Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a bajnoki döntõ:

:

Hirdetés

Csütörtökön megkezdõdik az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó bajnoki döntõ párharc az Atomerõmû KSC Szekszárd és a Sopron Basket között. Részletes beharangozó.

A bajnoki döntõ menetrendje

Április 26., csütörtök – 1. mérkõzés
18:00 Atomerõmû KSC Szekszárd – Sopron Basket

Április 29., vasárnap – 2. mérkõzés
18:00 Sopron Basket – Atomerõmû KSC Szekszárd

Május 3., csütörtök – 3. mérkõzés
20:00 Atomerõmû KSC Szekszárd – Sopron Basket

Ha szükséges
Május 6., vasárnap – 4. mérkõzés
20:00 Sopron Basket – Atomerõmû KSC Szekszárd

Május 10., csütörtök – 5. mérkõzés
16:00 Atomerõmû KSC Szekszárd – Sopron Basket

Ez volt eddig a 2017/2018-as évad

A tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is magabiztosan jutott el a két résztvevõ csapat a bajnoki fináléba. Nem lehetett kérdés, hogy melyik a két legerõsebb magyar együttes az idei élvonalbeli mezõnyben. Az alapszakaszt mindkét fél 18 gyõzelemmel és 2 vereséggel zárta. Az egymás elleni összevetésben 1 pont döntött a Szekszárd javára. Ez az egy pont azonban pályaelõnyt ér a bajnoki döntõben, ami azt jelenti, hogy az elsõ, a harmadik és szükség esetén az ötödik meccset rendezik a tolnai megyeszékhelyen. A rájátszást tekintve eddig idén egyik fél sem hibázott a fináléig vezetõ úton.

A negyeddöntõben a Szekszárd a PINKK-et, míg a Sopron a PEAC-ot gyõzte le 2-0-ra. Az elõdöntõben a Szekszárd a ZTE gárdájával mérte össze az erejét. A várakozásoknak megfelelõen két küzdelmes meccset vívott a kupagyõztes és végül a második találkozón egy utolsó másodperces találattal biztosította be a 2-0-s továbbjutást. A Sopron a Gyõrrel mérkõzött. Itt is a második felvonás lett a szorosabb, végül azonban szintén 2-0-val lépett tovább a címvédõ. A folytatva az évad áttekintését, a két csapat idén a Magyar Kupa fináléjában is találkozott. Akkor Sopronban 66-64-es sikerrel hódította el a trófeát a Szekszárd. A nemzetközi szereplést tekintve a KSC jó teljesítménnyel debütált, az Európa Kupában a 8+4 közé jutott. A Sopron pedig az álomszerû menetelését a hétvégén koronázta meg az Euroliga döntõjével.

Ugyanaz a párosítás, de más elõzmények

Ha tehát a párosítást nézzük és a szekszárdi pályaelõny tényét, akkor azt mondhatjuk, hogy ugyanaz a helyzet, mint tavaly. Ugyanakkor az elõzmények teljesen mások és emiatt az esélyeket illetõen is sokkal árnyaltabban kell fogalmazni, mint egy esztendõvel ezelõtt.

Kezdjük a felvezetést elõször a pályaelõnnyel rendelkezõ Szekszárd szemszögébõl. Ahogy azt az elõbbiekben is kiemeltük, a Szekszárd idén kilépett a nemzetközi porondra, ami az elmúlt esztendõhöz képest pluszban 14 magas hõfokú, nagy érdeklõdés mellett lejátszott meccset hozott számára. Ennek a tapasztalatát pedig nem szabad lebecsülni. Tavaly ugyanis rányomta a bélyegét a teljesítményre, hogy a döntõ közege a telt ház, a felfokozott érdeklõdés és természetesen a terhelés miatt még nem volt komfortos a szekszárdiak számára. Ezúttal ilyen problémák már nem lehetnek.

A másik tényezõ pedig a Sopron elleni tavaszi meccsek élménye. A nagy csatában megnyert kupadöntõ és elõtte a szekszárdi szempontból még megfelelõ különbséggel elveszített alapszakasz meccs tapasztalata szintén sokat jelenthet. Ezekkel az eredményekkel ugyanis lebontotta maga elõtt azt a lelki gátat a KSC, hogy „verhetetlen az ellenfél.” Megvan az a pozitív élménye, ami szintén hiányzott tavaly (bár az alapszakaszban már akkor is egyszer le tudta gyõzni riválisát a Szekszárd), hogy fontos meccsen képes eredményt elérni a Sopron ellen. Az elõbb leírtak azok számára, akik nem sportoltak, lehet, hogy apróságnak tûnnek, de egy közösségen ezek a tapasztalatok tudnak igazán lendíteni. Jelentõsen növelhetik a versenyképességet.

