Hirdetés
Nagyvilág

Kezdődik a 2021-es Amerika-bajnokság:

:

Hirdetés

Pénteken Puerto Ricóban San Juan városában elrajtol a 2021-es Amerika-bajnokság.

A világjárvány kirobbanása óta a FIBA első női kosárlabda kontinenstornája veszi kezdetét. Természetesen a járványhelyzetben már voltak nagy események, mint a kupasorozatok négyes döntői vagy éppen a 3×3-as szakág olimpiai-selejtezői. Tradicionális kontinenstornából azonban ez lesz az első. Szerencsére nem csak emiatt érdekes az előttünk álló seregszemle. USA kis túlzással egyetemi All-Star csapatot küld, míg Kanada vagy éppen Puerto Rico profikkal megerősítve Tokióra hangol. A brazilok az elmúlt évek csalódásai után javítanának.

A csoportok beosztása:
A-csoport: Kanada, Brazília, Kolumbia, Virgin-szigetek, El Salvador
B-csoport: USA, Puerto Rico, Argentína, Dominikai Köztársaság, Venezuela

A csoportok első négy helyezettje jut a negyeddöntőbe, ahol keresztbe játszanak az együttesek.

Az A-csoportban szerepel Kanada, akik a nevek alapján a legerősebb, legtapasztaltabb gárdával sorakoznak fel. Nekik az olimpián az érmekért folyó csatározásokba is illene beleszólni. Nyilván Tokióban Kia Nurse vagy éppen Natalie Achonwa is ott lesz. Ők a WNBA-t ezért a seregszemléért nem áldozták be, de egy olyan csapatot, amit többek között Nayo Raincock-Ekunwe, Miranda Ayim, Kayla Aleksander, Nirra Fields vagy éppen két feltörekvő tehetség Laeticia Amihere (South Carolina) és Aaliyah Edwards (UConn) alkot, lebecsülni nem szabad. Brazíliában óriási csalódás volt, hogy a 2020-as bourges-i olimpiai selejtezőn leszerepeltek. Nem sok minden utal arra, hogy ezúttal jobbak lesznek. Clarissa Dos Santos képviseli az extra rutint. Érdemes lesz figyelni Kamilla Cardoso-t, akit az Egyesült Államokban éppen tavasszal csábítottak át a South Carolina szakmai programjába. A FIBA beharangozója pedig Patty Teixeirát, a 2019-es Amerika-bajnokságon extrán dobó játékosukat emelte ki. Virgin-szigetek és El Salvador a márciusi CentroBasket tornáról kvalifikált, míg Kolumbia számára óriási siker lenne, ha a 2019-es ötödik helyét meg tudná védeni.

Fotó FIBA.Basketball

A B-csoportban szerepel az Egyesült Államok, mely hatodik alkalommal áll rajthoz ezen a seregszemlén. Ebből háromszor nyertek aranyérmet, legutóbb 2019-ben. Akkor egy őszi időpontban rendezték az Amerika-bajnokságot és az olimpiai felkészülés jegyében WNBA sztárokkal álltak fel. Senki nem tudhatta, hogy mi vár ránk a következő évben… Ezúttal WNBA sztárok nem lesznek, viszont aki szereti az egyetemi kosárlabdát, legalább akkora izgalmakkal várhatja az eseményt. Kis túlzással Dawn Staley és stábja egy All-Star csapatot rakott össze. Haley Jones (Stanford), Aliyah Boston és Destanni Henderson (South Carolina) a Final Four-on is ott voltak. A Maryland kettőse, Diamond Miller és Ashley Owusu neve is sokaknak ismerős lehet. Ahogy Rhyne Howard (University of Kentucky) vagy éppen Sedona Prince (Oregon) is. A fiataloknak egy óriási nemzetközi tapasztalatszerzés a kontinenstorna. Az USA Basketball stábja (és a játékosmegfigyelők a világ minden pontjáról) pedig felmérhetik, hogy a nemzetközi kosárlabdát ki miként bírja. Megjósolhatatlan, hogy mit érhet el USA. Dawn Staley az aranyérmet tűzte ki célul.

A “B” jelű ötösben szerepel Puerto Rico, akik tavaly februárban a bourges-i olimpai selejtezőn vívták ki az ötkarikás játékokon való szereplés jogát. Nekik óriási fegyvertény volt, hogy Brazíliát elütötték az ötkarikás játékoktól. A bourges-i siker két fő letéteményese Jennifer O’Neill és Jazmon Gwathmey természetesen ott lesz a mezőnyben. Megnyerték a márciusi CentroBasket tornát, mely a Közép-Amerikai térség seregszemléje és egyértelmű céljuk hazai pályán a négy közé jutás, amivel a 2022-es Világbajnokság selejtezőjére is belépőt nyernének. Argentína 2019-ben csak nyolcadik lett és ahogy a braziloknál, náluk sincs nyoma az előrelépésnek. Venezuela 2017 után tér vissza a mezőnybe, míg Dominikai Köztársaság a CentroBasket tornán szerzett bronzérem után sikerélménnyel érkezik.

Menetrend

Hirdetés