Hirdetés
3x3

Kezdődik a 3×3-as U23-as Nemzetek Ligája:

:

Hirdetés

Pénteken az első pozsonyi tornával elrajtolnak a 3×3-as U23-as Nemzetek Ligájának küzdelmei a Közép-Európai Konferenciában is. Süle Krisztina szövetségi kapitánnyal a közelmúltban készítettünk egy átfogó beszélgetést a csapatépítésről és a tervekről.

Emlékeztetőül érdemes néhány gondolatban összefoglalni a 3×3-as U23-as Nemzetek Ligájának lebonyolítását. A sorozat tömbösített formában zajlik. Ezen a hétvégén Pozsonyban rendeznek három egynapos mini-tornát a konferenciánkban, majd augusztus elején Szolnokon ugyanígy hármat. Minden játéknapon két hármas csoportban zajlanak a küzdelmek és este zárásul a csoportok győztesei vívják az adott napi finálét. Az eredményeket összesítik és a konferenciák győztesei kerülnek a szeptemberi nagydöntőbe, melynek Konstanca lesz a házigazdája.

A tét óriási, nem véletlen, hogy most már 57 nemzeti szövetség delegál résztvevőket a sorozatba. Rendkívül  fontos pontgyűjtő versennyé nőtte ki magát a 3×3-as U23-as Nemzetek Ligája. Későbbi nagy tornákon való szereplést alapozhat meg egy jó eredmény. A Közép-Európai Konferenciában hazánk mellett Ausztria, Csehország, Izrael U21-es válogatottja, Szlovákia és Szlovénia szerepel.

Az első pozsonyi napon a mieink Izrael U21 és Szlovákia mellé kerültek. A házigazda szlovákok sokat versenyző csapattal vonulnak fel. A keretükből Lucia Lüttmerdingová és Stella Tarkovicova a hét elején Poitiers-ben a FIBA 3×3 Women’s Series versenyen is ott voltak. Ráadásul náluk az erős hazai sorozat, az SBA Tour komoly alapokat ad. Az izraeli gárdánál a játékosok eredménysorát figyelve még a Covid-előtti évekből láthatjuk a hazájuk U18-as bajnokságában való szereplésüket. Nyilván azóta is játszottak, hiszen Izraelben rengeteget fejődött a 3×3, abban biztosak lehetünk, ha nem lenne felkészült a csapatuk, akkor nem indulnának.

A másik ágon Ausztria, Csehország és Szlovénia szerepel. Az osztrákokkal többször találkoztunk, ráadásul ők építenek arra a fiatal csapatukra, mely tavaly a FIBA 3×3 Women’s Series nagydöntőn indult. Joggal lehetnek nagy álmaik idén. A csehek hozzánk hasonlóan a felnőtt világversenyekről lemaradtak, de náluk a versenyrutin és az erős hazai sorozat, a Chance 3×3 Tour elvitathatatlan fegyvertény. Szlovénia pedig új szereplőként csatlakozik. A női 3×3 eddig nem remekelt Szlovéniában, de ki kell emelni, hogy idén komoly munkát tettek az építkezésbe, már április 25-én részt vettek egy tesztversenyen. Két hónap közös munka biztosan nem múlt el nyomtalanul.

A mieink az első tornán Jáhni Zsófia, Pusztai Petra, Tenyér Zsófia, Tóth Orsi összeállításban lépnek pályára.

Menetrend

15:20 Magyarország – Szlovákia
17:10 Izrael U21 – Magyarország

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS ITT

Hirdetés