Hirdetés
Nagyvilág

Kezdődik az Ázsia-bajnokság:

:

Hirdetés

Az Afrika-bajnokságot követően az Ázsia-bajnoksággal folytatódnak a FIBA 2021-es női kosaras kontinenstornái. Ezzel le is zárul sor és így a női szakág nemzetközi versenynaptára a világjárvány okozta nehézségek után utolérte magát.

Az Ázsia-bajnokságnak szeptember 27. és október 3. között Jordánia fővárosa, Amman ad otthont. Nyolc csapat alkotja a torna mezőnyét, melyeket két négyes csoportba sorsoltak.

A-csoport: Japán, Dél-Korea, Új-Zéland, India
B-csoport: Ausztrália, Kína, Tajvan, Fülöp-szigetek

Az Ázsia-bajnokságról a 2022-es világbajnoki selejtezőkre négy gárda kvalifikálja magát. A világbajnokság házigazdája Ausztrália mellett a három legjobb.

A négy nagy FIBA kontinenstorna (Amerika, Európa, Afrika, Ázsia) közül 2021-ben egyértelműen az Ázsia-bajnokság van a legnehezebb helyzetben. Szeptember végén a WNBA-vel, a klasszikus klubszezon rajtjával ütközik. Ennek megfelelően óriási szervezést igényel a szakmai stábok részéről a keretek összeállítása.

Az olimpia nagy ázsiai fellángolást hozott, de ebből a kontinenstornára messzemenő következetést levonni nem lehet. A kínaiaknál tíz játékos visszatér a tokiói gárdából és ezzel ők tűnnek a legnagyobb favoritinak. Az olimpiai döntőt vívó japánoknál nyolc változás történt és a szövetségi kapitány Tom Hovasse is távozott, pontosabban átvette a férfi csapatot. A nagyobb gond nekik az lehet, hogy Ramu Tokasahiki sem épült fel. Ettől függetlenül a japán címvédés sem lenne eget rengető meglepetés.

Ausztrália óriási csalódást okozott az olimpián és náluk már kongatják a vészharangokat a hazai rendezésű világbajnokság előtt. Miután minden nagy sztár foglalt, fiatal, rutintalanabb kerettel jönnek. Vezetőedzőnek a WNBA-ben érdekelt Sandy Brondello helyére Paul Goriss ugrik be. Nagy lehetőség, hogy aki jól teljesít, az bejátszhatja magát akár a világbajnoki keretbe is. A legnagyobb név Sami Whitcomb lesz, de érdemes figyelni Jade Melbourne-t, akit Debrecenben láthattunk az U19-es világbajnokságon.

A többi nemzet közül izgalmasnak ígérkezik Dél-Korea és Új-Zéland versenyfutása a világbajnoki selejtezős helyért.

Hirdetés