Hirdetés
Hirdetés
Európa

Kezdődik a Spanyol Szuperkupa, Raksányi Krisztinának is szurkolhatunk:

:

Hirdetés

Szombaton és vasárnap Tenerife ad otthont a Spanyol Szuperkupának (Supercopa LF Endesa). A házigazda CDB Clarinos Tenerife mellett a három spanyol topcsapat, a Salamanca, a Girona és a Valencia küzd meg a trófeáért.

Az első elődöntőben Salamanca – Girona klasszikus jön, míg a második mérkőzésen a Raksányi Krisztinát is soraiban tudó CDB Clarinos Tenerife a Valencia gárdájával mérkőzik. Spanyolország a 2020/2021-es szezonban a legsikeresebb nemzet volt klubszinten Európában. Négy csapatuk élte meg a tavaszt a nemzetközi kupasorozatokban. A Salamanca Euroliga döntőt vívott, a Valencia megnyerte az Európa Kupát, de ki kell emelni a Girona Euroliga negyeddöntőjét és a Gernika Európa Kupa szereplését is. Rengeteget fejlődött a spanyol élvonal, mely harmadik idényét kezdi az Endesa energetikai vállalat támogatása mellett. A hét elején tartott prezentáción a kontinens legerősebb bajnokságaként mutatták be a ligát és ezt méltó módon vezeti fel a négycsapatos Szuperkupa, mely így óriási presztízzsel bír.

Fotó: Perfumerías Avenida Salamanca

Az első elődöntőben tehát egy Salamanca – Girona klasszikussal találkozhatunk. Bár a Valencia rohamléptekben fejlődik és lassan az előző valenciai sikerklub, a már megszűnt Ros Casares nyomdokaiba lép, de jelen pillanatban még a Salamanca – Girona csata a legpikánsabb a mezőnyben. A két klub különösebben nem is szereti egymást. A Salamanca nincs könnyű helyzetben, hiszen négy játékosa még a WNBA-ben szerepel és sérülések is hátráltatják a munkát. Kicsit hasonló cipőben járnak, mint hazánkban a Sopron. A jelenlegi felállásból és statisztikákból nem lehet messzemenő következetést levonni a szezonra. Mia Masic személyében a külső sorba egy beugrót is kellett szerződtetni. Az évek óta rendelkezésre álló spanyol válogatottakkal és Shante Evans vagy Emese Hof játékával még így is versenyképesek lehetnek Roberto Iniguez tanítványai. A Girona az elmúlt szezonban megnyerte a kupát, de utána a bajnokságban nem került döntőbe. Négy távozóval és öt érkezővel számolhatott a szakmai stáb. Azzal azonban, hogy Kennedy Burke és Michael Onyewere még a WNBA-ben szerepel, Maria Araújo és Frida Eldebrink sérült, náluk sem kaphatunk valós képet. Alfred Julbe vezetőedző türelmet kért a szurkolóktól.

Fotó: CDB Clarinos Tenerife

A másik ágon a Valencia és a Tenerife küzd meg a fináléba kerülésért. A Valencia tekinthető a legteljesebbnek a topcsapatok közül. Ők “csak” az ausztrál válogatott Bec Allen hiányát szenvedik meg. A tavalyi csapaton sokat változtatni nem kellett. Laura Juskaite és María Pina távozott, míg Ángela Salvadores és Jana Raman érkezett. Azt leszámítva, hogy a tervezettnél kevesebb felkészülési mérkőzést játszottak, magabiztosak a valenciai nyilatkozatok. Egyértelműen a trófeáért mennek és ez ennek a klubnak az első felnőtt női diadala lenne hazai sorozatban. Egyben egy jó ráhangolódás az Euroliga selejtezőjére, ahol Schióban a házigazdával és a Bourges alakulatával küzdenek meg. A végére maradt a Tenerife, amely a házigazda jogán vehet részt az eseményen. Óriási lehetőség Raksányi Krisztináéknak, hogy ilyen rendezvényen készülhetnek a rajtra. Raksányi Krisztina mellett a csapatkapitány Gaby Ocete és Esther Montenegro maradt tavalyról. A Tenerife is vár játékost a WNBA-ből, a korábbi soproni légiós Megan Walker érkezéséig például a rutinos Paola Ferrari lesz a beugró. Érdekes lesz figyelni María Pina játékát, aki éppen korábbi csapata ellen bizonyíthat.

Elődöntők – szeptember 18., szombat
18:00 Spar Girona – Perfumerías Avenida
20:30 CDB Clarinos Tenerife – Valencia Basket

Hirdetés