Hirdetés
Archivum

Kezdõdik az álomdöntõ Törökországban:

:

Hirdetés

Csütörtökön megkezdõdik a bajnoki döntõ Törökországban a két óriásklub a Fenerbahce és a Galatasaray között. A két csapat az idei évadban tétmérkõzésen már négyszer találkozott, ebbõl három csatát a Fener, egyet a Galata nyert, a finálé mégsem tekinthetõ lefutottnak.


Csalódás a nemzetközi porondon

Úgy érkezik el a bajnoki döntõ Törökországban, hogy a nemzetközi szereplését mindkét sztárcsapat csalódással zárta. Igaz, teljesen ellentétes helyzetben várta az Euroligát a két rivális.

A Galatasaray Diana Taurasi megszerzésével és az Euroliga nyolcas döntõ megrendezésével már a szezon elején bejelentkezett a trófeáért. Utóbb kiderült, hogy ennek az elhódítására semmi esélyük nem volt. A döntõ fordulatot a szezonban a 2011-es év legjobb nõi kosárlabdázójának megválasztott Alba Torrens novemberi térdsérülése jelentette. A spanyol klasszis nélkül teljesen súlytalanná vált a Galatasaray európai magja, a tengerentúli sztárok nem kaptak kellõ segítséget és ilyen felállásban a fontos rangadókon rendre felõrlõdtek.

A Fenerbahce fordított utat járt be. A csapatot körülvevõ nyári bizonytalanság után a szezon elején óvatosan fogalmazták meg a célokat a vezetõk. Aztán a veretlen alapszakasz után megjött az étvágy, a nyolcas döntõben a nagy rivális Galatasaray legyõzését követõen pedig már nyíltan a sorozat megnyerésérõl álmodtak a klubnál. Penny Taylor kiválása és a Rivas Ecopolis váratlan gyõzelme az utolsó csoportmérkõzésen azonban felülírta a Fenerbahce álmait.


Más az alapszakasz, más a kupa

A két csapat bajnoki alapszakasz mérkõzéseit nagy különbséggel nyerte a Fenerbahce. Mindkét találkozón látványosan érzõdött az európai mag hiánya a Galatasaraynál. A novemberi összecsapáson – melyen 96-82-re nyert a Fener – a Taurasi-Prince-Charles trió 68 pontot szerzett a 82-bõl, míg a februári találkozón, amikor 81-65-re diadalmaskodott a Fener, a Fowles-Taurasi-Prince-Charles négyes 61 pontot szerzett a csapat 65 pontjából.
 

Ennek megfelelõen a kupadöntõre hatalmas favoritként érkezett a Fenerbahce, de a fölényüket nem tudták érvényesíteni és 76-72-es Galatasaray siker született. Hiába dobott a fináléban 20 pontot McCoughtry és hiába célzott hibátlanul a duplákat tekintve Penny Taylor, a palánk alatti csatát csúnyán elbukta George Dikeoulakos gárdája. A Galatasaray 44 lepattanót szedett, míg a Fenerbahce csak 27-et. A nagy különbséget a januárban érkezõ Sylvia Fowles jelentette, aki egymaga 16 lepattanót gyûjtöt.

Az Euroliga szintén egy más történet

A két csapat az Euroliga nyolcas döntõjében is összemérte az erejét és egy felejthetetlen hangulatú csatában 75-67-re diadalmaskodott a Fenerbahce. Azon a mérkõzésen teljesen más keretek játszottak, mint a februári bajnokin vagy éppen a kupadöntõn. A Galatasaraynál Ticha Penicheiro és Egle Sulciute is ott volt a keretben, de õket a bajnoki fináléban nem fogjuk látni. Ellenben játszik majd Sylvia Fowles, aki az Euroligában létszámon felüli tengerentúli játékosnak számított.

A Fenerbahcénál Cappie Pondexter nem játszhatott az Euroligában, de a bajnokikon természetesen lehetõséget kap, sõt igazi húzóembernek számít. Amikor Pondextert februárban a török bajnokságra leigazolta a Fener, nagy felhördülést váltott ki a helyi sajtóban is, hogy ennek mi értelme volt. Akkor a Fener vezetõi a döntésüket azzal magyarázták, hogy a tavaszi versenynaptár nagyon sûrû és minél mélyebb keretre van szükség. Penny Taylor kiválása miatt pedig valóban szükség lett az amerikai klasszisra, aki a ponttermelésben képes volt helyettesíteni az ausztrál zsenit.
 

A döntõt 2-2-1-es rendszerben bonyolítják le. Azaz az alapszakaszgyõztes Fenerbahce rendezi az elsõ kettõ és szükség esetén az ötödik mérkõzést, míg a Galatasaray a harmadik és a negyedik találkozók házigazdája lesz.

A Török bajnokság döntõjének menetrendje

Április 12., csütörtök
20:00 Fenerbahçe – Galatasaray Medical Park (Caferağa Spor Salonu)


Április 14., szombat

18:00 Fenerbahçe – Galatasaray Medical Park (Caferağa Spor Salonu)

Április 17., kedd
20:00 Galatasaray Medical Park – Fenerbahçe (Abdi İpekçi Spor Salonu)

Április 19., csütörtök (ha szükséges)
20:00 Galatasaray Medical Park – Fenerbahçe (Abdi İpekçi Spor Salonu)


Április 22., vasárnap (ha szükséges)

16:00 Fenerbahçe – Galatasaray Medical Park (Caferağa Spor Salonu)

Hirdetés