Hirdetés
USA

Kezdődik a WNBA rájátszása:

:

Hirdetés

Szerdáról csütörtökre virradóra megkezdődik a WNBA rájátszása. A hajnali órákban 2 órától Chicago Sky – Phoenix Mercury, míg 4 órától Seattle Storm – Minnesota Lynx párharcok jönnek. Nem kell számolgatni, egy meccsen dől el a továbbjutó kiléte.

Fotó: WNBA

Kezdjük a Chicago Sky és a Phoenix Mercury összecsapásával a felvezetést. A két gárda ellentétes helyzetből kezdi a play-off küzdelmeit. A Sky 2016 után először vívta ki a rájátszásba kerülést. Talán úgy szemléletesebb fogalmazni, hogy most először vannak itt Elena Delle Donne távozása óta. A Mercury eközben rendszeresen megmérethette magát a legjobbak között, de az idei szezonra eddig különösebben büszkék nem lehetnek. Miután biztosították helyüket a rájátszásban, az alapszakasz utolsó négy meccsét elveszítették. A nyolcadik pozíció nem forgott veszélyben, de ennek a csapatnak még Diana Taurasi sérülése ellenére is sokkal nagyobb célokért kellett volna küzdenie.

Sokan szorítanak itthon a Phoenix Mercury sikeréért, hiszen Yvonne Turner a zseniális soproni évei mellett már a válogatottban is bemutatkozott, Briann January pedig ősszel hazánkba érkezik. Meglepetés lenne, ha nem az előttünk álló éjszakán vívnák az idei utolsó WNBA meccsüket. A Sky ugyanis az alapszakaszban 93.7 pontot átlagolva háromszor legyőzte a Mercury-t. Az All-Star trió, Courtney Vandersloot, Diamond DeShields és Allie Quigley ellen nem tudtak mit kitalálni. Egykori válogatottjaink közül Vandersloot megdöntötte saját gólpassz-rekordját, Quigley pedig az alapszakaszban a legjobb mezőnyszázalékot érte el a triplákat tekintve. A Sky sikereinek kulcsát azonban mégsem bennük, hanem az „Év edzője” címet szerdán este átvevő James Wade munkájában kereshetjük. Rendszert, védekezést adott a csapatnak.

Amíg a Sky felfelé ívelő formát mutatott, addig a Mercury rutinos sztárjai érezhetően fáradtak. Brittney Griner minden tekintetben vezérnek bizonyult, de nem akadt társa. Bonner például úgy átlagolt a teljes alapszakaszt nézve 17.2 pontot, hogy az utolsó hat meccsén átlagban csak 9.5-öt ért el. A Sky eközben hazai pályán domináns, a 17 meccsükből 12-t megnyertek. Elbírták Jantel Lavender kiesését, ráadásul Astou Ndour is megúszta eltiltás nélkül a vasárnapi mérkőzésen a játékvezetővel történt összeakadását. Ha támadásban a Quigley, DeShields, Vandersloot trió hozza korábbi számait, esélyesek. Ez még akkor is, ha a Mercury rutinos sztárjai egy meccsre bármikor összekaphatják magukat.

Hajnali 4 órától jön a címvédő Seattle Storm és a Minnesota Lynx csatája. Mindkét csapat azzal került a címlapokra, hogy korábbi szupersztárjai közül többen kihagyták az évadot. Ennek ellenére mindkét gárda eljutott a rájátszásba. Bár a pályaelőny a címvédőnél van és a Storm idén már háromszor legyőzte riválisát, de a Lynx ennek ellenére sem esélytelen. Az utolsó hat meccsükből ugyanis ötöt megnyertek. Sylvia Fowles (13.6 pont, 8.9 lepattanó), Odyssey Sims (14.5 pont, 5.4 gólpassz) és az „Év újonca” cím várományosa Napheesa Collier (13.1 pont, 6.6 lepattanó) bármikor eldönthet egy-egy meccset.

Seattle-i oldalon Natasha Howard lépett elő vezérré, aki nem csak a festékben domináns. Kiválóan használja magasságát és lényegében bárhonnan veszélyes. Kellett is kiegyensúlyozott teljesítménye, hiszen Jewell Loyd (12.3 pont) és Jordin Canada (9.8 pont, 5.2 gólpassz) hiába villant, óriási volt a hullámzás a játékukban. Kiegyenlített csatára van kilátás két olyan gárda között, melyek az előzetes várakozáskhoz képest erősebb alapszakaszt hoztak.

Hirdetés