Hirdetés
3x3

Kezdődik a 3×3-as válogatott összetartása – interjú Földi Attilával:

:

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés

Szombaton kezdődik a 3×3-as válogatottunk összetartása Székesfehérváron. Földi Attilával, a felnőtt válogatott szövetségi kapitányával beszélgettünk hosszabban az aktualitásokról, a tervekről.

Kezdjük az elejétől. Mikor, hol és hány játékossal kerül sor az összetartásra?

Február 4. és 8 között Székesfehérváron lesz az összetartásunk. Hat edző 24 játékossal dolgozik majd. Ez a felnőtt, az U23-as és az U21-es keret közös munkáját jelenti.

Az előttünk álló évadban már nekünk is lesz U21-es Nations League csapatunk. Eddig ezzel a lehetőséggel nem éltünk, de a pontszerzés miatt óriási szükségünk van rá.

Az MKOSZ edzőközpontjában, ahol hat palánk áll rendelkezésre, ilyen sok játékossal is megoldható a közös munka.

Milyen munkát tervezel erre a pár napra?

A cél egyértelmű: egységes alapokat szeretnénk lerakni. Tehát elérni azt, hogy ugyanazokat az elveket kövessük támadásban és védekezésben. Ez már tavaly is működött az U23-mal és ebbe most bevonjuk az U21-et is.

Abban sincsen semmi titok, hogy úgy terveztem, három figurát fogunk megtanulni. Az alapjátékot, a kosár, a lepattanó utáni játékot. Ez az átmenet támadásból védekezésbe és fordítva. Ezen felül védekezésben fogjunk átvenni az alapkoncepciót. Ez lenne az első három nap programja. Ezt követően február 7-én és 8-án egy-egy tornával zárjuk le az összetartást.

Ilyen tornákat már korábban is terveztél. Ezt hogy kell elképzelni? A pontszerzésben is segít?

Ugyanolyan lebonyolítást kell elképzelni, ahogy egy-egy Nations League forduló zajlik. Tehát hat csapat két hármas csoportban. Lejátsszuk a csoportkört és utána mindegyik nap végén egy döntő. Ez a FIBA felületein berögzített torna lesz, így a pontszerzést is segíti.

Nyilván nem ezekkel a pontokkal váltjuk meg a világot, de sok kicsi sokra megy. Ez egy régi tervem, hogy minden összetartást mini-tornával zárjunk. Az edzéseken egyébként is játszanak egymás ellen a lányok. Annyi lesz a különbség, hogy ezt egy lejelentett torna keretein belül tesszük. Ha ezt tudjuk tartani és lesz például tíz ilyen alkalom, akkor az már látható pontot fog hozni.

Említetted, hogy 24 játékos lesz az edzőtáborban. Nemzetenként a 25 legjobb játékos pontjai számítanak a világranglistán a rangsor kialakításával. Ez azt jelenti, hogy a most összeálló gárda megy majd végig?

Valóban az első 25 játékos pontjai hozzák a világranglista helyezést és törekedni kell arra, hogy következetesen menedzseljük ezeket a játékosokat. Mindenkit szeretnénk rendszerben tartani a mostani keretből, de még lehetnek kisebb változások, illetve olyanok is vannak, akik jelenleg sérültek, de elkötelezettek a 3×3 mellett és a következő összetartáson a tervek szerint már számíthatunk rájuk.

Sokat beszéltünk a játékosokról. Kik alkotják a keret?

A felnőtt keretet Bach Boglárka, Böröndy Vivi, Hegedűs Janka, Jáhni Zsófi, Papp Dia, Pusztai Petra, Szabó Fanni, Tenyér Zsófi, Tóth Orsi és Weninger Virág alkotja. Itt teljesen új név Weninger Virág, illetve két visszatérőnk is van. Szabó Fanni, aki tavaly az ausztráliai vendégjátéka miatt nem állhatott rendelkezésre, illetve Bach Boglárka. Ő a 2021-es felnőtt Európa-bajnokságon játszott utoljára Párizsban. Idén viszont nem került be az 5:5 válogatott keretébe. A többiek tavaly is dolgoztak a felnőttel vagy az U23-mal.

Az U23-as keretet Baffy Fanni, Burján Laura, Frindt Nikolett, Juhász Angi, Kovács Kitti, Laufer Gabriella, Szirony Dorina és Zsámár Lili alkotja. Az U21-et pedig Borbás Panni, Rozmán Lilla, Salamon Zsófia, Vég-Dudás Anna és Vincze Nikolett.

