Hirdetés
Nagyvilág

Kezdődik az Ázsia-bajnokság:

:

Hirdetés

Az indiai Bengaluru ad otthont szeptember 24. és 29. között a 2019-es női kosárlabda Ázsai-bajnokságnak. Nyolc válogatott mérkőzik meg a trófeáért.

A 2019-es női kosárlabda Ázsai-bajnokságon az A-divíziót nyolc csapat alkotja, akiket két csoportba osztottak. A lebonyolítás a FIBA tornákon jól ismert rendszerben történik. A négyesek első helyezettjei automatikusan a négy közé jutnak. A negyeddöntőben a másodikak és a harmadikak játszanak keresztbe. Válogatott szinten a következő hónapokban minden az olimpiai kvalifikációról fog szólni. Ázsiában az itt résztvevő nyolc csapat biztosan résztvevője a novemberi olimpiai előselejtezőnek, mely előtt kifejezetten értékes erőfelmérő lesz a következő egy hét.

Az A-csoportban szerepel Japán, Dél-Korea, Tajvan és a házigazda India. Az Ázsia-bajnokság a kontinens legnagyobb női kosaras eseménye, ez már a 28. kiírás lesz. Eddig két nemzetnek sikerült egymás után négyzer felérnie a csúcsra. 1978 és 1984 között Dél-Korea, majd 1990 és 1995 között Kína hajtotta végre ezt a bravúrt. Most Japán csatlakozhat ehhez a sorhoz, hiszen 2013, 2015 és 2017 a sikerüket hozta. A 2017-es MVP Ramu Tokashiki köré épülve bombaerős csapattal versenyeznek és biztosak lehetünk benne, hogy a hazai olimpiára minden eddiginél versenyképesebb gárdát állítanak össze. Ebben a négyesben favoritok. A második továbbjutó helyre pedig Dél-Korea érhet oda.

A B-csoportot Ausztrália, Kína, Új-Zéland és Fülöp-szigetek négyese adja. A WNBA-s kötelezettségei miatt Liz Cambage nem tudott jönni, de így is hat világbajnoki ezüstérmest láthatunk az ausztráloknál, köztük Steph Talbot, Bec Allen és Cayla George helyet kapott a csapatban. Magyar szempontból természetesen a legfontosabb, hogy az itthon is népszerű Abby Bishop hosszú idő után újra nagy tornán bizonyíthat. Sokat várnak a még mindig csak 20 éves Ezi Magbegor-tól, de a WNBA legtöbbet fejlődött játékosának választott Leilani Mitchell is húzóember lehet. Maradva a WNBA-nél, a kínaiaknál két amerikai tapasztalattal rendelkező feltörekvő fiatal Shao Ting és Han Xu mutathatja meg a tudását. 2017 Li Yueru számára hozott áttörést, nagy kérdés, hogy most ki fog előlépni vezérré. Japán mellett Ausztrália és Kína dominálhat.

Hirdetés