Hirdetés
3x3

Kezdődik a 3×3-as Európa-bajnoki selejtező:

:

Fotó: MKOSZ / Girgész Péter

Hirdetés

A hétvégén kerül sor a 3×3-as szakág Európa-bajnoki selejtezőire. A szeptember 9. és 11. között megrendezésre kerülő grazi kontinenstorna nyolc kiadó helyéért küzd három selejtezőn összesen 30 csapat.

Idén az Európa-bajnoki selejtezőknek Tel-Aviv, Konstanca és Limassol ad otthont. Ezek közül a ciprusi torna a kis nemzetek számára kínál esélyt a kvalifikációra. Onnan az első helyezett jut tovább. Tel-Aviv és Konstanca viszont bombaerős mezőnyt fogad. Mindkét tornáról az első három helyezett kvalifikál. Oroszország és Fehéroroszország kizárása miatt pedig a legjobb negyedik is résztvevője lesz az őszi Eb-nek. Magyar szemmel Konstanca van fókuszban, ahol válogatottunk is helyet kapott a mezőnyben.

A csoportok beosztása:

A-csoport: Lengyelország, Belgium, Észtország
B-csoport: Románia, Olaszország Törökország
C-csoport: Magyarország, Nagy-Britannia, Dánia
D-csoport: Csehország, Lettország, Bulgária

A csoportokból az első két helyezett jut tovább a negyeddöntőbe, ahol keresztbe játszanak az együttesek A-C és B-D ágakon. A mieink tehát továbbjutás esetén Lengyelország, Belgium, Észtország hármasából kapnának ellenfelet. Földi Attila szövetségi kapitány részletesen nyilatkozott lapunknak a magyar válogatott felkészüléséről és a riválisokról.

Az első rivális 9 óra 50 perctől Dánia lesz, akik 2001-2002-es születésű játékosok alkotta csapattal érkeznek erre a tornára. Mind a négyen az Egyesült Államokban tanulnak. Ahogy azt a felvezető kapitányi interjúnkban is kiemeltük, tavaly egyik játékoshoz sem rögzítettek fel nemzetközi versenyt. Két évvel ezelőtt az “üres” covidos nyáron pedig hazai kupasorozatban szerepeltek. Számukra mindenképpen nagy hátrány lehet a rutintalanság. Az 5:5 szakágban az Egyesült Államokban szerzett tapasztalat és a FIBA korosztályos Európa-bajnokságai adnak alapot, de nagy kérdés, hogy ezt mennyire lehet majd kamatoztatni a hétvégén. Nyilván annak a fontosságát viszont nem lehet elvitatni, hogy újabb és újabb nemzetek csatlakoznak a 3×3-hoz.

Ezt követően 12 óra 30 perctől Nagy-Britannia lesz a rivális. A csapatukban helyet kapott Cheridene Green, a DVTK centere és a rutinos Chantalle Handy, aki a PINKK színeiben játszott hazánkban. Legutóbb a Rigával az Euroligában láthattuk. Magyar kötődésből nem lesz hiány. Green tavaly az Európa-bajnokságon az oroszok ellen  4 ponttal és 2 lepattanóval zárt. Az ukránokkal vívott összecsapáson pedig 3 pontot és 3 lepattanót ért el. A britek tavaly nyáron bevetették a legismertebb játékosukat Temi Fagbenlét. A selejtezőn és az Európa-bajnokságon is szerepelt. A párizsi kontinesntornán mellette Green-nek nem jutott akkora szerep. Ezúttal várhatóan fontosabb ember, sőt akár vezér is lehet. Handy amolyan mentorként dolgozik az együttes mellett. Az irányító Shanice Norton pedig motorja a társaságnak. Nagy kérdés, hogy a Stanfordról beugró 183 cm magas Hannah Jump mit tud ehhez hozzátenni. Őt még nem láttuk 3×3-ban. Ugyanakkor tekintve, hogy az angol szövetség a Nemzetközösségi Játékokra is készül, ahol bemutatkozik a 3×3 és ott már komoly eredményelvárások vannak feléjük, biztosan nem alaptalanul került ide.

A keresztágunkon Lengyelország múlt héten Tel-Avivban a FIBA 3×3 Women’s Series nyitányán is bizonyított, ahol négy közé jutottak. Szinte ugyanazt a keretet láthatjuk majd. Egyet cseréltek, Dominika Owczarzak helyét Anna Pawłowska vette át. A lengyelek az előző olimpiai ciklusban későn kapcsoltak. Mire összeállt a hazai sorozatuk és a válogatottjuk, addigra a tokiói álmaik már elszálltak. Ugyanakkor rengeteg tornán bizonyítottak azóta. Sokat versenyző, a közép-európai térség egyik legjobban szervezett nemzeti versenysorozatával rendelkező nemzet. Ennek köszönhetően pedig kellően rutinosak és összeszokottak.

Belgium kapcsán Földi Attila is kiemelte, hogy némileg meglepetés a névsor. A belgák szép sikereket értek el 3×3-ban. Az utánpótlásban Debrecenben is nyertek kontinenstornát. Az ismert nevek kivétel nélkül kimaradtak. Mivel a belgák az 5:5 szakágban világbajnokságra készülnek, amit szeptember végén Ausztráliában rendeznek, így az nyilván kizárt, hogy onnan bárkinek a szereplését megkockáztassák 3×3-ban. Ez biztosan beszűkítette a merítési lehetőségeket. Három játékosuk már 2019-ben is játszott 3×3-mat a mostani keretből és lesz egy fiatal újoncuk Merel Knaepen személyében.

Az észtekkel már többször keresztezték az útjukat a mieink. Azon kevés nemzet közé tartozott az észt, amelyik a 2020-as covidos nyáron bevállalta a debreceni Ifjúsági Fesztivált. Egy évvel később az olimpiai selejtezők alkalmával és az Európa-bajnoki selejtezőkön is összefutottunk velük. A tavalyi debreceni csapattal Kadri-Ann Lass lesz az egyetlen átfedés. Az észtek hagyományosan sokat versenyeznek. Május második hétvégéje óta játékban vannak, jártak Lengyelországban és Lettországban. Ez a meccstapasztalat nem múlik el nyomtalanul.

A másik ágon Olaszország a legnagyobb név. Az egyetlen olimpiai résztvevője a konstancai mezőnynek. Az olaszoknál is lezárulhatott tavaly nyáron egy korszak. Legalábbis erre utal a keretük mostani összetétele. Óriási hagyománya van náluk a 3×3-nak. Sokat is versenyeznek, motiváltak a játékosaik. Nekik innen kötelező lenne a továbbjutás. A B-csoportban a házigazda és továbbra is Sonia Ursu, illetve a veterán Ancuţa Stoenescu nevével fémjelzett csapattal versenyző Románia és Törökországban lesznek a riválisaik.

A D-csoportban Csehország, Lettország és Bulgária küzd meg. A csehek régóta várnak egy nagy sikerre 3×3-ban. A fiatalok a Nemzetek Ligájában már bizonyítottak, a felnőttek között viszont régóta nem volt komoly sikerük. Ahogy kisebb meglepetésre a letteknek sem, akik pedig nagy erőkkel futottak neki egykoron a 3×3-nak. Ezen törekvéseik viszont elhaltak. Bulgária kapcsán elsősorban Gergana Ivanovát, a BEAC játékosát kell kiemelni.

Hirdetés