Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a Török Kupa nyolcas döntõje:

:

Hirdetés

Szerdától vasárnapig rendezik a Törökország dél-keleti részén fekvõ Mardin városában a Török Kupa nyolcas döntõjét.

Fotó: tbf.org.tr

Fotó: tbf.org.tr

Természetesen nem szerencsés különbözõ nemzetek kupaküzdelmeit összehasonlítani, de túlzás nélkül állítható, hogy nõi kosárlabdában a legtöbb világklasszist a Török Kupa nyolcas döntõje vonultatja fel. A két kiemelkedõ lehetõségekkel rendelkezõ klub, a címvédõ Yakin Dogu Universitesi és a Fenerbahce mellett ugyanis az üldözõknél is minõségi légiósok egész sora kap lehetõséget. Emiatt igen nyílt az elõttünk álló napok végkimenetele és nem véletlen, hogy rendszeresen születnek meglepetések ebben a sorozatban.

A legnagyobb favorit a YDÜ, akik a tavalyi évhez hasonlóan idén is minden porondon domináns játékkal menetelnek. Rögtön az elsõ évükben megnyerték az Euroliga csoportjukat, vezetik a bajnokságot 17/1-es mutatóval. Kayla McBride vagy éppen Courtney Vandersloot kiemelkedõ formában pattogtat, de rendkívül mély keretükbõl nem lehet csak két nevet kiemelni. A sorsolásuk sem rossz, hiszen mindhárom üldözõjük a másik ágon kapott helyet. Az elõdöntõben a YDÜ ellenfele a szebb napokat látott AGÜ Spor lesz. Évekig az AGÜ tûnt az isztambuli óriásklubok egyetlen életképes kihívójának, de a gazdasági lehetõségeik mellett elment a mezõny. Ezen párosítás továbbjutójára az elõdöntõben a Botas – Cukurova Basketbol párharc gyõztese vár. Talán ez a negyeddöntõ valamelyest kilóg a sorból, itt a bajnoki tabella 6. és 7. helyezettje csatázik. Ugyanakkor mindkét klubnak már egy elõdöntõ óriási siker lenne.

A másik ágon megjósolhatatlan egyáltalán az is, hogy ki juthat a döntõbe. A negyeddöntõben ugyanis Fenerbahce – Mersin és Hatay – Besiktas párharcok lesznek. Ez a négy csapat szerepel jelenleg a bajnoki tabellán a 2. és az 5. pozíció között. Kicsit felborultak ezzel a beosztással a sorsolási tábla erõviszonyai. Nem lesz egyszerû dolga a Fenerbahce együttesének, hiszen január végén bajnoki meccsen hazai pályán kaptak ki a minõségi légiósok, mint Bria Hartley, Marica Gajic vagy éppen Aija Putnina vezette Mersintõl. A Hatay a bajnoki tabellán 16/2-es mutatóval a második a YDÜ mögött, de nekik a szûkös rotációs lehetõségeik a kupában jelentõsen csökkentik az esélyeiket. A négy közé kerülésért már komoly erõbedobásra lesz szükségük, hiszen a Besiktas az utóbbi évek legjobb szezonját futja. Ezúttal elkerülték õket a súlyos sérülések és a kapkodó játékoscserék. A Besiktas legutóbb a Fener-t is le tud gyõzni, a Wheeler, Zellous, Mosby-trióval igencsak jó vásárt csináltak.

A mezõny nagy hiányzója a Galatasaray, akik a török alapszakasz felénél nem voltak az elsõ nyolcban és így nem kvalifikálták magukat a nyolcas döntõbe. Az idõbeosztás idén is rendkívül kedvezõ a csapatok szempontjából, hiszen ad lehetõséget a regenerálódásra. Szerdán és csütörtökön két-két negyeddöntõt bonyolítanak le. Pénteken jönnek az elõdöntõk és vasárnap a finálé.

A Török Kupa nyolcas döntõjének programja

Február 21., szerda
13:30 Yakin Dogu Univ. – AGU Spor (1. negyeddöntõ)
16:00 Botas – Cukurova Basketbol (2. negyeddöntõ)

Február 22., csütörtök
13:30 Hatay – Besiktas (3. negyeddöntõ)
16:00 Fenerbahce – Mersin BB (4. negyeddöntõ)

Február 23., péntek – elõdöntõk
13:30 1. negyeddöntõ gyõztese – 2. negyeddöntõ gyõztese
16:00 3. negyeddöntõ gyõztese – 4. negyeddöntõ gyõztese

Február 25., vasárnap
13:00 Döntõ

Hirdetés