Hirdetés
Magyarország

Kezdődik az Euroliga negyeddöntője, a Lattes Montpellier-t fogadja a Sopron:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Kedden megkezdődik a Sopron Basket és a Lattes Montpellier Euroliga negyeddöntő párharca. Az egyik fél második sikeréig tartó párharc első felvonása előtt Laczka Miklóst, a soproniak másodedzőjét kérdeztük.

Március 8., kedd – Euroliga negyeddöntő 1. mérkőzés
18:15 Sopron Basket – BLMA
Sopron, Novomatic Aréna
Játékvezetők: Viola Györgyi (Norvégia), Stylianos Simeonidis (Görögország), Lukasz Jankowski (Lengyelország) – Stefan Laimer (Ausztria)

Jól sikerült a főpróba a Sopron Basket számára, hiszen pénteken bajnoki rangadón 84-49-re múlta felül a DVTK-t. Az első negyed 33-6-os eredményt hozott. Laczka Miklósnak a hat kapott pontot emeltük ki elsősorban.

„Nekünk is ez volt a leglényegesebb, ez eredményezte azt, hogy ott az elején a támadásunk olyan volt, amilyen. Sok gyorsindításos kosarat tudtunk dobni, de valóban az egészet a kemény és koncentrált védekezés alapozta meg.” – tette hozzá a soproniak másodedzője.

Gabby Williams egymaga 19 pontot jegyzett az első negyedben. „Az elején elkapta a fonalat és ilyenkor ez nagyot tud lendíteni az egész csapaton. Örültünk neki, hogy ez így sikerült. Jó volt látni az önbizalmát és az energiáját.” – mondta Laczka Miklós

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Az egész csapatot nézve ez az önbizalom és energia, ami az Euroliga negyeddöntő előtt igencsak biztató.

„Így van, de továbbra is tartom azt, hogy ez akkor igazán jó, ha ezt a szintet állandósítani tudjuk. Az a legfontosabb feladatunk tehát, hogy megpróbáljuk ezt fenntartani, illetve újra előhozni a csapatból. Törekszünk azt előidézni, hogy a keddi mérkőzést is így kezdjük.” – hangsúlyozta a soproniak másodedzője, akinek is azt felvetettük, hogy a pénteki meccs alakulása a rotációt kedvezően formálta. Tíz játékos is 10 perc felett töltött a pályán és 26 percnél többet senki nem játszott. Laczka Miklós azonban óvatosságra intett, hogy ebből nem szabad messzemenő következtetést levonni.

„Meglátjuk, hogy ennek milyen hatása lesz, hiszen korábban már volt olyan, hogy tudtuk így forgatni a csapatot és a következő meccs mégsem sikerült jól. Mindent megteszünk azért, hogy a játékosok egészségét, fizikális állapotát is szem előtt tartsuk és megpróbáljuk beosztani az erőnket, mert ez szükséges. A hatásait azonban nem lehet előre megmondani.”

Rendkívüli kihívás mindkét együttesnek, hogy kedd után már csütörtökön megvívják a második mérkőzést a párharcban. „Nem hiszem, hogy van olyan köztünk, aki már találkozott ilyen szituációval, de mint múlt héten is mondtam: minden ilyen körülmény az ellenfelünkre is igaz.” – emelte ki Laczka Miklós.

Fotó: FIBA.Basketball

A Lattes Montpellier vezetőedzője Valéry Demory. Az 58 éves szakember tavaly a Lyon-t irányította a Sopron ellen a negyeddöntőben. Azokhoz a tapasztalatokhoz is vissza lehet nyúlni.

„Kicsit megkönnyíti, mert bizonyos dolgokat, amiket korábban láttunk, azt tudjuk hasznosítani. Azzal együtt természetesen az edző is hozzáalakítja a játékosállományhoz a csapata taktikáját. Vannak fő irányvonalak, amit képvisel, amit Lyonban is láthattunk tavaly vagy tavalyelőtt, de ezen kívül még sok más dolog is van.” – mondta Laczka Miklós.

Nagyon speciális helyzetbe került Valéry Demory, hiszen 2007 és 2017 között már irányította a Lattes Montpellier-t. Aktívan részt vett abban a hatalmas munkában, hogy topcsapattá emelték a klubot. Immár kétszeres francia bajnok, ötszörös kupagyőztes a BLMA. Ugyanakkor a visszatérése elmaradt eddig a várttól. A bajnokságban 5 győzelemmel és 10 vereséggel nagyon komoly lépéshátrányban vannak.

„Nekünk azt nehéz megítélni, hogy ők most hogy állnak a szezonjukkal kapcsolatban. Elég felemás a teljesítményük. Csak azzal kell foglalkozni, hogy az Euroligában nagyon jól teljesítettek és tovább tudtak jutni a csoportból. Ez mutatja a játékerejüket és pontosan ezért nehéz ellenfél, mert bármely csapat ellen, amelyik bejut az Euroliga negyeddöntőbe, már nincsenek könnyű meccsek, könnyű ellenfelek vagy gyenge riválisok.” – hangsúlyozta Laczka Miklós, mielőtt kérdeztük arról, hogy miben látja a BLMA hullámzó teljesítményét.

„Elsősorban abban, hogy náluk is volt jövés-menés a játékosokat tekintve és sok sérüléssel küzdöttek. Ilyen helyzetben nehéz két fronton helytállni. Szombaton viszont nyerni tudtak és nem is gyenge csapat otthonában. Ez is azt mutatja, hogy ha egészségesek, akkor bárkit meg tudnak verni.”

