Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a legígéretesebb regionális sorozat második szezonja:

:

Hirdetés

Pénteken elrajtol a Kelet-Európai Nõi Kosárlabda Liga (EEWBL) 2016/2017-es szezonja. A regionális sorozatokat tekintve az utóbbi évek egyik legéletképesebb próbálkozását láthatjuk, mely formabontó lebonyolításának köszönhetõen akár komoly tényezõvé is kinõheti magát.

Általában a regionális sorozatok ott buknak el nõi kosárlabdában, hogy a résztvevõ csapatok úgy érzik: a több meccs és utazás torzítja a versenynaptárjukat. Emiatt a nemzeti bajnokságokban, illetve amennyiben részt vesznek valamelyikben, a FIBA sorozataiban is lépéshátrányba kerülnek riválisaikhoz képest. A EEWBL életre hívói éppen ebben húztak igazán nagyot, amikor egy szokatlan lebonyolítási forma mellett tették le a voksukat.

A két hatos csoport csapatai ugyanis az alapszakaszt tömbösítve teljesítik. Három hétvégén játsszák le a csoportmeccseket és ebbõl alakul ki a kassai Final Four mezõnye. Annyi üresjárat pedig van a nemzeti versenynaptárakban, hogy három hétvégére érdemi veszteségek nélkül bárki szabaddá tudja tenni magát. Mivel csak három tornára kell eljutni, az utazási költségek is jóval alacsonyabbak, mint bármely más sorozatban.

Az EEWBL-ben van potenciál, nem véletlen, hogy nagyon sok klub érdeklõdött a részvétel iránt. A rigai székhelyû vezetés pedig igyekszik minél több partnert maga mellé állítani. Az idei szezonra már sikerült megállapodni abban is, hogy minden találkozóról profi televíziós közvetítés kerül legyártásra. Emellett a liga honlapja is rendkívül informatív és jól követhetõek rajta az események.

A mezõnyt 12 gárda alkotja, melyeket két hatos csoportba soroltak. Az A-csoportba került a TTT Riga, a Tsmoki Minszk, a Kibirk¹tis Vilnius, az AZS UMCS Lublin, az Avangard Kijev és a Good Angels Kosice. A “B” jelû hatost a Basket Gdynia, az Astana Tigers, a Horizont Minszk, a Vega 1/Liepāja, az İstanbul Üniversitesi és a Dinamo Moszkva alkotja.

Az A-csoportban egyértelmûen a Kassa a nagy esélyes. A szlovák bajnok ugyan az Euroligában idén nem indul, de ennek ellenére ütõképes csapatuk formálódott. A tervek szerint a várt WNBA játékosukat a jövõ héten bejelentik és azzal teljes lesz a keretük. Szeretnének Final Four-ba jutni ebben a sorozatban és erre minden esélyük meg is van. Ebben a hatosban láthatjuk a címvédõ TTT Riga gárdáját is.

A B-csoport tûnik az erõsebbnek, ahol az Ana Dabovic-ot is soraiban tudó Dinamo Moszkva és a több ismer játékost, mint Saziye Ivegin, Sasa Cado, Aija Putnina, Jordan Hooper, felvonultató Istanbul Universitesi szerepel. Ebben a hatosba kapott besorolást a Gdynia is, akik szeretnék újjáépíteni egykoron Európában is meghatározó klubjukat. A mezõnyben összesen 14 olimpikon és 11 egykori és jelenlegi WNBA játékos léphet pályára.

Hirdetés