Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a lényeg a hazai porondon:

:

Hirdetés

Egész szezonban erre a mérkõzéssorozatra vártunk és végre elérkezett, szombaton délután 15:45-kor a pécsi Lauber Dezsõ Városi Sportcsarnokban kezdetét veszi a Pécs 2010 – MKB Euroleasing Sopron magyar bajnoki döntõ párharc, mely az egyik fél harmadik gyõzelméig tart majd. A döntõ elõtt nem szeretnénk hosszas litániába kezdeni az esélyekrõl, mert a végén még olyan jól bejönne a tippünk, mint az EuroLiga döntõvel kapcsolatban, ahol Jekatyerinburg–Valencia párosítást vizionáltunk. Inkább vázlatszerûen egy-két kulcsgondolatot emelnénk ki arról, hogy mi dönthet.

1. Quigley-faktor: Ha magyar bajnoki döntõ, akkor Allie Quigley. Az amerikai légiós egy évvel ezelõtt bajnokságot nyert a Pécsnek és minden esély megvan rá, hogy ezt a tettét idén is megismételje. Abban az esetben, ha a Pécs tud saját ritmusában játszani, mint tette azt az alapszakasz végén a Gyõr, illetve a Sopron ellen, akkor Quigley-t senki sem állítja meg. Ezt jól láthattuk Pécs-Sopron alapszakaszdöntõn is. Ellenben az is igaz, ha a pécsiek a kupadöntõhöz hasonlóan nem tudják saját játékukat megvalósítani, akkor az amerikai légiós várhatóan jóval kevesebb lehetõséghez fog jutni. A körmendi fináléban Quigley 4 triplakísérletébõl csak 1 volt eredményes és a duplákat is csak 33%-al (9 kísérletbõl 3 sikeres) értékesítette.

2. Centerek: A nagy kérdése ennek a döntõnek még annak fényében is, hogy erõsen kérdéses Zane Tamane játéka az elsõ összecsapáson. A centerek esetében hatalmas kettõség figyelhetõ meg, a kupadöntõn a Sopron uralta a palánk alatti területet, míg az ominózus alapszakasz végi kiütéses pécsi gyõzelemkor Sara Krnjics sok esetben felülmúlta a nagy rivális magasait. Az is érdekessége ennek a döntõnek, hogy Krnjics magyar állampolgárságával Regina Palusna is bevethetõ lesz a baranyaiaknál. Zeljko Djokic vele kapcsolatban kiemelte, hogy csodákat nem várhatnak tõle a pécsi hívek, de abban bízhatnak, hogy valamit megvillant valós tusásából. A Sopron magas szerkezete, ha megfelelõen mûködik finoman szólva is zavarba hozhatja a pécsieket, akikrõl viszont néha külsõ szemlélõként azt lehetett érezni, hogy a klasszikus center nélküli játékot már-már tökélyre fejlesztették.

3. Elhúzódó, 4-5 mérkõzéses finálé: Az egyetlen pont, amirõl talán mindkét fél ugyanazt nyilatkozta. Minél tovább tart a döntõ az a Sopronnak kedvezhet. Ez még úgyis igaz, hogy az esetleges ötödik mérkõzésre a pécsiek otthonában kerülne sor. Természetesen rögtön lehetne kontrázni, hogy egy évvel ezelõtt is a fáradságot szajkóztuk, amikor a jelentõsen meggyengült Pécs Ohlde és Mazzante nélkül, illetve egy sérült Vajdával felért a csúcsra. Igen ám, de az a párharc három meccs alatt eldõlt. Ahhoz, hogy mondjuk egy 5 mérkõzéses csata után a baranyaiak ünnepeljenek, nagyjából olyan feltámadás kell a helyenként kevesebbet mutató kispadjuktól, amit egy évvel ezelõtt láttunk tõlük. Soproni oldalról nézve azonban nem lehet elmenni amellett, hogy nem elég a hosszabb kispad, azt bizony érvényre is kell juttatni.

Ez a három pont természetesen csak egy kis töredék abból a számtalan tényezõbõl, amely befolyásolhatja döntõ végkimenetelét. Legkorábban jövõ vasárnap, legkésõbb április 22-én pénteken minden nyitott kérdésre választ kapunk.


A finálé menetrendje

Pécs 2010 – MKB-Euroleasing Sopron 2011. április 9.
MKB-Euroleasing Sopron – Pécs 2010 2011. április 13.
Pécs 2010 – MKB-Euroleasing Sopron 2011. április 17.
MKB-Euroleasing Sopron – Pécs 2010 2011. április 19. (amennyiben szükséges)
Pécs 2010 – MKB-Euroleasing Sopron 2011. április 22. (amennyiben szükséges)


A döntõ minden mérkõzésérõl élõ, szöveges közvetítéssel jelentkezünk itt a wbasket.hu oldalon.

Hirdetés