Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a döntõ Olaszországban:

:

Hirdetés

A szokott rendnek megfelelõen Olaszországban ér véget az európai nõi kosaras klubszezon érdemi része. Szerdán kezdõdik a döntõ párharc a Taranto és a Schio között. Két igencsak meggyötört, formán kívül játszó csapat méri össze az erejét. Megjósolhatatlan a végeredmény.

Taranto – Schio 3-0

A két csapat az idei évadban már háromszor találkozott egymással és minden alkalommal a Taranto diadalmaskodott. Még október 16-án a nyitó fordulóban 58-51-es gyõzelmet aratott a Taranto, majd az alapszakasz második körében 65-52-re nyertek. Az Olasz Kupa döntõje pedig 78-57 lett a Taranto javára.

Mindegyik összecsapás egyoldalúan alakult. A Taranto jórészt azzal tudott riválisa fölé kerekedni, hogy megnyerte a lepattanókért folytatott csatát és védekezésben pedig jóval pontátlaga alatt tartotta a Schiót. Maurizio Lasi csapata 72,3 pontot átlagolt mérkõzésenként az Olasz bajnokságban, miközben a Taranto ellen 58 dobott pont volt a maximum az idei évadban.

Hosszú a szezon, nagyon hosszú…

Ha a két csapat keretét nézzük, akkor igen rutinos sorokat láthatunk. A Taranto jól megszokott alapcsapatát Megan Mahoney, Giorgia Sottana, Kia Vaughn, Simona Ballardini és Elodie Godin alkotja. A Schionál pedig ez a névsor a következõképpen néz ki: Laura Macchi, Liron Cohen, Janel McCarville, Raffaella Masciadri és Cheryl Ford. Ebbõl a felsorolásból csak Vaughn és Sottana lóg ki, ami azt mutatja, hogy a Taranto már megkezdte a fiatalítást, de egyébként masszívan a ’80-’83-as generáció képviselõi viszik a prímet.

A rutin nagyon sokat ér – a Schiónak gyakorlatilag Euroliga nyolcas döntõs szereplést hozott-, ugyanakkor a szezon végére mindkét csapat bele-bele hibázott a mérkõzéseibe. A kupadöntõ után jelentõsen visszaesõ Taranto nyakán például az elõdöntõben a messze nem Euroliga szintû Lucca tartotta a kést, de az alapszakasz végét az Euroligáért beáldozó Schio is 5 meccsre kényszerült a szebb napokat látott Como ellen.

Pedig a fáradság csak az egyik oldalon lehetne magyarázat a visszafogottabb szereplésre. A Schio nagy meglepetésre kivívta az Euroliga nyolcas döntõjében való szereplés jogát és a nemzetközi menetelésük igencsak megdobta a meccsszámukat. Már 54 tétmeccs van a csapat lábában, így ha 5 mérkõzéses lesz a döntõ, akkor 59 mérkõzésig jutnak majd Cheryl Fordék. Ez a szám már Jekatyerinburg, Valencia, Galatasaray vagy éppen Fenerbahce szint, csak éppen a Schio szakmai stábja messze nem dolgozhat olyan mély kerettel, mint az elõbb nevezett csapatok szakvezetõi.

Ha a Taranto visszatalál a téli formájához és tudja azt a játékot hozni, amit az egymás elleni találkozókon, akkor esélyesei a döntõnek. A Schiót azonban nem lehet leírni, az Euroliga nyolcas döntõjében is minden riválisukat megszorongatták és ez a rutinos keret az igazán nagy tétmérkõzésekre mindig képes felszívni magát.

A döntõ menetrendje
 

1. mérkõzés – május 2., szerda
20:45 Famila Wuber Schio – Cras Taranto Basket

2. mérkõzés – május 5., szombat
18:45 Cras Taranto Basket – Famila Wuber Schio

3. mérkõzés – május 7., hétfõ
20.30 Cras Taranto Basket – Famila Wuber Schio

4. mérkõzés – május 10., csütörtök (ha szükséges)
20:30 Famila Wuber Schio – Cras Taranto Basket

5. mérkõzés – május 13., vasárnap (ha szükséges)
20:45 Cras Taranto Basket – Famila Wuber Schio

Az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó párharcot 1-2-1-1-es rendszerben bonyolítják le. Az alacsonyabban rangsorolt gárda otthonában rendezik az elsõ és a negyedik mérkõzést.

Hirdetés