Hirdetés
USA

Kezdődik az egyetemi Final Four:

:

Hirdetés

Péntekről szombatra virradóra kezdetét veszi az egyetemi Final Four az Egyesült Államokban. A női kosárlabdázás egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseményének 2021-ben San Antonio városa, az Alamodome ad otthont. Péntekről szombatra virradóra Stanford (1.) – South Carolina (1.) és UConn (1.) – Arizona (3.) elődöntők lesznek. A finálét vasárnap este rendezik.

Egy sokáig emlékezetes és a Covid-helyzet miatt rendhagyó szezon érkezik a végjátékához. Az első elődöntőben a Stanford (1.) és a South Carolina (1.) méri össze az erejét. A Stanford 14. alkalommal jutott a legjobb négy közé, míg a South Carolina az elmúlt hat évet tekintve hármadszor és ebből 2017-ben el is hódították a trófeát. A legtöbb elemzés arra figyelmeztet, hogy ez a párharc a magas játékosokról szólhat.

A South Carolina jelenlegi egyik legismertebb játékosa Aliyah Boston, aki ugyan négyesként van elkönyvelve, de az adottságai klasszikus erős centermunkára is alkalmassá teszik. Vezetésével a South Carolina olyan felállást tud alkalmazni, amelyre a mezőny nagy részének nem volt válasza eddig. A Stanford Cameron Brink személyében egy sokkal mozgékonyabb magas játékossal képes harcba szállni.

Kritikus kérdés lesz a triplák. Az előző körben a Stanford 12 pontos félidei hátrányból jó távoli dobásokkal tudott fordítani a Louisville ellen. A South Carolina nem extra tripladobó gárda, de kiválóan védekeznek. A riválisaik mindössze 27%-al dobnak ellenük távolról. Ha bele tudják kényszeríteni a Stanfordot pontatlan kísérletekbe, akkor Aliyah Boston előtt megnyílhat az út lepattanók megszerzésére és ebből támadásokat vezethet a South Carolina.

A másik ágon a 21. Final Four szereplésére készülő UConn (1.) és az Arizona (3.) rivalizálásában az év játékosának megválasztott szupertehetség Paige Bueckers (UConn) és Aari McDonald (Arizona) párharcát várja a közvélemény. Nagy kérdés az lesz, hogy melléjük ki tud fellépni. Itt a UConn mélyebb és rutinosabb kerettel versenyez Az Arizona azonban joggal várhat egy kis varázslatra Aari McDonald-tól, aki az elmúlt két meccsen közel 60%-os mezőnymutatóval 30 pont felett jegyzett.

Mindkét gárdára jellemző, hogy kiválóan védekezik, rengeteg szerzett labdával dolgoznak. A UConn az ellenfeleik támadásainak 12%-a alkalmával szerez labdát, az Arizona 13%-ból. Az arizonai letámadás rendkívül veszélyes, az ellenfeleiket a támadásaik ötödénél eladott labdába kényszerítik bele. Óriási kérdés lesz, hogy a rendkívül tehetséges és jól szervezett UConn játékát meg tudják-e törni.

Hirdetés