Hirdetés
Európa

Kezdődik a bajnoki évad Franciaországban:

:

Hirdetés

Szombaton és vasárnap Párizsban a hagyományos nyitó fordulóval elrajtol a 2019/2020-as bajnoki évad Franciaországban.

A hétvégi szezonnyitó lebonyolítása a szokott rendben zajlik. Irányított sorsolás után alakultak a párok, így a bajnoki címvédő Lyon és a kupagyőztes Bourges meccse a Szuperkupa (Match des Champions LFB 2019) lesz, míg a többi találkozó klasszikus bajnoki összecsapás. A Lyon és a Bourges a bajnoki rangadóját október 27-án játssza le.

A legnagyobb favorit idén a címvédő Lyon, mely kiváló lehetőségekkel rendelkezik. Tony Parker már korábban kijelentette, hogy hosszú távon számol a kerettel. Új érkező, játékoscsere csak szakmailag indokolt esetben lesz. Gyakorlatilag a teljes tavalyi alapcsapat együtt tudott maradni. Két extra igazolással bővítették a rotációt az Euroliga debütálás miatt. Érkezett a válogatott center Helena Ciak és a jelenlegi francia női kosárlabdázás legnagyobb csillaga Marine Johannes.

A Lyon kihívói a tavalyi döntős Lattes Montpellier és a rekordbajnok Bourges lehetnek. Ez a két csapat is Euroligázik. A Lyon számára kedvező, hogy a fent említett két erősítése éppen a két nagy riválistól érkezett. Ciak (Lattes Montpellier korábban) és Marine Johannes (Bourges korábban) kiválása így gyengítette üldözőiket. A Lattes Montpellier az amerikai-ausztrál Sami Whitcomb kivételével az összes légiósát elveszítette. Az új érkezők, így Stephanie Mavunga, Gabby Williams és a svédek feltörekvő tehetsége Klara Lundquist hasonlóan extra szintet hoznak. Laetitia Kamba és Marie-Michelle Milapie pedig a hazai magot hivatott erősíteni.

A Bourges-nál új időszámítás kezdődött és ezt nem csak Marine Johannes távozása mondatja. Pierre Fosset klubelnök 25 év után leköszönt a klub éléről. A játékosállományt tekintve nagyobb vérfrissítésre került sor, ami érhető. Tavaly nem jutottak döntőbe és ez Bourges-ban mindig csalódás. Marine Johannès, Kristen Brooke Sharp, Katherine Plouffe, Cristina Ouvina és Nayo Raincock-Ekunwe helyére a hazai magba jött Isabelle Yacoubou és Alexia Plagnard, míg a légiósok táborába Marissa Coleman, Ana Dabovic, illetve Elin Eldebrink. Tekintve, hogy a korábbi húzóemberek közül Alexia Chartereau, Elodie Godin és a fiatal Iliana Rupert maradt, nem néz ki rosszul a Bourges.

A kihívók a középmezőny jól ismert tagjai lehetnek. A Carolo Basket idén nem Euroligázik, de többek között Kim Mestdagh, Katie Samuelson, Fatimatou Sacko, Endy Miyem és Nadia Colhado megszerzése biztosítja a versenyképességet. Nem szabad megfeledkezni a Celine Dumerc nevével fémjelzett Basket Landes-ról, akik egy-egy meccsen bárkit elkaphatnak. Itt nagy kérdés, hogy Katherine Plouffe, Marie-Eve Paget és Ana Suarez szerződtetése egy ilyen erősödő mezőnyben elég-e ahhoz, hogy tartsák a lépést. Ugyanúgy rengeteg a kérdőjel a Villeneuve d’Ascq kapcsán, akik Johanne Gomis, Lisa Berkani és Christelle Diallo kivételével a teljes keretüket lecserélték. Az új érkezőik között a bourges-i veterán K. B. Sharp és Gironából Keisha Hampton a legismertebb nevek.

Hirdetés