A szombati siker január 19. óta egy hatmeccses nyeretlenségi szériát tört meg náluk. Ezzel és az Euroligában felálló új helyzettel akár egy amolyan pozitív hullámot is elkaphatnak.

„Nekünk ezt kell megakadályozni.” – mondta Laczka Miklós. „Nem is szabad azt nézni, hogy milyen állapotban, mentalitással jöhetnek. Ezzel kapcsolatban bármi, amit megfogalmaznánk nyilván csak találgatás lenne, hiszen nem ismerjük a belső viszonyokat, a szezon dinamikáját, hogy ez pontosan hogyan alakult, mi játszódott le bennük. Nekünk úgy kell dolgozni, hogy a legjobb formában vannak, a legjobb teljesítményüket nyújtják és ebben az esetben mit kell azért tenni, hogy meg tudjuk nyerni a párharcot.”

Fotó: FIBA.Basketball

Hogy milyen csapat a Lattes Montpellier? – tettük fel a kérdést.

„Azt lehetne mondani elsősorban, hogy ők az a tipikus francia stílust képviselő csapat. Nagy iramban játszanak, nem feltétlenül kötött a rendszer, amit csinálnak. A topjátékosaik egyéni képességeire támaszkodnak. Az a legfontosabb, hogy azt a néhány kulcsembert, akik a pontok nagy részét meccsről meccsre szállítják, mennyire tudjuk limitálni.” – mondta Laczka Miklós.

A Lattes Montpellier keretét nézve a legjobb teljesítmény-index átlaga Olivia Epoupának, a francia válogatott irányítójának van.

„Mindenképpen egy fontos szereplője a csapatnak, a személyében egy kulcsemberről beszélhetünk. Jól alkalmazkodik ahhoz, hogy az adott meccsen mivel tud a legtöbbet segíteni. Ezzel együtt pedig védekezésben is veszélyes játékos, ha azt nézzük, hogy mennyire jó érzéke van a labdaszerzésekhez.” – mutatta be a karmestert Laczka Miklós.

Haladva tovább a rivális bemutatásával, a legtöbb pontot (16.2) Sydney Wallace átlagolja, de a magyar szurkolóknak Migna Toure is jó ismerős lehet, hiszen a 3×3-as szakágban válogatottunk évek óta óriási csatákat vív Franciaországgal és annak az együttesnek az alapembere.

„Én elsősorban pontszerzésben Sydney Wallace-t és Haley Peters-t emelném ki. Említetted Toure-t, nyilván ott lehet a jó teljesítménye, de azt gondolom, hogy ő egy kiszámíthatatlan játékos olyan szempontból, hogy éppen milyen napja van. Ez igaz lehet Ana Dabovicra is, aki egy nagy meccsen elő tud lépni tapasztalatával és ugyanez a többi kiegészítő emberben is benne van. Oda kell figyelni az új játékosukra Briana Day-re is. Komplex feladat előtt állunk, ahol mindenkitől maximális koncentrációra, az egyéni felelősségének a legjobb megvalósítására lesz szükség.” – mondta a soproniak másodedzője.

A 2022-es naptári évben két új igazolása volt a Lattes Montpellier-nek. Roman Bernies visszatért Gdyniából és érkezett az előbb említett Briana Day. Eközben hosszú sérülés után visszatért Ana Dabovic. „Bővülnek a rotációs lehetőségeik és olyan játékosok, akik jó energiát tudnak adni a csapatnak.” – jellemezte a változásokat Laczka Miklós, akit természetesen a soproni új igazolásról Stefanie Dolson-ról is kérdeztünk.

„Egyre jobban alakul a beépítése. Ahogy múlt héten is mondtam, hasznos időszakon vagyunk túl ilyen szempontból. Reméljük, hogy most már tényleg maximálisan abban a szerepben tud pályára lépni, amit szánunk neki.”

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A szezon eddigi legfontosabb párharca jön. Kérdés, hogy érdemes-e egyénekre lebontani, hogy kinek kell előre lépnie a soproni keretből.

„Szerintem nem érdemes egyéneket kiemelni, hanem sokkal inkább azt, amiről a legelején is beszéltünk. Egységesen kell mindenkinek nagy felelősséget vállalni és felelnie azért, hogy az egész csapat olyan energiával és koncentrációval játsszon, ahogy azt tettük a pénteki meccs elején. Ez kollektív dolog, végig egységesnek kell lennünk és csapatként a jobbik arcunkat mutatni.” – mondta Laczka Miklós.

Zárásul pedig arra tértünk ki, hol alakítható ki nagyobb fölény, külső vagy belső poszton.

„Ez közhelyesen hangzik, nyilván mindkettőn. Említettünk játékosokat, mint kulcsemberek korábban külső és belső poszton is, akikre védekezésben figyelni kell. Ugyanígy sebezhető játékosaik is mindkét oldalon vannak. Támadhatóak tehát kívülről, belülről is. Az lesz a nagyon fontos, hogy ebben az egyensúlyt megtaláljuk. Bárki is legyen az, aki előre tud lépni egy jobb egyéni teljesítménnyel, azt a többiek is vegyék észre, támogassák. Ebben nagyon egységesnek, kollektívnak kell lennünk.” – összegzett Laczka Miklós.

Hirdetés