Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a Paralimpia kerekesszékes kosárlabda tornája:

:

Hirdetés

Csütörtökön Londonban a 2012-es Paralimpiai Játékokon kezdetét veszi a kerekesszékes kosárlabda torna. A paralimpiai sportágak közül az egyik legnépszerûbb és leglátványosabb a kerekesszékes kosárlabda, melynek nõi tornáján az Egyesült Államok és Kanada párharcát várják a szakemberek.

Kezdésnek kicsit ismerkedjünk meg a kerekesszékes kosárlabda szabályaival. A sportágat a Nemzetközi Kerekesszékes Kosárlabda Szövetség (IWBF) által elfogadott szabályok szerint játsszák. A pálya mérete és a palánk magassága megegyezik a hagyományos kosárlabdáéval. A játék menete szempontjából nagyon fontos, hogy a játékos a kezében tarthatja a labdát, de legfeljebb kétszer lökheti meg a kerekét, utána pattintania vagy passzolnia kell. Az ölében a labdával azonban a hajtókarika érintése nélkül bármeddig elgurulhat. A 3 másodperces szabály pedig itt is él.

A szabályok meghatározzák a kerekesszék méreteit is. Az elsõ ütközési pontnak legalább 11cm-re kell lennie a földtõl és blokkoláskor szembõl lehet ütközni, hátulról fellökni az ellenfelet nem lehet. Természetesen itt is figyelembe veszik a sportolók sérültségét. A sérültségi fokot pontozzák és egy-egy mérkõzésen a csapatonként pályán lévõ öt játékos sérültségi pontszáma nem haladhatja meg a 14-et.

Ami az esélyeket illeti, a hölgyek között az Egyesült Államokat és Kanadát tartják a legnagyobb favoritnak a szakemberek. Mindkét válogatott három-három aranyérmet nyert a tornák történetében. Kanada 1992, 1996 és 2000 bajnoka, míg a legutóbbi két alkalommal az amerikaiak diadalmaskodtak. Az amerikai csapat a világbajnoki címvédõ és érdekesség, hogy a 2008-as paralimpiai és a 2010-es világbajnoki fináléban is a németeket verték.

A német csapat visszavágásra készül és ennek megfelelõen kiváló formában vannak, miután idén a Négy Nemzet Tornáját és a Világkupát is megnyerték. A németek mellett még Ausztrália és Brazília tartozik az éremesélyesek közé, de a házigazda britek is nagyon fogadkoztak.

A helyszínen a hivatalos kiadványokban a kerekesszékes kosárlabdát úgy harangozza be a helyi szervezõbizottság, mint a sportágat amelyik hosszú idõ után visszatér a gyökereihez. 1955-ben a Paralimpia elõdjének számító Stoke Mandeville-i Játékokon mutatkozott be ebben a formájában a sportág és azóta hova fejlõdött… Immár 10 nõi és 12 férfi válogatott 246 nevezett játékosa méri össze az erejét. A szervezõbizottság mindent megtesz a torna népszerûsítése érdekében, a hétvégén a Szent Pál székesegyházban tartott bemutatót a brit nõi kerekesszékes kosárlabda válogatott négy tagja.

A lebonyolítás során a csapatokat két csoportra osztották és mindegyik csoportból az elsõ négy jut az egyenes kieséses szakaszba. A nõi döntõt szeptember 7-én rendezik közép-európai idõ szerint 22 óra 15 perctõl. A csoportkör mérkõzéseit a Basketball Arénában tartják, míg az egyenes kiesés szakasz küzdelmeinek az O2, pontosabban szponzori név nélkül a North Greenwich Arena ad otthont.

Hirdetés