Hirdetés
Archivum

Kezdõdik az egyetemi Final Four Tampában:

:

Hirdetés

A hétvégén rendezik a floridai Tampában az NCAA Divízió I-es Nõi Kosárlabda Bajnokságának négyes döntõjét. A Final Four az Egyesült Államokban a nõi kosárlabdázás legnagyobb figyelemmel kísért csúcseseménye. Idén ráadásul teljesen nyílt a küzdelem: mind a négy csapat találhat kapaszkodót az esélyeket tekintve.

A mezõnyt nézve a UConn immár 20. alkalommal vehet részt a négyes döntõn. Ráadásul sorozatban 12. alkalommal vannak ott Geno Auriemma tanítványai, ami vélhetõen utolérhetetlen rekord. A Notre Dame kilencedik, a Baylor pedig a negyedik Final Four részvételére készülhet. Újoncot is avatunk, az Oregon most elõször mutathatja meg magát ezen a porondon. Az elõdöntõket tekintve elõbb szombaton hajnali 1 órától Baylor – Oregon csata lesz, majd ezt követõen jön a UConn – Notre Dame klasszikus.

A Baylor és az Oregon szakmapi programja tétmeccsen mindössze harmadik alkalommal találkozik a fennállásuk során. A UConn és a Notre Dame között viszont ez már a történelmi 50. derbi lesz. Az eddigi eredményeket nézve nyomasztónak mondható a UConn fölénye, hiszen 37 meccset õk nyertek. Ugyanakkor a képet erõteljesen árnyalja, hogy a Final Four-ok alkalmával lejátszott hét találkozót nézve már a jelenleg is címvédõ Notre Dame vezet 4-3-ra. Legutóbb tavaly az elõdöntõben hosszabbítás után Arike Ogunbowale dudaszós találatával diadalmaskodtak.

Az elsõ elõdöntõben tehát a Baylor és a Oregon méri össze az erejét. A Baylor december 15. óta nem veszített mérkõzést. A rájátszásban a Final Four-ig vezetõ után átlagban 38 ponttal verték riválisaikat. Az egyik legjobb formába lévõ együttesrõl van szó, melynek nagy fegyvere a palánk alatt Kalani Brown és Lauren Cox kettõse. Õk együtt 28.4 pontot, 16.4 lepattanót és 4.2 gólpasszt átlagolnak. A Baylor idei fejlõdését a karmester Chloe Jackson teljesítménye hozhatta, aki nyáron érkezett az LSU-tól. A 11.4-es pontátlaga mellett szervezettebbé tette a Baylor támadójátékát. Még inkább ki tudják használni a Brown – Cox kettõsben rejlõ lehetõségeket.

Az Oregon a Pac-12 Konferencia döntõjét még elveszítette. A rájátszásban viszont a Portland State, az Indiana, a South Dakota State és a Mississippi State legyõzésével biztosították helyüket a négyes döntõben. A mezõny legjobb tripladobóinak számítanak. Négy játékosuk is 40% felett céloz távolról. Mégis nem ez a tény, hanem Sabrina Ionescu személye tartja õket a címlapokon. A közel 20 pontot átlagoló klasszisuk a teljes karrierjét tekintve a tripla-duplák terén csúcstartó az egyetemi versenyrendszerben. Olyan ösztönös zsenirõl van szó, aki trófeák sorsát döntheti el. Az alfája és omegája a csapata játékának. Mellette Satou Sabally és Ruthy Hebard nevét kell kiemelni. Az Oregon kapcsán minden azon múlik, hogy mennyire tudják diktálni a tempót és milyen mértékben torkollik dobópárbajba az elõdöntõ. Abban ugyanis verhetetlenek ebben a mezõnyben.

A második elõdöntõben jön a UConn és a Notre Dame újabb klasszikusa. Ez az a párosítás az Egyesült Államokban a nõi kosárlabdát tekintve, ami mindent visz. Fentebb már kiemeltük a statisztikákat. A tavalyi Final Four óta idén is találkozott a két csapat. December elején a vártnál simábban nyert a UConn 89-71-re. Ugyanakkor Geno Auriemma gárdája  általánosságban mégsem dominált úgy az idei szezonban, mint tette azt korábban. Több vereség is becsúszott és hosszú idõ után elõször saját régiójukban mindössze második kiemelést kaptak. Nem is tekinthetõek elsõszámú favoritnak. Ettõl függetlenül egy olyan csapatot, ahol a 21 pontot átlagoló Napheesa Collier és a korszakos zseninek tekinthetõ Katie Lou Samuelson szerepel, nem lehet leírni. Biztosak lehetünk benne, hogy mind a ketten gyõzelemmel akarják lezárni az egyetemi karrierjüket. Jól mutatna a végzõs évük végén, profi szárnybontogatásaik elején, hogy 2016 után ismét bajnoki címhez segítették a UConn-t.

A Notre Dame címvédõként érkezik a Final Four-ra. Nehéz jelzõket találni a csapatukra. Olyan sebességgel, pontossággal játszanak és teszik ezt 89.1 pontot átlagolva, hogy azzal nehéz versenyezni. A Marina Mabrey (12.5 pontátlag), Jackie Young (15.1), Brianna Turner (14.4), Jessica Shepard (16.8) és Arike Ogunbowale (21.5) alkotta soruk az NCAA nõi kosaras történetének legponterõsebb kezdõje. Február 7. óta, a Miami-tól elszenvedett vereségük óta felfelé ívelõ formát mutatnak. A régiós döntõben a Stanford legyõzésekor pedig azt is megmutatták, hogy a csapatuk milyen ritmusváltásra képes egy meccsen belül. A félidei 33-26-os hátrány után 58-35 arányban átgázoltak a második 20 percben a riválisukon. Minden esélyük adott a címvédésre.

Fotó: Twitter
Fotó: Twitter 

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

Hirdetés