Térjünk rá a Sopron szemszögébõl arra, hogy miben más az idei finálé felvezetése, mint a tavalyi párharcé. A legfontosabb természetesen a zseniális nemzetközi menetelés és a felejthetetlen Euroliga Final4 hétvége. A döntõ legnagyobb kérdése egyértelmûen az, hogy a Sopron mennyire tud regenerálódni az Euroliga négyes döntõjét követõen. Nem is elsõsorban fizikális oldalról az érdekes. Van annyira profi a soproni stáb, hogy ezen a téren a keret tagjait megfelelõ állapotba hozza. Sokkal inkább a mentális oldal a kérdés. Aki az elmúlt hétvégén ott volt Sopronban, az saját magán is tapasztalhatta, hogy olyan érzelmi bombát kapott, ami után hétfõn kifejezetten nehéz volt visszarázódni a hétköznapokba.

Elképzelhetetlen, hogy ez az egész csoda belülrõl játékosként megélve milyen érzelmi sokk-hatás lehetett. Ezek után pár nap alatt újra felpörögni egy hasonló hõfokú csatára, az rendkívül nehéz feladat. Óriási kérdése a csütörtök estének, hogy milyen állapotban lesz a Sopron. Benne van az is, hogy a lendületet viszi tovább a játékosokat. Ugyanakkor valós forgatókönyv lehet az (nem is lenne szabad egy rossz szót sem szólniuk a soproni szurkolóknak, ha ez bekövetkezne), hogy visszaesik a forma és adott esetben nem jön össze egy olyan teljesítmény, mint az évad korábbi nagy tét mellett rendezett meccsein.

Eltérõ csapatépítési stratégiák

A két csapat eltérõ úton építkezett idén. A Szekszárdot a teljes szezont nézve valamivel mélyebb rotáció jellemezte. Természetesen szükség volt a légiósok klasszis teljesítményére, de fontos feladatokat, értékes perceket kaptak a hazai mag tagjai is. Sopronban már szezon elõtt célként jelent meg, hogy a klub visszakerüljön a nemzetközi körforgásban a korábban kivívott helyére. Ez egy kimondva eredményorientáltabb Euroliga szereplést jelentett, amihez elengedhetetlen volt, hogy az alapcsapat minél többet játsszon, jobb formában legyen. Ez hozta magával a beszûkülõ rotációt. Rendkívül érdekes lesz majd figyelni ennek a két felfogásnak a találkozását egy ilyen minimum hárommeccses párharcban.

Azért érdemes errõl beszélni, mert a két csapat által vívott kupadöntõt is részben ez határozta meg. A Magyar Kupa fináléja elõtt az volt a vélekedés, hogy ha a Sopron nem szorul ki úgy a palánk alól, mint a márciusi alapszakasz-meccsen. Emellett pedig a védekezése Euroliga-szintû lesz, akkor nagy esélyes. Ezek a tényezõk megvoltak és mégsem nyerte meg a trófeát. Amíg a soproni együttesnél azon az estén Fegyverneky Zsófia, Yvonne Turner, Aleksandra Crvendakic, Jelana Milovanovic négyese mellett támadásban nem voltak extra villanások, addig Szekszárdon jött egy kiemelkedõ teljesítmény Gereben Líviától. Ki lehet mellette emelni a portugál Silvia Da Costát, aki mindössze 12 percet kapott, azonban behullott kulcspillanatban egy triplája vagy éppen Kiss Virágnak a két mezõnytalálatát is be lehet illeszteni ebbe a sorba.

Az nem lehet kérdés, hogy az optimális összeállításában játszó, Euroliga formát mutató soproni alapcsapat erõsebb, mint a szekszárdi. Azzal a teljesítménnyel, amivel a Sopron nyert a Fener otthonában, majd egy héttel késõbb kivívta az Euroliga Final4 szereplés jogát, Szekszárdon is favoritként lépne pályára. Ugyanakkor az elmúlt hétvégét nem lehet figyelmen kívül hagyni és a kupadöntõn mutatott taktikus szekszárdi játék is az alapszakaszgyõztes esélyeit növeli. Ha abban a mederben halad majd a bajnoki finálé, mint a Magyar Kupa döntõje, akkor egy végletekig kiélezett párharca készülhetünk.

Hirdetés