel nyilván a Chicago Sky a másik kiemelt gárda. Gabby Williams a 2021-es WNBA szezont kihagyja. A játékjoga pedig már Los Angelesben van. Az elmúlt hetek történései sokáig beszédtémát adnak a tengerentúlon, mert Williams esete jópár olyan gondot napvilágra hozott, amit idővel kezelnie kell a ligának. Visszakanyarodva a Sky-ra. Candace Parker érkezése, Allie Quigley és Courtney Vandersloot rutinja meghatározó csapattá teszi őket. A Sky hívei amolyan most vagy soha hangulatban várják az évadot, de itt sok mindennek kell passzolnia – elég Diamond DeShields vagy Azurá Stevens nevét említeni -, hogy ebből bajnoki cím legyen.

Fotó: Chicago Sky

A Minnesota Lynx tavaly elődöntőzött. Komoly erősítésen estek át: Kayla McBride, Aerial Powers, Natalie Achonwa, Rennia Davis is az érkezőik között szerepelnek. Sylvia Fowles elvileg egészséges, Napheesa Collier és Crystal Dangerfield további fejlődésére pedig joggal számítanak. Ha ez nem is a 2010-es évek első felét uraló szint, de Cheryl Reeve kiváló szakmai munkája mellett a Lynx szépen visszahozta magát az élbolyba. Tette mindezt nagyon hamar. Elég csak a nagy riválisukra, a Los Angeles Sparks-ra gondolni, ahol továbbra sem fenyeget semmilyen előremutató elképzelés a jövőre vonatkozóan. Candace Parker és Chelsea Gray elment. Nneka Ogwumike lett az első számú játékos. Visszatér Kristi Toliver és Chiney Ogwumike, új igazolás Erica Wheeler és Amanda Zahui. Nehéz megtalálni, hogy ebből miként lesz versenyképes csapat.

Fotó: Phoenix Mercury

A 2019-es bajnok Washington Mystics kapcsán minden ínyenc azt várja, hogy Tina Charles és Elena Delle Donne együtt szerepelhessen. Nem verte nagy dobra a klub, de Delle Donne-t, aki a 2020-as évadot a Covid miatt kihagyta, télen újra megműtötték. Az olimpiai szünetig Emma Meesseman nem lesz. Natasha Cloud viszont visszatér. A tervek szerint Erica McCall is itt bizonyíthat. Papíron hiába bombaerős a keret, jó eséllyel a szezon első fele a kármentésről szól majd. Itt az igazán izgalmas kérdés, hogy sikerül-e olyan pozícióba tartani magukat, hogy augusztusra mindenkit a fedélzetre hozzanak. Most zajlik a francia play-off és érdekes lesz figyelni, hogy az ott extra Myisha Hines-Allen mit tud ebből átmenteni. Elérkeztünk a Phoenix Mercury-hoz, akik olyan zsákutcába kormányozták magukat, hogy onnan se előre, se hátra. Diana Taurasi, Skylar Diggins-Smith, a tavalyi botrányos távozása ellenére visszatérő Brittney Griner, Kia Nurse, Brianna Turner, illetve Bria Hartley hatosa extra. Ugyanakkor melléjük nem tudnak igazolni, olyan szinten fogják a keretet. Nyilván ennek pozitív hozadéka, hogy olyan tehetségek, mint Megan Walker lehetőséget kapnak. Másik oldalról viszont rossz nézni a szupersztárok szenvedését.

Ki támadhat fel?

A kérdésre a válasz egyértelműen a New York Liberty. Ide érkezett Seattle-ből Natasha Howard, illetve Sami Whitcomb és 2020 legtöbbet fejlődött játékosa Betnijah Laney. Elvileg Sabrina Ionescu egészséges. Az elmúlt évek legfelkapottabb tehetsége tavaly három mérkőzést tudott teljesíteni bokasérülése előtt. Ez lehet az első teljes profi szezonja. Határ Bernadett miatt az Indiana Fever-t kiemelten kell kezelni, de ha őszinték akarunk lenni, sok okuk örömre a Fever híveinek nincs. Candice Dupree távozott és bár a szurkolóik joggal említik Kelsey Mitchell, Tiffany Mitchell, Teaira McCowan, illetve a három új igazolás Jantel Lavender, Danielle Robinson és Jessica Breland nevét, ez a WNBA szintjén bántóan kevés. Nyilván ott van a remény, hogy valamikor befut Julie Allemand és Lauren Cox fejlődésére is számíthatnak.

Fotó: New York Liberty

A Dallas Wings történelmi lehetőséget kapott, hogy a WNBA Drafton az első két választás jogával élve a jövő alapjait letegye. Kiemelten tehetséges érkezőik Charli Collier, Awak Kuier, Chelsea Dungee vagy éppen Dana Evan, de ők nyilván nem hoznak azonnali eredményességet. Vickie Johnson abban bízhatna, hogy Arike Ogunbowale, Allisha Gray és Kayla Thornton hoz valamennyi rutint, amely mellé az Európában már értékes tapasztalatot szerző Satou Sabally, Bella Alarie, esetleg Tyasha Harris rak pluszt és beeveznek a rájátszásba. Végére maradt az Atlanta Dream, akik erős politikai színezet közepette gazdát cseréltek. A GM is távozott. A legbalszerencsésebb klub, mert sem az előző, sem az új tulajdonosi kör nem tudott semmilyen víziót felmutatni hangzatos nyilatkozatokon kívül. Érdekes lesz nézni Tiffany Hayes-t, aki a Salamanca egyik hőse volt az Euroliga menetelés során. Ott van Chennedy Carter, aki tavaly nagyon jól szállt be. Sokat szerepel a beharangozókban Cheyenne Parker vagy Tianna Hawkins neve. A Draft harmadik választásaként Aari McDonald-ot hozták. Így áll tehát össze a 2021-es mezőny. Hogy aztán ezekből a várakozásokból mennyi valósul, arra az élet fog választ adni.

Magyarországon a mérkőzések a WNBA League Pass szolgáltatáson keresztül követhetőek. Az élő statisztikák a WNBA.com oldalon érhetőek el.

Hirdetés