Hirdetés
Magyarország

Rajtol a Sopron Basket – Lattes Montpellier Euroliga negyeddöntő párharca:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Kedden három negyeddöntő párharc elrajtol az Euroligában. A Sopron Basket 18 óra 15 perctől mérkőzik a Lattes Montpellier gárdájával. A párharc az egyik fél második sikeréig tart. Az első mérkőzés előtt a játékosként hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes, edzőként a 3×3-as válogatottal Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Károlyi Andreát kérdeztük a várakozásairól.

Sopron Basket – Lattes Montpellier

“Szerintem iszonyúan kettős érzés van az Euroliga negyeddöntőben szereplő csapatokban a Jekatyerinburg és a Kurszk kizárását követően. Ha most csak a Sopron oldalát nézzük, akkor nyugodtan mondhatjuk: ez egy hatalmas lehetőség az újabb Final4 szereplés kiharcolására. Én azért a Prága ellen is éreztem esélyt és nyilván a francia csapatok, így a Montpellier is, bármikor képesek meglepetést okozni, ezt tegyük hozzá. Ugyanakkor lehet örülni egy ilyen áron kapott lehetőségnek? Szerintem mindenki felteszi magában ezt a kérdést most az Euroligában. Tovább megyek, egy Euroliga győzelemnek is lenne ugyanolyan értéke? Bár azt gondolom, hogy az így is nagyon nehéz, mert a Fenerbahce bebizonyította, hogy nem sztárok gyülekezete, hanem sztárok alkotta csapat és ez hatalmas különbség. Jelenleg ők a legnagyobb esélyesek.

Pénteken a főpróba jól sikerült a Sopronnak. Biztos, hogy nem vicsorgó fogakkal a DVTK nagy különbséggel történő legyőzésére készültek, hanem már az Euroligára is. Ugyanakkor benne lehetett, hogy a kupán elszenvedett vereség után be akarták bizonyítani mindenkinek: milyenek itt a reális erőviszonyok. Nem gondolnám egyébként, hogy ekkora lenne a különbség a két csapat között. Az is más, hogy a Miskolc ebbe most egy hurrá hangulatból ment bele, míg a Sopron egy pofonból és az Euroliga negyeddöntőre készülve.

Ha a célját el akarja érni a Sopron, akkor ezt a most látott formát állandósítania kell és nem csak a következő két hétre, hanem a szezon hátralévő részére is. Bármennyire az igazi mérce az Euroliga, de azért a szurkolóknak legalább ilyen fő szempont a bajnokság megnyerése. Főleg ezzel a kerettel, ahol Aby Gaye után Stefanie Dolson minőségi erősítés volt. Van rajta súlyfelesleg a nyári formájához képest és emiatt megvan a veszélye, hogy egy valóban csúcsformában lévő center körbefutja. Az viszont tény, hogy olyan játékintelligenciával rendelkezik, ami miatt élmény nézni a pályán. A kupadöntőben Határ Betti és Stefanie Dolson kettőse a Diósgyőr ellen nem érvényesült, erre most nagy szükség lesz.

Esélyesként tekinthetünk a Sopronra, de ha a statisztikát nézzük, akkor nagy különbség nincs. Számomra meglepő, hogy festékből eredményesebb a Montpellier (25.1 pont – 30.3 pont) és a lepattanókban (38 – 35) szinte egyformák a csapatok. A dobószázalékuk hasonló (42% – 41%), de például a triplákat tekintve (28.6% – 36.2%) a Montpellier jobb. Maguk a számok nem mutatják azt a különbséget, amit egyébként a játék alapján mondanék. A francia csapatok ellen nehéz játszani, ahogy az elején is mondtam, tudnak meglepetést okozni. Ez a Montpellier a 14 csoportmeccs alapján egyszer okozott negatív, egyszer pozitív meglepetést idén. Volt egy bravúrgyőzelme a Prága ellen és egy váratlan veresége a Moszkvától, de a többi eddigi eredményük az nagyjából a papírformának felel meg.

Az előbbieket figyelembe véve megkockáztatom, hogy amekkora lehetőség a Sopronnak ez a párharc, akkora lehetőség a Montpellier-nek is. Ha azt vesszük, hogy az „eredeti” ellenfelük a Fenerbahce mekkora erődemonstrációt tartott például Sopronban. Ettől függetlenül maga lenne a totális ellentmondása mindennek, hogy egy bukdácsoló francia bajnoki szereplés után, ahol 5 győzelem mellett 10 vereségük van, Final4-ba jutnának. Kevés csapattal fordult elő az Euroliga történetében, hogy kis túlzással vakon vannak a saját bajnokágukban, de az Euroligában ilyen sokáig jutnak. Azzal kapcsolatban nem bocsátkoznék találgatásokba, hogy a hazai bajnokságban mi csúszott félre. Kívülről nehéz megítélni pontosan, hogy milyen esélyekkel, milyen tervekkel vágtak neki ennek az egésznek.

Igazából a francia Euroliga résztvevőkkel mindig úgy vagyok, hogy csapatban működnek jól. Nem érzem, hogy ők igazán kiemelkedő extraklasszist akarnának igazolni, hanem csapatba illően posztra jó játékosokat keresnek. Ez látszódik a Montpellier összeállításán is. Persze mindig ki lehet emelni egy-egy extrát, de ha jók és eredményesek, úgy egységben jók. Nekik óriási támaszt jelent, hogy kiemelkedőek a hazai merítési lehetőségeik és ezek a játékosok élvezik is a bizalmat, játszatják őket. A Sopron kapcsán mindig visszatérünk oda, hogy azt az egységet kell megtalálni, ami jellemezte őket a szezon elején, amikor a hiányzókkal, sérültekkel tűzdelve hozták a meccseket. Még mindig azt láthatjuk egy-két kivétellel, hogy amióta teljes a keretük, akkor valami még nem klappol. A pénteki bajnoki például kivétel, de általánosságban ez elmondható. Ebben az egységességben kell a legtöbbet mutatni az előttünk álló párharcban.

A feltételek olyan szempontból ugyanazok lesznek a negyeddöntőben és ez igaz minden párra, hogy erre, ami most történik és ami eddig volt a szezonban, beleértve a járványt is, egyik ország csapata sem tudott felkészülni. Az lesz a döntő, hogy ki alkalmazkodik jobban. Ez pedig nagyon egyénfüggő. Ha szerencséd van edzőként, akkor olyan emberek alkotják a keretedet, akik tudják azt, ami történik, külső szemlélőként nézni és ezáltal gyorsabban alkalmazkodnak. Nem ragadnak bele a nehézségekbe. Reméljük, hogy sikerül jól alkalmazkodni. Összességében én a Soprontól ebben a párban továbbjutást várok, ha nem is 2-0-val, de 2-1-es összesítéssel szerintem erre minden esély megvan.”

Hirdetés