Hirdetés
Nagyvilág

Kezdődik a buborékos bajnokság Ausztráliában:

:

Hirdetés

Szerdán megkezdődött az ausztrál profi liga, a WNBL buborékos szezonja. A nyolc csapat 39 nap alatt összesen 60 mérkőzést vív és a tervek szerint még az ünnepek előtt, december 20-án bajnokot avatnak.

Bár Ausztráliában jelentősen visszaesett a járvány és a közelmúltban Melbourne-ben egy maratoni hosszúságú 104 napos lezárást is feloldottak, de a kosárlabda szövetség nem kockáztatott a profi ligával. Különösen azzal, hogy a csapatok hónapokon keresztül ide-oda utazzanak a kontinensen. Természetesen a WNBA-hez hasonló buborék kialakítására nincsenek meg az erőforrások, de Queensland állam kormányzati támogatásával három város (Cairns, Mackay és Townsville) négy arénájában kialakítható egy olyan izolált közeg, ami biztonságos lebonyolítást tesz lehetővé.

Az erőviszonyokról nehéz nyilatkozni, különösen úgy, hogy nincsenek légiósok. Ausztráliában mindig is karakteresen védték a hazai játékosokat (talán nem véletlen a válogatott jó szereplése sem), de az utóbbi időben a légiósok is nagyobb szerepet kaptak. 40 év alatt a tavalyi volt az első évad, ahol az alapszakasz MVP (Kia Nurse – Kanada) és a döntő MVP-je (Olivia Epoupa – Franciaország) is külföldi játékos lett. A bajnoki címet a két kiemelt klasszis remeklésével a Canberra Capitals hódította el.

“Teljesen ausztrál íze lesz a bajnokságnak. Úgy nőttünk fel, hogy egymás ellen játszottunk és a pályán nincs barátság. Nagyszerű szezonra számítok, ahol olyan gyorsan követik egymást a mérkőzések, hogy nem lesz idő búslakodni egy-egy verség esetén sem” – nyilatkozta a tavalyi döntős Southside Flyers és az ausztrál válogatott csapatkapitánya Jenna O’Hea. A Flyers az egyik legnagyobb favoritja a szezonnak, mivel a lehetőségekhez képest ők erősítettek a legnagyobbat Liz Cambage megszerzésével.

Természetesen a címvédőt, a sorozatban harmadik, összességében 10. bajnoki címére hajtó Canberra Capitals-t sem szabad leírni. Bár Nurse és  Epoupa elveszítése miatt nehéz dolguk lesz. Igaz, több fiatal feljebb léphet. “Igazán nagyszerű lehetőség sok ausztrál fiatal számára, akik talán nem kaptak annyi időt korábban, mint kaphattak volna.” – mondta a légiósok nélküli szezonról Kelsey Griffin, a Canberra sztárja. Griffin a szűkösebb rotációs lehetőségek és a sűrű menetrend miatt a formaidőzítés fontosságát emelte ki. Hullámvasútra számít, ahol az nyerhet, aki a legfontosabb meccseken tudja a csúcsformáját futni.

A buborékba Sandy Brondello szövetségi kapitány is beköltözik, aki így egyedülálló módon a legtöbb szóba jöhető válogatott játékost egy helyen láthatja. Nagyon fontos időszak jön a világbajnoki ezüstérmes gárda számára. Tokióban az olimpián szeretnék megszorongatni az Egyesült Államokat, 2022-ben pedig világbajnokságot rendeznek.

Fotó: WNBL

Hirdetés