Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a 3×3-as Világbajnokság:

:

Hirdetés

Kedden kezdetét veszi a 3×3-as Világbajnokság Amszterdamban. A magyar válogatottra két mérkõzés vár. Elõbb 16 óra 55 perctõl Lettország, majd 19 óra 30 perctõl a házigazda Hollandia lesz a rivális.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Károlyi Andrea szövetségi kapitány együttese Cyesha Goree, Medgyessy Dóra, Papp Klaudia, Theodoreán Alexandra összeállításban szerepel a Világbajnokságon. A magyar válogatott május 15-én kezdte a felkészülést. Csapatunk részt vett a Felnõtt 3×3-as Nõi Bajnokság több fordulóján. Ezen felül Moszkvában és Vorionban szerepelt nemzetközi tornán a Világbajnokság elõtt a válogatott négyes.

Nem vár könnyû nap kedden a magyar lányokra a holland fõvárosban. Az elsõ ellenfél Lettország lesz, akikkel tavaly kétszer keresztezte egymást a mieink útja. Elõbb a moszkvai Tinkoff GirlPower tornán, majd az andorrai Eb-selejtezõn. Összességében mindkét alkalommal magabiztosan vertük õket. A magyar csapathoz hasonlóan õk is két helyen változtattak a 2018-as versenyzõ kerethez képest. Az új érkezõk is azonban komoly meccsrutinnal rendelkeznek. A Balti-térségben ugyanis aktív a 3×3-as élet. Sok tornát rendeznek, ennek köszönhetõ a szép számú ranglista pontjuk is.

A lettek tradicionális 3×3-as csapatépítést folytatnak. Egy klasszikus magas játékossal és három kívülrõl is jól dobó gyors lábú alacsonyabbal. Kemény védekezésre alapoznak és elsõsorban jó távoli dobásokban bíznak. Mozgékony játékkal, betörésekkel és a palánk alatt is zavarba hozhatónak tûnnek. A továbbjutási esélyek életben tartásához tudni kell verni ezt a gárdát.

Este jön a hollandok elleni rangadó. Bármilyen Világversenyen a házigazda ellen szerepelni nem könnyû feladat. Károlyi Andrea is kiemelte, hogy tavaly extázisban játszva még az igencsak szerény játékerõt képviselõ Fülöp-szigetek is megnehezítette riválisai életét. A 3×3-as kosárlabda alkalmával mindössze 10 perc egy meccs, akár egy-egy váratlan villanás, bravúrkosár dönthet. Ha ehhez hozzájön a hazai környezet adta extra motiváció, szurkolói biztatás, akkor a hollandok bárkire veszélyesek lehetnek. A megnyitóról készített beszámolónkban is olvasható, hogy nagy a várakozás és komoly tervek vannak náluk a sportággal.

Egy kifejezetten magas válogatottat versenyeztetnek már évek óta. Ebben a keretükben három 185 cm feletti játékos található. Közöttük a Bettonvill-ikerpár, akik hazájukban szinte a sportág arcai lettek. Az erejük a kiváló szerkezet mellett abban található, hogy a magas játékosaik is jól dobnak távolról, középtávolról és mivel arányaiban sok lepattanójuk van, második esélybõl is hatékonyak. Örök igazság 3×3-ban, ha megvan az erõ a palánk alatt, akkor távolról is felszabadultabbak az együttesek. Ugyanez a folyamat nálunk lezajlott is idén.

Komoly erõfelmérõ lesz a hazaiak elleni derbi. Elõzetesen elmondható, hogy válogatottunknak támadásban és védekezésben valamivel több opciója van, de ezt érvényre juttatni nem lesz egyszerû.

Hirdetés