Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a soproni U18-as Európa-bajnokság:

:

Hirdetés

Szombaton megkezdõdik Sopronban az U18-as A-divíziós Európa-bajnokság. A magyar válogatott a tornán a D-csoportban kezdi meg a szereplését, ahol sorrendben Szlovénia, Franciaország és Horvátország lesznek az ellenfelek.

A magyar válogatott június 13-án kezdte meg a felkészülést az Európa-bajnokságra. A közös munkát hátráltatták sérülések, betegségek, de így is nagyon komoly programot teljesített a keret. A magyar csapat játszott edzõmérkõzéseket Oroszországgal, szerepelt egy felkészülési tornán Franciaországban, jártak a lányok Litvániában és végül Sopronban már az Európa-bajnokság fõpróbájaként Szlovákiával is megmérkõztek Balogh Judit tanítványai. A keret nagyon fiatal, döntõ többségében 1999-es születésû lányokból áll. Ennek az elõnye, hogy jövõre szinte hasonló összeállításban ismét az U18-as Eb-n szerepelhetnek és ez a rutin sokat érhet. A kisebb hátránya, hogy most jórészt egy évvel fiatalabbak a mienk a riválisoknál és ebben a korban ennek az egy évnek még van jelentõsége.

Az elsõ ellenfél szombaton 18 óra 15 perctõl Szlovénia lesz. A szlovénok tavaly rendezték az U18-as A-divíziós Európa-bajnokságot és egy remek ötödik helyet szereztek. Annak a csapatnak a húzóemberei azonban már az U20-as B-divíziós Európa-bajnokságon játszottak, melyet megnyertek és feljutottak az A-divízióba. A tavalyi ötödik keretükbõl hárman vannak itt Sopronban és közülük Aleksandra Kroselj az, aki tavaly is minõségi perceket töltött a pályán. Ez a szlovén csapat jórészt a tavalyi B-divíziós U16-os Eb-n feljutásért harcoló keretre épül. Akkor nem tudták kivívni a feljutást. Nem feltétlenül áll olyan jó erõkbõl ez a generáció, mint az egy évvel idõsebbek, akik idén remekül játszottak az U20-ban. Ettõl függetlenül oda kell figyelni ellenük, hiszen nem szokott kedvezni a magyar válogatottaknak a szlovén együttesek játéka.

A második napon 18 órától Franciaországgal találkoznak a mieink. A francia csapatot sikerült legyõzni felkészülési tornán, de már akkor is kiemeltük, hogy nem volt teljes a keretük. A lyon-i tornát ugyanis az U17-es Világbajnoksággal azonos idõben rendezték. Onnan három játékos érkezik, akik közül a négyes-ötös poszton bevethetõ Emmanuelle Tahane nevét érdemes kiemelni. A franciák utánpótlásának az U18-as korcsoport a legerõsebb tornája szigorúan az eredményeket nézve. Az elmúlt öt évben döntõbe jutottak ebben a korosztályban. A tavalyi ezüstérmes keretbõl öten most is itt vannak még. Védekezésben nyújtottak extrát Celjében, mindössze 49.2 pontot kaptak kilenc mérkõzésen. Most is van egy klasszisuk, minden nemzetközi beharangozó Alexia Chartereau nevét emeli ki, aki már a Bourges-tól is lehetõséget kapott. Ellenük a vasárnapi találkozó igazi erõfelmérõ lesz.

A csoport harmadik tagja Horvátország, akikkel majd kedden 18 órától találkoznak a mieink. A horvátok tavaly nagyon jó tornát zártak ebben a korosztályban, Celjében a 9. helyet szerezték meg és õk adták a torna legeredményesebb játékosát is Ivana Dojkic személyében. Õ már nem lehet itt ebben a korosztályban. Sõt, összességében elmondható, hogy annak a csapatnak a váza felkerült az idõsebbek közé. Ezért is volt kicsit meglepetés, hogy nem tudtak a podgoricai U20-as B-divíziós Eb-n a feljutásért harcolni. A keretük jórészt a tavalyi U16-os A-divíziós Eb-n 12. helyezett gárdára épül. Ott nekik óriási siker volt, hogy gond nélkül õrizték meg az A-divíziós tagságot és ezúttal is ez lehet a reális céljuk. A tavalyi U16-os Eb-n legeredményesebb játékosuk Matea Tadic, aki 10 pontot átlagolt, lehet Sopronban is a húzóemberük. Meglepetés lenne, ha Horvátország bele tudna szólni a felsõház küzdelmeibe.

A soproni U18-as A-divíziós Európa-bajnokság az U20-as A-divízióban megismert új lebonyolítás szerint zajlik. Ez azt jelenti, hogy a csoportkör után mind a 16 csapat nyolcaddöntõben folytatja. Azaz mindenkinek megmarad az esélye a nyolc közé jutásra. Ennek megfelelõen kisebb tétje van a csoportmeccseknek. A legfontosabb a negyedik találkozó lesz, hiszen a nyolcaddöntõk gyõztesei már szerdán biztosítják helyüket az A-divízióban.
 

A magyar válogatott programja a csoportkörben

Július 23., szombat

18:15 Magyarország – Szlovénia

Július 24., vasárnap

18:00 Franciország – Magyarország

Július 26., kedd

18:00 Horvátország – Magyarország

Hirdetés