Hirdetés
USA

Kezdődik a WNBA döntője:

:

Hirdetés

Vasárnap este kezdetét veszi a WNBA 2019-es fináléja, mely során a Washington Mystics és a Connecticut Sun méri össze az erejét. A Mystics színeiben az Aluivent DVTK-hoz visszatérő Shatori Walker-Kimbrough teljesítményét is követhetjük.

A szezon teljes menetét nézve és a statisztikát figyelve nem meglepetés ez a párosítás a WNBA 2019-es fináléjában. A Mystics produkálta a legjobb mutatót az alapszakaszban, míg a Sun holtversenyben második lett. Ebből egyébként az is kiderül, hogy a pályaelőny az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban a washingtoniaknál lesz. Az első kettő és szükség esetén az ötödik meccset rendezik. Egyik csapat sem nyert még bajnoki címet, így biztos, hogy történelmi döntőt látunk.

Az esélyekről nem könnyű nyilatkozni. A Mystics toronymagasan a legjobban támadó alakulat a ligában. Nem csak idén, de a WNBA teljesen történelmét nézve. Az alapszakaszban Elena Delle Donne történelmet írt azzal, hogy csatlakozott az 50-40-90-es klubhoz a dobóteljesítményét nézve. A rájátszásban Emma Meesseman lépett elő vezérré, akit Washingtonban már a bajnoki cím eléréséhez szükséges hiányzó láncszemként jellemeznek. Tavaly is döntőt játszott a Mystics, de azt elbukták a Seattle Storm alakulatával szemben.

Shatori Walker-Kimbrough Washingtonban a fináléban részfeladatok megoldásában vállalhat szerepet, de a nyári formájával így is aktívan részt vett az idei menetelésben. Toronymagasan legjobb alapszakaszát zárta. 34 mérkőzésen 17.1 percet átlagolt, 6.7 pontot, 1.6 lepattanót és 1.2 gólpasszt elérve.

Amíg a Washingtont leginkább Elena Delle Donne megszerzése óta tekintjük a bajnoki cím várományosának, addig a Connecticut Sun-tól már 3-4 éve várják ezt az áttörést. Jonquel Jones, Jasmine Thomas, Courtney Williams és Alyssa Thomas egy olyan vázat alkot, amelyik nem egy szupersztár sor, de kifejezetten egységes. A Sun kiválóan védekezik, hárman is a top10-ben vannak a szerzett labdákat tekintve. Ráadásul megjósolhatatlan, hogy ki lép elő vezérré az adott meccsen. Ezért is nehéz felkészülni belőlük. Az elődöntőben például a második meccsen Jones, a harmadikon Thomas szállított karriercsúcsot.

Egy biztos, hogy mindkét csapat hamar befejezte az elődöntőjét. A Sun 3-0-val búcsúztatta a Los Angeles Sparks alakulatát, a Mystics 3-1-re verte a Las Vegas Aces-t. Volt idő regenerálódni, ami mindenképpen jót tesz a játék minőségének. Sokan azt mondják a tengerentúlon, hogy mindkét klub előtt az idei a nagy esély a bajnoki címre. Az első felvonás kapcsán azt lesz érdemes figyelni, hogy a Mystics támadó-potenciálja vagy a Sun védekezése érvényesül inkább.

Hirdetés