Hirdetés
Archivum

Kezdõdik az EuroLiga! (1/2):

:

Hirdetés

Nemes, de egyben nagyon nehéz feladat az EuroLiga sorozathoz beharangozót készíteni. Ha a végsõ gyõzelemre esélyesek szempontjából néznénk a most induló évadot, akkor az itt az oldalon egyébként is kicsit sokat szereplõ orosz-spanyol-török Bermuda-háromszögben keringenénk. Ha pedig a magyar csapatok szemszögébõl vetnénk bele magunkat a küzdelembe, akkor leragadnánk ott, hogy a megfiatalított Pécs tud-e meccset nyerni és McCoughtry meddig jut egyedül a sorozatban. Éppen ezért kicsit felborítva az eddigi hagyományokat, csoportonként megyünk végig a mezõnyön, hogy legalább pár mondat erejéig minden gárdáról essen szó. A szezon elõzetesünk elsõ részében a két nem magyar érdekeltségû hatossal foglalkozunk.

A C-csoportban a címvédõ Szpartak Moszkva, a Salamanca, a Galatasaray, a Prága, a Tarbes és a VICI Aistes kapott helyet.

A moszkvaiakról az Európai Szuperkupa-döntõ kapcsán már sok szó esett, így talán õket senkinek sem kell bemutatni. Diana Taurasi és Sylvia Fowles távozása után Pokey Chatman-nek újra kellett gondolnia a csapatát, amely így is bombaerõs. Sõt Lauren Jackson hamarosan érkezik és januártól Sue Bird visszatér az orosz fõvárosba. Itt igazából nem is az a kérdés, hogy mi lesz 2011-ben, hanem az, hogy mi lesz õsszel. Az új érkezõk közül Epiphanny Prince és Noelle Quinn nagyon jó döntésnek bizonyult, illetve Jelena Milovanovics is kezd magára találni, de a Szuperkupán is bebizonyosodott, hogy ha az orosz sztárok közül csak Korstin pörög, akkor ott gondok lehetnek. Márpedig valahogy nem kerek az orosz sor… Ettõl függetlenül ez a Szpartak ott lesz a Final Fourban és akkor sem fog megállni a Föld, ha újabb címvédést látunk. Pokey Chatman azonban a korábbiaknál több nehéz perce számíthat és néhány játékosával érdekes beszélgetés várhat rá.

Mit írjunk arról a Salamancáról, ahol a világbajnokság két legjobb centere Erika de Souza és Sancho Lyttle tornyosodik a palánk alatt? Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a spanyol nõi kosárlabdázás egyik legnagyobb tehetsége Alba Torrens, az ausztrál válogatott sztárja Belinda Snell és a veterán hispán Anna Montañana is Lucas Mondelo együttesét erõsíti, akkor nem lehet mást tenni, mint beírni a naptárba piros betûs ünnepként november 24-et és január 19-et, a két Szpartak-Salamanca rangadó napját. Az eddig második számú spanyol alakulatnál az is nagyon fontos, hogy ésszel erõsítettek, mivel a korábbi alapcsapatukat sem zavarták el, így a dobógép Anke De Mondt és a villámlábú Silvia Dominguez is visszatért erre az idényre.

Azt már megszokhattuk, hogy a Prága mindig hoz egy-két nagy nevet, aztán hamar elhasalnak valahol a csoportkör végén vagy a rájátszás elején. Az idei év a cseh fõváros kirakatcsapatának azonban sorsfordító lehet. A cseh válogatottal együtt Lubor Blazek vezetõedzõ is bekopogtatott a világelit ajtaján, a prágai vezetõk pedig egy olyan keretet raktak alá, amivel klubszinten is meglehet az áttörés. Az USK Prága a cseh válogatott alapcsapatából soraiban tudhatja Eva Viteckovát, a csodaszép Katerina Elhotovát és a nagy rivális Brnótól nyáron megszerzett Petra Kulichovát is. A légiósok közül pedig visszatért Evanthia Maltsi és Lindsay Whalen, míg frissen érkezett DeLisha Milton-Jones. Nem rossz, igaz?

Ebben a hatosban kapott helyett a Galatasaray is, ahol Sylvia Fowles, Seimone Augustus és a litván szupertehetség Gintare Petronyte tolhatja szekeret. Hogy meddig? Az nagy kérdés, a rájátszásig biztosan, ott pedig egy nagy adag szerencsére és egy minden tekintetben erõs hazai pályára lesz szükségük a törököknek. Igazából ezzel a Galatával egy baj van, hogy nincs padja és egy sérülés vagy csak kicsivel több Fowles-hiszti felülírhat minden elõzetes számítást.

