Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a Minnesota – Atlanta finálé!:

:

Hirdetés

Közép-európai idõ szerint hétfõn hajnalban kezdetét veszi a WNBA 2011-es nagydöntõje. A Minnesota Lynx és az Atlanta Dream párharcában a legnagyobb kérdés, hogy a Lynx képes lesz-e végigvinni szinte tökéletes szezonját vagy a Dream a tavalyi elbukott finálé után idén felér a csúcsra.

Nyugatról papírforma, keletrõl nem. Így lehetne röviden jellemezni a WNBA döntõjének a párosítását. A Minnesota közel tökéletes szezont futott: a 27-7-es alapszakasz mérlegük több mint impozáns és a rájátszásban is – leszámítva egy apróbb megingást a San Antonio otthonában – magabiztosan meneteltek. Ezzel szemben az Atlanta szezonja messze nem nevezhetõ ideálisnak. Angel McCoughtry és Iziane Castro Marques sérülés, Sancho Lyttle pedig az Európa-bajnoki kötelezettségei miatt volt kénytelen kihagyni az alapszakasz elejét. Ennek megfelelõen a Dream 3 gyõzelemmel és 9 vereséggel tudta le az alapszakasz elsõ harmadát. A 17-5-ös folytatás azonban megadta az alaphangot a rájátszáshoz.

A két csapat között nemcsak az alapszakaszban nyújtott teljesítmény jelenti a komoly különbséget, hanem az elvek is. A Lynx sikerének a kulcsa Seimone Augustus, aki hiába zseniális képességû játékos, folyamatos sérülései miatt a valódi arcát az idei szezonban tudta megmutatni. Augustus klasszisa mellett a Lynx vezetõi is kellettek a sikerhez, mivel tökéletesen sakkoztak a holtszezonban. Brunson-t és Lindsay Whalen-t megtartották, Taj McWilliams-Franklin személyében szabadügynökként érkezett egy veterán klasszis a palánk alá, a drafton pedig elsõ kiválasztottként Maya Moore-ra csaphattak le. Nagy kérdés volt azonban, hogy a csapategység miként alakul Minnesotában. Erre már az elsõ játéknapokon júniusban választ kaphattunk: hibátlanul.

Atlantában más volt a taktika. A 2010-es nagydöntõs csapatot tartották egyben, de sokan úgy tartják, hogy a sikert mégis egy kényszerû váltás hozta meg. Az olimpiai kvalifikációról döntõ Amerika-bajnokság miatt Erika de Souza a brazil válogatottban szerepelt, így nem lehetett ott a keleti fõcsoportdöntõ második és harmadik mérkõzésén, illetve a nagydöntõ elsõ találkozóján sem szerepel még. A Dream szakmai stábja így Iziane Castro Marques-t rakta a kezdõbe és három kisemberrel a csapat eredményesebben szerepelt, mint Erikával a palánk alatt.

Két támadó felfogású együttes méri össze az erejét, a Lynx átlagban 82.50 pontot szerzett találkozónként, míg a Dream 81.50 pontot. Ezzel szemben a védekezés a Lynx-nél állt össze sokkal jobban, õk átlagban 73.62 pontot engedélyeztek a riválisaiknak, míg az Atlanta 80.79 pontot. Az alapszakaszban a két gárda kétszer találkozott és mindegyik alkalommal a Minnesota Lynx diadalmaskodott.

Egy évvel ezelõtt az Atlanta nem tudta megtörni az akkor éppen csúcsformában lévõ Seattle Stormot, most azonban ismét nekiindulhat egy újabb tökéletes szezont futó együttes legyõzésének. Hogy ugyanolyan egyhangú lesz-e a döntõ, mint tavaly, azt nem lehet megmondani. Egy biztos, már most történelmet írtak a csapatok. Elõször csatázik két nõi vezetõedzõ a WNBA döntõjében.

Hirdetés