Hirdetés
Magyarország

Kezdődik az Euroliga csoportmérkőzések második köre:

:

Hirdetés

A héten az Európa Kupában nem rendeznek mérkőzéseket, az Euroliga 8. fordulójában szerdán az Atomerőmű KSC Szekszárd a Reyer Veneziát, míg csütörtökön a Sopron Basket a Spar Gironát látja vendégül. Károlyi Andreát, hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes klasszisunkat, a 3×3-as válogatottunk szövetségi kapitányát kértük arra, hogy foglalja össze várakozásait a mérkőzésekkel kapcsolatban.

Sopron Basket – Spar Girona 

“Mondhatjuk bátran, hogy múlt héten hazai pályán lesimázta a Basket Landes-t a Sopron. Idén olyan magasságokban játszik a Sopron az Euroligában, hogy ami hazai pályán előzetesen is biztosabbnak tűnik, azt képes lehengerlő játékkal hozni úgy, hogy az ellenfelének esélyt sem ad. Ugyanakkor Miskolcon láthattuk, hogy tudnak hullámvölgybe kerülni idegenben. Tény, hogy a DVTK egy-két ügyetlenkedése kellett ahhoz, hogy azt a meccset megnyerjék, de egy pillanatig nem látszott a soproniakon a kétségbeesés. Továbbra is azt tudom mondani, amit néhány fordulóval ezelőtt, hogy a bajnokságban van a Sopron és az igazi harc a második helyért zajlik. Ilyen szempontból ezekből a mérkőzésekből nem vonnék le messzemenő következtetést. Ráadásul szerintem ez a miskolci nem olyan hatással lesz a Sopronra, hogy megijednek “mi történt velünk”, hanem előhozhat olyat, hogy “mutassuk meg mit tudunk valójában”. Bár Shay Peddy kisebb sérüléssel bajlódik, de teljes a keret és azt látom a teljes Sopronon, hogy elsősorban egyénileg emelkedik az ellenfelei fölé. Csapatjátékban nekem szezon elején jobban tetszett a játékuk, de várhatóan ez is formálódni fog idővel.

A Sopronnak az idei első nagy erőpróbája, amikor majd a Fenerbahce vagy a Galatasaray érkezik és látjuk majd, hogy velük mit tud kezdeni. Amíg nem kerül össze ilyen csapatokkal, nem is tudjuk a valós erőviszonyokat felmérni. Ha ezt a tendenciát folytatja és a csoport első két helyén mozog, akkor a Jekatyerinburgot nagyon jó eséllyel elkerüli a negyeddöntőben. Talán ez lehet a legfontosabb ilyen szempontból. A Gironának három veresége van. Ebből az egyik az első fordulóban hazai pályán a Soprontól 68-63 arányban. Öt pontnál nagyobb vereség változtathat több pozíción a tabellán, de nem hiszem, hogy gondot okozhat a Girona. Az önbizalom egy játékos esetében nem csak a saját játékából, a saját magába vetett hitéből indul ki, hanem abból a légkörből is, ami körülveszi, amiben nap, mint nap benne van. Ha érzi az erőt a csapatán, ha hisz abban, amit csinálnak, az nagyon sokat számít a fiatalok esetében és viszi előre a játékukat. Igenis úgy mennek a pályára, hogy mi vagyunk a Sopron. A Landes ellen is ezt éreztem és most is hasonlóra számítok.

Az előbb kiemelt októberi meccs óta mindkét keret nagyon sokat változott. Amikor én játszottam az Euroligában, akkor nem volt jellemző, hogy ennyivel később kapcsolódtak be a légiósok, így saját tapasztalatból nem tudok beszélni. Az biztos, hogy az alapokhoz vissza lehet nyúlni, például a játékstílushoz, a felfogáshoz, de ez már egy másfajta mérkőzés lesz, mint az őszi volt. Ha az összehasonlító statisztikát nézzük, akkor a festékből szerzett pontokban és az indításokban is a Girona az erősebb. Ezekre figyelni kell. Nem készülök könnyű mérkőzésre, nem biztos, hogy ezúttal 20-30 pont különbség lesz, de a győzelemre reális esélyt látok.”

Atomerőmű KSC Szekszárd – Umana Reyer Venezia 

“Egy újonc csapat esetében a “kell” szóval érdemes vigyázni az Euroligában, de én is azt érzem, ami sokszor elhangzott korábban, hogy kellett volna, hogy legyen már egy győzelme a Szekszárdnak. Például ezt a Rigát Nikolina Milic nélkül is verhetőnek tartottam. Én azt érzem, hogy a hitük nem elég erős ahhoz, hogy meg tudják csinálni. Ami már megvan a magyar bajnokságban a Sopronon kívül az összes többi magyar csapattal szemben, hogy “mi vagyunk a Szekszárd és a kék-fehértől féljetek”, ezt az Euroligában nem érzem rajtuk.

A Velence ellen a győzelem a bravúr kategória lenne. Nem tudom megmagyarázni, de valamiért azt érzem, hogy ezt meg fogják nyerni. Ha nem is teljesen úgy, ahogy a Sopron esetében említettem, de valamennyire a Szekszárdot is az az érzés motiválhatja, hogy mutassuk meg: többre vagyunk képesek. Az Euroliga egy másik játék és a játékos kvalitását is megmutatja, hogy hol tud jól teljesíteni és mi az, ami a saját magába vetett hitét inogtatja meg.

Amikor elkezdtük a beharangozót, kérdeztél az egyéni teljesítményekről. Múlt héten Gereben Lívia volt a legeredményesebb magyar játékosa a Szekszárdnak. A teljesítményének jelentős részét az akarat-ereje tette ki eddig is és abban nincs kétségem, hogy vissza fog arra a szintre térni, ahol játszott.

Már kevesebb a lehetőség a bravúrra és az Európa Kupás szereplésre a Szekszárdnak, mert például most már Rigában kellene nyerni, itthon elkapni a moszkvai csapatot. Ettől függetlenül még a hátralévő hét fordulóból is ki lehet jönni jól, ha sikerül váratlant húzni és erre jó alkalom ez a mostani mérkőzés is. A Velence is csak négy légióst foglalkoztat ebben a szezonban. A belső posztokon a Szekszárd erősebb lehet a statisztikák alapján és ezt ki kellene használni. A legtöbb mutatóban egyforma a két csapat. Ha nem is közönségszórakoztató, de jó mérkőzésre számítok. Olyan szempontból mondom ezt, hogy várhatóan egymásnak fog ugrani a két csapat és ezt szerintem be fogja húzni a Szekszárd.”

Hirdetés