Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a bajnoki döntõ Spanyolországban:

:

Hirdetés

Szerdán este az európai topligák közül elsõként Spanyolországban elkezdõdik a bajnoki döntõ párharc. A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Salamanca és a Girona harcol a trófeáért. A finálé az egyik fél második gyõzelméig tart.

A Salamanca és a Girona között az elmúlt másfél évben igen feszült rivalizálás alakult ki. Nem ápol jó viszonyt a két klub, melyet a tavaly nyári Euroliga nevezés körüli botrány mélyített el igazán. A két csapat a légiósok minõségében kiemelkedik a spanyol mezõnybõl. Õket egyedül a kupagyõztes Huelva tudta megszorítani, de ott idõközben elfogyott a pénz. Ez sem újdonság Spanyolországban…

A tavalyi bajnoki döntõt és az idei évad elején a Szuperkupát a Girona nyerte, míg az alapszakaszban a bajnoki találkozókat és februárban a kupa elõdöntõjét a Salamanca. Mindkét gárda igen hullámzó szezon végén jutott el a döntõbe. A Salamanca éppen a Sopron csoportjában állt fejre az Euroligában, õk nagyon elrontották a csapatépítést a nemzetközi kupaszereplés szempontjából. A Girona szintén nem tudott továbblépni az EL alapszakaszát követõen, náluk inkább az Európa Kupás folytatásban bíztak. Nem meglepetés, hogy a februári válogatott szünetben edzõváltások történtek mindkét klubnál. Pikáns, hogy a Salamancánál a Gironától elküldött szakembert Miguel Angel Ortegát nevezték ki. Az edzõváltás óta a Salamanca veretlen és utolsó hét meccsébõl hatot a Girona is megnyert.

A Salamancánál a tavaszt Kobryn és Giddens sérülése határozta meg. Mind a ketten több meccset kihagytak, a lengyel center viszont már az elõdöntõ második találkozóján visszatért és a fináléban a hírek szerint Giddens is játszhat. Ez azt jelenti, hogy a Salamanca szakmai stábja 11 bevethetõ játékossal számolhat, egyedül Vanessa Ble szezonja ért véget idõ elõtt. Ezt azért fontos kiemelni, mivel rotációs lehetõségekben a két keret között jelentõs a különbség. Ha a Salamanca valóban közel legerõsebb felállásában játszhat, az óriási elõnyt jelenthet és akár el is döntheti a párharcot.

A Gironát komoly sérüléshullám hátráltatja, mindössze hét bevethetõ rutinosabb játékosuk maradt az évad végére. Úgy nézett ki, hogy javul a versenyképességük tavasszal az elmúlt szezonban brillírozó Ify Ibekwe visszatérése miatt. Ibekwe közel 20 pontot átlagolt március óta, de izomsérülés miatt kihagyni kénytelen a döntõt. Mellette Pikciute és Carbó sem játszhat. Egyedül annak örülhetnek a csapat hívei, hogy a veterán közönségkedvenc Noemi Jordana felépült és az elõdöntõben jó formát mutatott. A Gironában Italee Lucas és Naignouma Coulibaly személyében két hazánkban is ismert játékos pattogtat. Coulibaly kifejezetten jó szezont fut és a másik magas poszton Artemis Spanou személyében egy kifejezetten jó társra lelt. A Girona is foglalkoztat egy jobb amerikait, õ nem más, mint Chrissy Givens. Neki pár évvel ezelõtt a Targoviste gárdájánál indult be az európai karrierje, a spanyolok pedig a télen Törökországból igazolták le az AGÜ együtteséhez távozó Chelsea Gray helyére.

Az egyik fél második gyõzelméig tartó döntõ párharc április 13-án szerdán 20 óra 30 perckor Salamancában veszi kezdetét. A második mérkõzést április 17-én vasárnap Gironában rendezik, míg szükség esetén a harmadik meccsre április 23-án szombaton Salamancában kerülne sor.


Statisztika

Fotó: www.lesportiudecatalunya.cat

Fotó: www.lesportiudecatalunya.cat

Hirdetés