Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a bajnoki döntõ Olaszországban:

:

Hirdetés

Kedden egy újabb európai topliga fináléja rajtol. Megkezdõdik az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó bajnoki döntõ párharc Olaszországban a Lucca és a Schio között.

Az alapszakaszgyõztes Lucca és a címvédõ Schio csatázik tehát Olaszországban. Mindkét együttes óriási küzdelemben vívta ki a döntõs szereplés jogát. Mi is sokszor írtunk nagy terjedelemben arról, hogy az olaszoknál az elsõ négy helyezett gárda idén nagyon együtt van. A Lucca úgy verte 2-0-ra a Reyer Veneziát az elõdöntõben, hogy mindkét mérkõzés hosszabbításban dõlt el. A Schio pedig a Ragusa ellen sorsdöntõ harmadik meccsre kényszerült, melyet hátrányból fordítva nyert meg. A Ragusa korábban éppen a Schio csarnokában nyerte az Olasz Kupát.

A Lucca és a Schio háromszor találkozott már idén. Az õszi mérkõzésen a Lucca 63-47-es gyõzelmet aratott a Schio otthonában. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a Lucca nem szerepelt nemzetközi kupában idén, míg ekkor a Schio-nak még javában tartott az Euroliga. A tavaszi bajnokit nagy csatában 68-66-ra a Schio nyerte, csakúgy, mint az Olasz Kupa elõdöntõjét. Ott 68-60 volt a végeredmény.

A Schio-t jól ismerhetjük, hiszen a Sopron csoportjában szerepelt az Euroligában, így hazánkban is megfordultak. A szezonkezdet és az õszi eredmények egy kicsit többet ígértek az olasz bajnoknál. Pályaelõnybõl veszítették el az Euroliga negyeddöntõjét és hazai pályán bukták el az Olasz Kupát. Túlzás lenne azt állítani, hogy maradéktalanul elégedett nyilatkozatok jelentek meg a Schio vezetõi részérõl az idei szezonnal kapcsolatban. Nyilvánvaló, hogy egy olyan rutinos kerettel, ahol az olasz válogatott több meghatározó játékosa mellett Isabelle Yacoubou, Jolene Anderson és Ashley Walker szerepel, lehet nagyobb terveket megfogalmazni. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a Schio-nak szeptember 27-én indult a szezon az Olasz Szuperkupával és azóta kereken 50 tétmeccset játszottak. Ilyen terhelés mellett pedig nem lehet hullámvölgyek nélkül végigcsinálni az évet.

A Lucca más utat járt be, õk a Velencével és a Schio-val ellentétben nem léptek ki a nemzetközi porondra. Luccában most már a második szezon megy le egy viszonylag stabil olasz maggal, melyet Francesca Dotto neve fémjelez. Nagyon jól sikerült a légiósok kiválasztása: Jillian Harmon, Julie Wojta és Kayla Pedersen személyében ponterõs amerikai játékosok érkeztek. Szûkös rotációval dolgozik a Lucca, hiszen az elõbbiekben megnevezett négy játékos a hosszabbításos elõdöntõkben 40 perc környékén volt a pályán. Esetükben is igaz, hogy a nemzetközi kupa hiányában az alapszakaszban tudtak regenerálódni, de nagy kérdés, hogy a play-off alkalmával ez miként sikerül nekik.

Hirdetés