Hirdetés
USA

Kezdődik az Egyesült Államokban az egyetemi évad a magyar lányok számára:

:

Hirdetés

Kezdődnek az egyetemi női kosárlabda küzdelmek az Egyesült Államokban. A közvetlen élmezőny várható erőviszonyait korábban már vázoltuk, most nézzük meg, hogy a tengerentúlon tanuló magyar lányoknak hol szurkolhatunk.

Az egyetemi kosárlabda kapcsán mindig rengeteg rangsorral, statisztikával találkozhatunk. Nehéz ezeket átvezetni a magyar szereplésre. Talán idén is, mint minden évben, úgy érdemes nekifutni a szezonnak, hogy szurkoljunk annak: kapjanak sok lehetőséget a magyar lányok és bízzunk benne, hogy azok, akik profi karrierben gondolkoznak, olyan alapokra tegyenek szert, amire majd lehet építeni a folytatásban.

A szezon felvezetése során Juhász Dorka szereplése kapta a legnagyobb visszhangot. A Big Ten Konferenciában az évad előtti edzői szavazások során az előttünk álló szezon csapatába választották a magyar tehetséget, ami azt jelenti, hogy a szakemberek igencsak nagy várakozásokkal tekintenek az Ohio State játékosának második tengerentúli éve elé. Megújul az Ohio State csapata és Juhász Dorka már bizonyította, hogy lehet rá számtani vezérként. Legutóbb felkészülési mérkőzésen 21 és fél percet töltött a pályán, 17 pontot ért el (a 12 mezőnykísérletéből 7 lett sikeres) és leszedett 7 lepattanót, illetve kiosztott 1 gólpasszt.

Az erős magyar kötődéssel rendelkező Duquesne szereplését mindig kiemelt figyelem kíséri itthon. A szakmai program életében tavasszal lezárult egy korszak. Három meghatározó játékos és egyben a három legjobb pontszerző, Omogrosso, Lass és Vojinovic befejezte tanulmányait. Kuttor Enikő is végzett és immár a ZTE csapatát erősíti. Aho Nina azonban még az előttünk álló szezonban is a Duquesne kötelékében bizonyíthat. Ha elkerülik a sérülések, akkor komoly szerep várhat rá. Egy szezon előtti összeállításban maga a vezetőedző Dan Burt is olyan játékosként hivatkozik a magyar tehetségre, aki úgymond a különbséget hozhatja el és hatással lehet a csapatra. A tehetsége, képessége egyértelműen adott hozzá. “Nina a kulcs.” – hangzott el az összegzés az Atlantic 10 Konferencia esélylatolgatásában.

Tóth Tímea a University of Texas at San Antonio (UTSA) hallgatója. Az elmúlt évad nem sikerült igazán jól a csapatuknak. Összesen 7 győzelem 21 vereség volt a mérleg. Elsősorban azonban a konferencia-riválisok elleni 2/14-es mutató okozhatott hiányérzetet. Hatan maradtak az elmúlt évad csapatából és nyolc új érkezőt kell beépíteni, akik közül hatan első évesek. A szakemberek nem várnak eredményesebb évadot. A Conference USA szezon előtti szavazásán a 14 csapatos mezőnyben a 13. helyre rangsorolták őket.

Szintén Divízió I-es intézményben, a Gardner-Webb University női kosaras szakmai programjában követhetjük majd Kozó (Barhács) Laura szereplését. Kanadai középiskolás évek (J. Addison School – Markham, Ontario) után igazolt a Gardner-Webb University csapatához az egykori Csata-nevelés. Kozó Laura 14 pontot és 7 lepattanót átlagolt utolsó kanadai évében. Egy olyan szakmai programhoz került, melyhez 10 játékos visszatért tavalyról. Köztük a legeredményesebbek is. A Big South Konferencia szezon előtti szavazásában a szakemberek a 11-es mezőnyben az 5. helyen rangsorolták az összeszokott együttesüket.

Nagy Dorottya szereplését követhetjük a Univesity of Tampa szakmai programjában. A Divízió II-es Sunshine State Konferencia edzőinek szezon előtti szavazásán a szakemberek a Tampát várták az első helyre. Komolyak a várakozások, ami nem is alaptalan a korábbi szereplés tükrében. Az elmúlt évadban 30 mérkőzésen lépett pályára a Tampa színeiben Nagya Dorottya. Minden találkozón kezdőként számoltak vele. Végül átlagban 31.9 percet töltött a pályán, 14.2 pontot (50.7%-os mezőnymutatóval) és 9.1 lepattanót jegyzett ezeken.

A Divízió II-es UMSL Tritonok csapata idén is Szörényi Laurával a soraiban várja az új évadot. A két felkészülési mérkőzésükről már részletesebben hírt adtunk. Ezeken Szörényi Laura 20-25 percet töltött a pályán 8-9 pontot szerezve. A csapat erejét tekintve sok értékes visszajelzést adtak az előbb kiemelt összecsapások. Ezeket hosszabban is összefoglalta Laura teljesítményét követő blog. A Great Lakes Valley Konferenciában az edzők szezon előtti szavazásán a 16-os mezőnyben a 9. helyre rangsorolták UMSL gárdáját.

Érdemes még kiemelni, hogy Dartmouth csapatában a Szekszárdon és Pécsett is megforduló kézdivásárhelyi Lénárt Paula szereplését követhetjük. Az NJCAA versenyrendszerében pedig a College of Southern Idaho hallgatójaként a kecskeméti Farkas Petrát figyelhetjük, aki második évét kezdi. A hétvégi eredményes szezonnyitójáról lapunkban is beszámoltunk.

Hirdetés