Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a Nemzetközösségi Játékok nõi kosárlabda tornája:

:

Hirdetés

Szerdán kezdetét veszi a 21. Nemzetközösségi Játékok, melynek házigazdája az ausztráliai Gold Coast. Az olimpia mögötti második legnagyobb multisport esemény programján ismét szerepel a nõi kosárlabda. A torna legnagyobb esélyese a bombaerõs kerettel szereplõ Ausztrália.

Fotó: facebook.com/BasketballAustralia

Fotó: facebook.com/BasketballAustralia

A Nemzetközösségi Játékok nõi kosárlabda tornáján nyolc válogatott vesz részt. Az A-csoportban szerepel a négy legerõsebb csapat. A házigazda Ausztrália mellett Kanada, Anglia és Mozambik. A B-csoportot pedig Új-Zéland, India, Jamaica és Malajzia válogatottja alkotja.

Kísérleti lebonyolítás jellemzi a tornát. A négy legerõsebb válogatottat felvonultató A-csoport elsõ két helyezettje automatikusan elõdöntõs, míg a harmadik és a negyedik helyezettek a szerényebb játékerõt képviselõ B-csoport elsõ két helyezettjével mérkõznek a négy közé jutásért.

A kosárlabda szempontjából finoman szólva sincsen kedvezõ idõpontban a 2018-as Nemzetközösségi Játékok, hiszen az európai bajnokságok – néhány kisebb liga kivételével – még javában zajlanak. Ennek megfelelõen a szakmai stábok az itt szereplõ játékosok szolgálataira nem számíthatnak. Ettõl függetlenül minden érintett nemzet igyekezett a lehetõségekhez képest erõs keretet összeállítani.

Az ausztrál bajnokság január végére lezárult és a válogatottjuk a világversenyekhez méltó felkészülést csinált végig. Ez nem véletlen, hiszen a helyi közvélemény Sandy Brondello csapatától magabiztos aranyérmet vár. A keretük a WNBA-be visszatérõ klasszis center Liz Cambage köré épül, de ott lesz az elmúlt szezont Sopronban töltõ Cayla George is. A honosítottjuk pedig ismét Kelsey Griffin, akit tavaly az Ázsia-bajnokságon MVP-nek választottak. Ezzel a csapattal Világbajnokságon is eredményesen lehetne szerepelni.

Anglia és Kanada vonultat még fel szélesebb közönség számára ismert játékosokat. Várhatóan ez a két válogatott lehet az, amely komolyabb erõpróba elé állítja Ausztráliát. Az angoloknál a hazánkban is megforduló Azania Stewart egy sikeres rigai szezon után áll a válogatott rendelkezésére. Az elõzetes keretükben még az UNI Ferrol légiósa Rachael Vanderwal is szerepelt, de bejutott a csapatával a spanyol bajnoki negyeddöntõbe, így nem tud ott lenni. Hiánya nagy érvágás az angoloknak.

Kanada nyáron az Amerika-bajnokságon remek játékkal szerzett aranyérmet. Az a csapatuk kifejezetten versenyképes lehetne itt is, de a keretük többsége nem tud a válogatott rendelkezésére állni. A legismertebb név Ruth Hamblin a juharleveleseknél, aki télen a Bourges-nál volt beugró center két hónapra. Mellette a Németországban légióskodó Paige Crozon, illetve az Egyesült Államok egyetemi versenyrendszerében edzõdõ játékosok lehetnek a meghatározóak.

A torna programja magyar idõ szerint

Április 5., csütörtök
10:30 Jamaica – India
13:00 Új-Zéland – Malajzia

Április 6., péntek
10:30 Kanada – Anglia
13:00 Ausztrália – Mozambik

Április 7., szombat
3:30 Új-Zéland – Jamaica
10:30 Malajzia – India

Április 8., vasárnap
3:30 Mozambik – Anglia
9:30 India – Új-Zéland
10:30 Ausztrália – Kanada
12:00 Jamaica – Malajzia

Április 9., hétfõ
9:30 Anglia – Ausztrália
12:00 Kanada – Mozambik

Április 10., kedd
10:30 Mérkõzés a legjobb négy közé jutásért
13:00 Mérkõzés a legjobb négy közé jutásért

Április 13., péntek
10:30 Elõdöntõ
13:00 Elõdöntõ

Április 14., szombat
10:00 Bronzmérkõzés
12:30 Döntõ

Hirdetés