Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a bajnokság Csehországban:

:

Hirdetés

A jegyzettebb európai ligák közül elsõként a cseh élvonalban kezdõdnek meg a küzdelmek. Szerdán este már az elsõ fordulóból rendeznek mérkõzést a jövõ évi Európa-bajnokság házigazdájánál. Természetesen a toronymagas favorit az USK Praha, de immár három brnói csapatra, a Nymburk és a Trutnov együttesére is érdemes lesz figyelni.

A legnagyobb változás Csehországban az elmúlt szezonhoz képest, hogy az USK Praha nem lesz kiemelt. A 2015-ös Euroliga-gyõztes, az idén tavasszal is Final Four-ban szereplõ csapat nem csak egy kört játszik az alapszakaszban, hanem a 22 fordulót végig teljesítik. Természetesen a kisebb meccseken elsõsorban a fiataloknak akarnak nagy szerepet szánni, de a cseh szövetségnél bíznak benne, ha a közönség hétrõl hétre láthatja a legismertebb játékosokat, az egy kicsit fokozza az érdeklõdést. Ahogy arról beszámoltunk már tavasszal, a prágai keret szinte változatlan tavalyhoz képest, így a cseh válogatott játékosaik mellett olyan légiósokkal, mint Kia Vaughn, Sonja Petroviæ, Laia Palau vagy éppen Marta Xargay nem lehet más a céljuk, mint sorozatban a hetedik bajnoki címet is megszerezni.

Ismét nagy változások voltak Brnóban. A korábban Euroligát is nyerõ, immár BK Handicap Brno nevet viselõ alakulathoz új szponzor és Jan Bobrovský helyett egy új vezetõedzõ Viktor Prusa érkezett. Bobrovský immár egyedül az ügyvezetõi feladataira összpontosít. Kizárólag cseh játékosokkal vágnak neki az évnek, de a cél a tavalyi kilencedik helynél elõrébb lépni. A városi riválisok miatt ez nem lesz könnyû. A Valosun Brno együttesét KP Brno néven kell keresni és lesz egy Technic Brno is. Õk a VS Praha helyét vették át, az USK Praha fiókcsapata ugyanis ezúttal a második vonalban indul még több fiatallal. Már csak a nagy számok törvénye miatt is a három brnói gárda közül legalább egy odakerülhet a dobogó közelébe. Ha valóban sikerült rendezni a gazdasági kérdéseket, akkor a Bobrovský-féle klubban még mindig van potenciál. A nyári közleményük, melyet mi is közöltünk, egyébként arról ír, hogy szeretnének a közeljövõben visszatérni a nemzetközi porondra.

Csehországban tavaly a második számú klubnak egyértelmûen a Nymburk lépett elõre. Náluk nagy változások nincsenek, egyedüliként a hazai magból kiváló veterán irányító Veronika Bortelová visszavonulása lehet nagy érvágás. Mellette két légióst cseréltek, de játékerõben nagyjából a tavalyihoz hasonló állapotokra készülhetnek. Trutnovban szintén átalakultak egy kicsit a szponzori viszonyok, de a válogatottban is számításba vett Kateøina Hindráková vezetésével adott náluk egy összeszokott cseh mag, amire lehet és érdemes is építeni.

A cseh élvonal alapszakaszában 22 fordulót rendeznek. Ezt követõen a tabella elsõ nyolc helyezettje folytatja a küzdelmet a bajnoki címért a negyeddöntõvel, az elõdöntõvel és a döntõvel. Egy kicsit sûrûbb menetrendre készülnek, hogy a válogatottjuknak a hazai rendezésû Európa-bajnokságra legyen ideje felkészülni.

A cseh élvonal csapatai a 2016/2017-es évadban: SB© Ostrava, Slovanka MB, DSK Basketball Nymburk, BLK Slavia Praha, BK Handicap Brno, MK Technic Brno, ZVVZ USK Praha, KP Brno, U19 Chance, BK Lokomotiva Trutnov, Sokol ZVUS Hradec Králové, BA Karlovy Vary.

Hirdetés