Hirdetés
Archivum

Kezdõdik az alsóházi rájátszás:

:

Hirdetés

Szombaton megkezdõdik az alsóházi rájátszás, a Play-Out a hazai élvonalban. A következõ hetekben a Vasas Akadémia, az ELTE-BEAC Újbuda, a PINKK Pécsi 424 és az MTK Budapest körmérkõzéses rendszerben méri össze az erejét.

Mint minden évben, idén is rendkívül nehéz felvezetni az alsóházi rájátszás küzdelmeit. Az itt szereplõ csapatok mindegyike találhat a teljes szezont nézve olyan kapaszkodót, amikor érezhetõen összeállt a játéka, kijött a lépés és még nagyobb célokért küzdõ riválisokat is megszorongattak. Emellett ennek a négyesnek akadtak olyan napjai is, amikor ezek kevésbé valósultak meg. Nyilván abban bíznak a szakvezetõk a kluboknál, hogy ezúttal rendszeresen hasonló képességû ellenfelekkel mérkõzve a legjobb formájukat mutatják a tanítványaik. Az alsóházi rájátszás különlegessége ugyanis éppen abban a két tényezõben rejlik, hogy szerda-szombat ritmusban végig hasonló tudású ellenfelekkel nagy tét mellett mérkõzhetnek a felek. Ilyen kihívással pedig tartósan egész szezonban nem találkoztak ezek a gárdák.

A legtöbb gyõzelmet, szám szerint hatot a Vasas Akadémia hozott magával. A Vasas egészen az utolsó fordulóig versenyben volt a rájátszásért. Végül éppen a BEAC-tól elszenvedett hosszabbításos vereség fosztotta meg ettõl a lehetõségtõl. Ha a statisztikákat, az egész szezon képét nézzük, akkor a mutatott játékban is Földi Attila tanítványai álltak legközelebb a legjobb nyolchoz. Az elõtte végzõk közül a Ceglédet kétszer, a Csatát egyszer verték. Ugyanakkor ez az adat azt is megmutatja, hogy az alsóházi riválisokkal szemben három elveszített meccse is lett a Vasasnak.

Az ELTE-BEAC Újbuda nagy utat tett meg ebben a szezonban. Az induló keretébõl Papp Klaudia és Mérész Beatrix kiesett. Érkezett viszont Laklóth Anna, visszatért Dúl Panka és február végén egy harmadik légiós, Stephanie Kostowicz érkezésével alakult ki a most látható kerete. Ahogy a statisztikai összefoglalónk is rávilágított, a három meccsén extra számokkal szállt be Kostowicz. Legutóbb éppen a Vasas ellen 70%-os mezõnymutatóval ért el 19 pontot. A BEAC-nak ebben a tavaszi idõszakban a ZTE ellen is kifejezetten versenyképes meccsei voltak, de még a Sopron elleni fellépés is jól sikerült. Egyértelmûen felfelé ívelõ formát mutat Balogh Judit együttese.

A PINKK Pécsi 424 már nem mondhatja el magáról ezt a felfelé ívelõ formát. Az utolsó kilenc találkozóját elveszítette. A PINKK-nek a BEAC és a Vasas legyõzésével januárban mutatkozott egy extra idõszaka. Azóta viszont nem jött össze a siker. Ráadásul Szücs Réka Miskolcra igazolt, tovább csökkentve ezzel a variációs lehetõségeket. Laczka Miklós tanítványai többször is beragadtak a rajtnál és már az elsõ negyedben nagy hátrányt szedtek össze. Az alsóházi csapatok számára pedig amikor futni kell az eredmény után, az egy végzetes versenyhelyzet. Onnan visszajönni szûkös rotáció, alacsonyabb szerkezet mellett nem lehet. A PINKK február 17. óta, az MTK-tól elszenvedett veresége óta csak felsõházi riválissal mérkõzött. Nagy kérdés a szempontjából, hogy hasonló kihívásokkal küzdõ ellenfelek ellen vissza tudja-e hozni januári formáját.

Az MTK Budapest éppen a PINKK elleni két sikerét hozza magával az alsóházba. Nagy Dóra tanítványai szempontjából az alapszakasz statisztikái nem túl kedvezõek. A meccsenkénti 17,2 eladott labda és az átlagban kapott 80 pont nagyon magas szám. A legfontosabb mutatókat összesítõ VAL értéket nézve is egyedüliként maradt 80-as érték alatt. A sok hiányzó erre a téli-tavaszi idõszakra rányomta a bélyegét. Ettõl függetlenül teljesebb kerettel, a küzdõszellem megtartása mellett egy-egy meccsen bármi történhet. Most lényegesen kisebb lesz a tudáskülönbség, mint a felsõházi riválisok ellen.

Az alapszakasz statisztikai összehasonlítása


 

Menetrend

Április 6., szombat
18:00 Vasas Akadémia — MTK-Budapest
18:30 PINKK-Pécsi 424 — ELTE BEAC Újbuda

Április 10., szerda
16:45 PINKK-Pécsi 424 — Vasas Akadémia
19:30 ELTE BEAC Újbuda — MTK-Budapest


Április 13., szombat
15:00 Vasas Akadémia — ELTE BEAC Újbuda
18.00 MTK-Budapest — PINKK-Pécsi 424

Április 17., szerda
18:00 ELTE BEAC Újbuda — PINKK-Pécsi 424
19:00 MTK-Budapest — Vasas Akadémia

Április 20., szombat
18:00 Vasas Akadémia — PINKK-Pécsi 424
18:00 MTK-Budapest — ELTE BEAC Újbuda

Április 24., szerda
19:30 ELTE BEAC Újbuda — Vasas Akadémia

Április 26., péntek
20:30 PINKK-Pécsi 424 — MTK-Budapest

Az együttesek az alapszakaszban elért összes eredményüket hozták magukkal a Play-out-ba. Amennyiben viszont a Play-out után a csapatok között holtverseny alakulna ki, akkor annak számításakor a Play-out-ban lejátszott mérkõzések eredményeit kell figyelembe venni. Ezt minden esetben érdemes hozzátenni, hiszen ilyen szemmel is kell követni az összecsapásokat.

Hirdetés