Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a Pánamerikai Játékok nõi kosárlabda tornája:

:

Hirdetés

Szerdán kezdetét veszi Limában a Pánamerikai Játékok nõi kosárlabda tornája. Az amerikai kontinens legnagyobb multisport eseményén USA duplázhat, így a 3×3-as kosárlabda mellett nagypályán is aranyérmet nyerhetnek.

Fotó: USA Basketball

Fotó: USA Basketball

A Pánamerikai Játékok nõi kosárlabda tornája sajátos helyet foglal el a versenynaptárban, hiszen 46 nappal az Amerika-bajnokság elõtt – melyen hosszú idõ után ismét ott lesz a mezõnyben USA – kell versenyképes csapatokat építeniük a szakmai stáboknak. A nagy nemzetek mind a bõ keretükbõl merítettek és egy-egy rutinos játékos mellé tehetséges fiatalokat gyûjtöttek.

Közvetlen riválisaival ellentétben az Egyesült Államok immár évtizedes hagyományoknak megfelelõen erõs egyetemista válogatottat küld. A keretükbõl Bella Alarie (Princeton), Chennedy Carter (Texas A&M), Tyasha Harris (South Carolina), Taylor Mikesell (Maryland) és Beatrice Mompremier (Miami) már több FIBA tornán is nyert érmet. Jó képességû, jó szerkezetû csapatot raktak össze, mely felkészülési meccsen a jóval rutinosabb Kanadát is verte.

Kanada a WNBA játékosai, illetve az Európában eredményesen turnézó és olimpiai kvótára hajtó 3×3-asai nélkül, de így is ütõképes csapattal indul. Ruth Hamblin vezetésével USA legnagyobb kihívói lehetnek. Erre a szerepre hajt Clarissa Dos Santos és Erika de Souza vezetésével Brazília is. Nem szabad megfeledkezni Paola Ferrari-ról és Paraguay válogatottjáról sem.

A nyolc csapatos mezõnyben a résztvevõket két négyesbe osztották. A csoportkört követõen az elsõ két helyezettek játszanak keresztbe az elõdöntõben.

A-csoport: Puerto Rico, Paraguay, Kanada, Brazília
B-csoport: USA, Argentína, Kolumbia, Amerikai Virgin-szigetek

Hirdetés