Nézzük a versenyeztetést. Nekem a legnagyobb plusznak az elmúlt évadhoz képest az U21-es Nations League tűnik.

Minimum 100000 ponttal több lett volna, ha tavaly van U21-es csapatunk. Ez még nem is azt feltételezi, hogy veretlenül mentek volna, mint az U23 tette az elmúlt nyáron, hanem egy erősen átlagos szerepléssel ott vannak a mezőnyben. Az igazi különbséget viszont az jelenti, hogy egy nemzetnek hány Women’s Series csapata van.

Ez a felnőtt keret – főleg a mezőnysor erősödését látva – alkalmas lehet arra, hogy két FIBA 3×3 Women’s Series csapatunk legyen. Nagyon örülnék, ha ez megvalósulna. Azzal tudnánk igazán nagyot fogni pontokban és egyben mindenkinek játéklehetőséget biztosítani.

Lehet erről őszintén beszélni, hogy ilyen nagy keret esetén azzal tarthatóak tűzben a játékosok, ha sokat játszanak. Nyilván van, akinek abszolút a szívügye a 3×3, de a leginkább vonzó ajánlat a csapatunkban az a játéklehetőség. Nem csak hétvégente edzőtáborban egymás ellen, amit szintén nem becsülnék le, hanem téttel bíró nagy tornákon. Jó példa erre a tavalyi nyárról Tóth Franka, az önbizalmának nagyon jót tett a játéklehetőség és ezt tovább tudta vinni a klubjában.

A versenynaptárról, tornákról vannak már információid?

Rendkívül nehéz a helyzet, mert a május 30. és június 4. közé kiírt bécsi Világbajnokságon és az Európa Játékokon kívül, ahol június 21. és június 24. között lesz a 3×3-as torna, egyetlen esemény időpontját sem ismerjük hivatalosan. Így a Women’s Series állomásait sem. Az Európa-bajnokság szeptember első hétvégéjén lesz Jeruzsálemben, míg az Eb-selejtezők majd júniusban a Világbajnokság és az Európa Játékok között, de konkrét időpontjaink itt sincsenek. A legfontosabb a munka megtervezéséhez a Women’s Series menetrendjének az ismerete lenne, hiszen az az alapja mindennek.

A nyári felkészülésünk május 8-án kezdődik. Az biztos, hogy a világbajnokság előtt május 27-re lekötöttünk egy tornát Bécs mellett. Ide már a világbajnokságon résztvevő kerettel megyünk. Az elmúlt évek gyakorlata az volt, hogy az adott évi nagy világverseny előtt, legyen az Világbajnokság vagy olimpiai selejtező, egy Women’s Series torna biztosan szerepelt a programban. Ezen felül még mi is megpróbálnánk szervezni májusra egy nemzetközi tornát, de ehhez is meg kell várni, hogy mikor lesz Women’s Series verseny. Ha véletlenül rászerveznénk a saját tornát, azzal nagyon kiszúrnánk magukkal.

Összességében viszont azt érdemes nézni, ha a terveink megvalósulnak, lesz annyi ember, hogy minden tornán, melyre meghívást kapunk, részt tudunk venni. Nem szeretnék egyetlen visszamondást sem.

A célokról lesz szó a következő napokban? Egyáltalán miként súlyoznád az idei versenyeket?

Minden tornán, ahol indulunk szeretnénk a legjobb eredményt elérni. Nem lennénk sportemberek, ha nem így gondolkoznánk. A 3×3 viszont orosz rulett. Lesz olyan, ahol nagyon kijön a lépés és lesz olyan, ahol nem. Ráadásul amíg a kereteket, a nagy tornák csoportbeosztásait nem ismerjük, esélylatolgatásba felesleges belemenni. Ha ismernénk, akkor is nehéz lenne, mert egy meccsen 10 perc alatt bármi megtörténhet.

Amit tavaly is képviseltem az eredmények kapcsán, azt idén is tartom: a szezon végén az összkép a fontos. Most 14. helyen állunk a világranglistán, a célunk, hogy a legjobb 10-be kerüljünk a szezon végén. Ha ezt sikerül megcsinálni, akkor az óriási dolog lenne és egyben várhatóan három olimpiai-selejtezőt érne a 2024-es évre. Erre hegyezném ki az egész évet.

Hirdetés