Ezzel a négy csapattal a csoport továbbjutóival meg is lennénk. A másik két gárda a Tarbes és a VICI Aistes nem sok vizet fog zavarni. A Vilniusból Kaunasba költöztetett litván kirakatcsapat szakvezetése csak hazai játékosokra számíthat, míg a Tarbes a fenti négyeshez nem mérhetõ felállásban a tisztes helytállásban bízhat.

A D-csoportban a Valencia, az Orenburg, a Brno, a Schio, a Bourges és az Gorzow kapott helyet.

Érdekes egy hatos ez, mivel itt a tavalyi eredményekbõl nem lehet kiindulni. Mind a hat gárdánál akkora változások voltak, amiket külön oldalakon át lehetne ragozni. A Valenciánál a hazai pályán elbukott EuroLiga döntõ után frissítettek a kereten, ami igazából érett is. Megmutatták a csarnok kijáratát a spanyol veteránoknak Aguilar-nak, Valdemorónak és Montañanának. Mellettük ráadásul épp a nagy riválishoz távozott Erika de Souza és Belinda Snell.

Az érkezõk sorát két külföldrõl hazatérõ klasszissal Nuria Martínez-zel és Marta Fernández-zel kell kezdeni, de olyan minõségi légiósok is felöltötték a Ros Casares mezét, mint Katie Douglas, Linda Fröhlich, Edwige Lawson-Wade és Nicky Anosike. Azért a nagy söprés után is maradt sztár, aki tud mesélni a korábbi sikerekrõl, Laia Palau és Jana Vesela nem változtatott székhelyén. Ezzel a kerettel megisméthetõ a tavalyi EuroLiga döntõ, de ehhez az kell, hogy a szezon elején ne bukjon sokat a Valencia és ne kerüljenek a rájátszásban egy török-orosz ágra. A Spanyol Bajnokság elsõ öt fordulója azt mutatja, hogy a Salamancától érkezett Jordi Fernandez mester szépen összerakta ezt a csapatot, így a tippünk szerint a kezdeti botladozásoktól sem kell tartani.

Az Orenburggal is sokat foglalkoztunk már. A tavalyi Európa Kupa döntõs három sztárigazolással, Becky Hammon, Tina Charles és a fehérorosz Veramejenka vezetésével igyekszik megszerezni a Valencia mögötti második helyet. Az oroszoknak erre minden esélyük meg is van, de ne tagadjuk, legalább akkorát bukhat is az Orenburg, mint két éve, amikor szintén klasszisokkal feltöltött kerettel már a csoportkötben búcsúztak. Becky Hammon sérült is fáradt is, talán a sportforma sem az igazi… Tina Charles pedig ne felejtsük el, elsõ európai évében van és furcsán hangzik, de az EuroLigát neki is szoknia kell.

A Brnónál szponzori háttérben és a klubvezetésben is sok minden átalkult. A csapat azonban Jan Bobrovski vezetésével továbbra is Európa meghatátozó alakulata. Ezúttal a Horakovát és Kulichivát vesztõ megfiatalodó cseh magot Cheryl Ford, Jelena Skerovic, Louice Halvarsson és Frida Eldebrink légiós különítménye egészíti ki. A Velencia-Orenburg duó mögött a harmadik hely kijár ennek a gárdának.

Itt negyedik pozícióért lehet gyilkos csata a Schio és a Bourges között. A Schio nagy nevekkel operál, McCarville, Cohen, Yacoubou, Macchi és Erkics bárhol elférne, még az EuroLiga rájátszásában is. Ezzel szemben Bourgesban idén sem volt nagy bevásárlás. Pierre Vincent az esetleges siker legnagyobb letéteményese, de sokat hozhat a friss szerzemény a Rivas Ecoplistól érkezõ Catherine Joens is.

Hogy ne nézzék ki a többiek, a csoport hatodik tagja a Gorzow is lõtt egy világsztárt. Õk a VB All-Star ötösébe is beválasztott center, Jelena Leucsanka jó formájában bíznak. A fehérorosz zseni mellett a hazai rendezésû EB-re készülõ lengyel válogatott játékosok garantálhatják a tisztes helytállást mindenki ellen.

A sorozatunk második részében a magyar együttesek csoortjaival és a csapataink esélyeivel foglalkozunk.

Hirdetés