Hirdetés
Archivum

Kezdõdik a WNBA rájátszása:

:

Hirdetés

Magyar idõ szerint csütörtök hajnalban kezdetét veszi a WNBA 2010-es rájátszása. Kiderül, hogy az alapszakaszt magasan uraló Seattle Storm megtudja-e koronázni idei szezonját. Vagy a címvédõ Phoenix Mercury Cappie Pondexter nélkül is felér a csúcsra? Esetleg keletrõl meglepi valaki a nyugati óriásokat?
 

A 34 meccses alapszakasz után nyolc csapat maradt állva. Az elsõ körben, a fõcsoport elõdöntõk alkalmával keleten a Washington találkozik az Atlantával és a New York Liberty a tavalyi döntõs India Dream csapatával. Nyugaton pedig a Seattle Storm a Los Angeles Sparks gárdájával méri össze erejét, a címvédõ Phoenix Mercury-nak pedig a San Antonio Silver Stars jutott.

A párharcok a fõcsoport elõdöntõkben és döntõkben az egyik fél második gyõzelméig tartanak, míg a nagydöntõben három sikert kell elkönyvelni a bajnoki címhez. A korábbiakhoz képest változott a lebonyolítás rendje, Amerikában is az 1-1-1-es felállásnak szavaztak bizalmat, azaz a pályaválasztó az elsõ és az utolsó mérkõzést vívja otthon. Korábban az 1-2-es rendszer mûködött, ahol az elsõ meccset az alacsonyabban rangsorolt együttes játszotta otthon és utána kettõt rendezett a kiemelt. Ez bizony nem adott nagy elõnyt a pályaelõnnyel bíró alakulatnak. A sokat bírált rendszerben, ha az elsõ összecsapást megnyerte hazai pályáján a gyengébb együttes, akkor a kiemelt gyõzelmi kényszerbe került.

Az idei rájátszás elsõ játéknapján keleten és nyugaton is csatáznak. Keleten a Washington Mystics fogadja az Atlanta Dream gárdáját. Nehezen jósolható párharc ez, bár a fõvárosiak jobb formát mutattak az alapszakasz végén. A Washington az elsõ két hónapban az egyik legszürkébb csapat volt, hozták a nyerhetõ meccseket és elbukták az elveszthetõ kategóriába sorolt rangadókat. Július végén azonban elkezdtek jönni a gyõzelmeik és a New York, illetve az Indiana botladozásainak hála a fõcsoport elsõ helyéig meg sem álltak.

A Washington legjobbja az elmúlt esztendõ legtöbbet fejlõdött játékosa (Most Improved Player) Crystal Langhorne, aki 14 dupla-duplánál jár már ebben az évadban. Persze Langhorne egyéni remeklése semmit sem érne, ha társai nem lennének kiemelkedõen pontosak. A Mystics csapatszinten 45.1%-al dob a mezõnybõl, ráadásul esetükben a csapatvédekezés is kimagasló, átlagban mindössze 73.27 pontot kaptak egy-egy mérkõzésen, amivel elsõk ebben a mutatóban a ligában.

Velük szemben áll az Angel McCoughtry vezette Atlanta Dream. Az atlantaiak a futós kosárlabda hívei, a szakírók egyszerûen úgy fogalmaztak róluk, azokat a csapatokat, akiket szét lehetett futni, megverték, akiket nem, tõlük kikaptak. Angel McCoughtry zsenialítása mellett két magasemberre épül a keret, az ebben a szezonban már 15 duplat-duplát elkönyvelõ Erika de Souza és az elképesztõen gyors és pontos Sancho Lyttle vitte rájátszásba a gárdát. A Dream erõssége egyértelmûen a palánk alatti játék, egy meccsen átlagban 38.88 lepattanót szednek, amivel elsõk a ligában. Ha itt megfogja õket a Washington, akkor két meccs alatt eldõlhet a csata.

Nyugaton a Seattle Storm és Los Angeles Sparks összecsapásával indul a móka. Talán a legsimább párharc lesz, mivel a Seattle ebben az évben úgy varázsol a pályán, mint még nõi klubcsapat talán soha. A saját csarnokukban 17-0-s mutatóval rendelkeznek, azaz még senki sem gyõzött náluk, ráadásul a Sparks-ot ötször ütötték már ki ebben az évadban. Sue Bird mindent alárendel a csapatnak, átlagban 11.1 pont mellett 5.8 (!) gólpasszt oszt ki meccsenként. Mellette pályafutása legjobb szezonját futja Lauren Jackson és Swin Cash is. Ami a Seattle híveit egyedül aggaszthatja, hogy a 22-3 –as alapszakasz gyõzelem/vereség rekord beállítása után kicsit leeresztett a gárda és augusztusban összesen négy vereséget szenvedtek el, többet mint addig összesen. Itt a kérdés, hogy a vereségek a túlzott kezdés miatti fáradságból, esetleg elbizakodottságból vagy csak kis pihenés miatt születtek.

A Los Angeles fennállása leggyengébb szezonját futja, de ez érthetõ, mivel 10 meccs után kidõlt Candace Parker, majd utána nem sokkal Betty Lennox is. A csapat gyakorlatilag elfogyott, maradt három zseni, de három veterán zseni. Az egyaránt 36. életévében járó DeLisha Milton-Jones, Ticha Penicheiro és Tina Thompson vezette az alakulatot nagy hajrával egészen a rájátszásig. Kétséges, hogy maradt-e bennük annyi, amivel meg lehet verni a Seattlet.

Az elsõ játéknap programja
 

Washington – Atlanta 1:00
Seattle – Los Angeles 5:00

Hirdetés