Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a 3×3-as Ázsia-bajnokság:

:

Hirdetés

Szerdától vasárnapig a kínai Hunan tartomány fõvárosa, Csangsa ad otthont a 3×3-as Ázsia-bajnokságnak. Érdekes küzdelemre van kilátás, mely kiváló erõfelmérõ a nagy nemzetek csapatainak a Világbajnokság elõtt.

Fotó: FIBA.Basketball

A 3×3-as szakágban az ázsiai kontinenstorna két szakaszból áll és éppen ezért hosszabb, mint az európai társa. Ázsiában nem rendeznek selejtezõ-tornákat. A rendkívül sûrû versenynaptár és az irreálisan nagy távolságok miatt ezt nehéz lenne megszervezni. Ennek megfelelõen mielõtt május 24-én, pénteken a fõtáblán megkezdõdnének a küzdelmek, nyolc gárda részvételével selejtezõt bonyolítanak le.

A selejtezõk A-csoportját Fülöp-szigetek, Tajvan, Vanuatu és Szamoa alkotja. A “B” jelû négyest pedig Malajzia, Maldív-szigetek, Thaiföld és India. A csapatok körmérkõzéseket vívnak és a négyesek elsõ helyezettjei folytatják a fõtáblán.

A fõtáblán 10 csapat helye már biztos. Közöttük természetesen megtaláljuk a térségbõl a szakág összes meghatározó nemzetét. Az érmes helyek sorsa a házigazda Kína, a hazai rendezésû Olimpiára hangoló és a szigetországban rendkívüli profi versenysorozatot mûködtetõ Japán, a címvédõ Új-Zéland és Ausztrália között dõlhet el. Ezekkel a gárdákkal majd Amszterdamban a Világbajnokságon is számolni lehet.

Új-Zéland és Ausztrália válogatottja bõ kerettel már régóta edzésben van, hiszen nekik május elején VB-selejtezõt kellett vívniuk Puerto Ricóban. A papírformának megfelelõen tovább is jutottak onnan. Az ausztrál válogatottról már írtunk, hiszen a keretükben Zavecz Hanna is lehetõséget kap az Ázsia-bajnokságon. Nem lesz könnyû dolguk az ausztráloknak, hiszen egy brutálisan erõs trió jött össze. Az A-csoportban Kína és Új-Zéland lesznek a riválisaik. Innen csak ketten folytathatják a negyeddöntõben.


A fõtábla csoportjainak beosztása:

A-csoport: Kína, Ausztrália, Új-Zéland.
B-csoport: Mongólia, Kazahsztán, Kirgizisztán.
C-csoport: Japán, Srí Lanka, a selejtezõ A-csoportjának nyertese.
D-csoport: Irán, Türkmenisztán,a selejtezõ B-csoportjának nyertese.

A csoportok elsõ két helyezettje jut a negyeddöntõbe, ahonnan a szokott rendben egyenes kieséses rendszerben zajlik a küzdelem.

Hirdetés