Hirdetés
Archivum

Kezdõdik az Euroliga négyes döntõje Isztambulban:

:

Hirdetés

Magyar idõ szerint péntek délután feldobják a labdát a 2016-os Euroliga Final Four-on Isztambulban. A Fenerbahce hazai közönség elõtt érne fel a csúcsra, a Jekatyerinburg, mint minden évben, idén is nagy favorit, az USK Praha pedig ismét meglepheti egész Európát.

Az elsõ elõdöntõben 16 órától a címvédõ USK Praha és a Jekatyerinburg találkozik. A két csapat egy évvel ezelõtt a sorozat döntõjét vívta és akkor a prágaiak hazai pályán le tudták gyõzni az orosz óriást. A két csapat õsszel az újjászervezett Európai Szuperkupa döntõjében is találkozott, akkor a csehek talán az évad legjobb meccsén 93-91-re gyõztek. Az Euroliga csoportkörében is összefutott a két együttes. Jekatyerinburgban az oroszok emlékezetes csatában 76-73-ra múlták felül a címvédõt, míg a februári prágai meccsen Natalia Hejkova csapata rendkívül hiányos összeállításban szerepelt és így nagy különbség alakult ki. A Jekatyerinburg 69-52-es sikert ünnepelhetett.

Az USK Praha kapcsán sokszor olvashatjuk a különbözõ esélylatolgatásokban, elemzésekben, hogy kevés játékossal dolgoznak a riválisaikhoz képest. Gyakorlatilag 7 emberes rotációval játszották végig az Euroliga szezont. Viszont ez a hét játékos rendkívül rutinos és azzal, hogy a cseh ligában kiemeltként csak egy kört játszották és kihagyták a kupát, lehetõségük nyílt a regenerálódásra. Nem véletlenül fogalmazott úgy Natalia Hejkova a csütörtöki isztambuli sajtótájékoztatóján, hogy mindent ennek a hétvégének rendeltek alá. A prágai sikerek alapját Hejkova és a játékosok elképesztõ tapasztalata adja. Az alapcsapatot tekintve az USK Praha az egyik legidõsebb az egész mezõnyben, de az Euroliga kapcsán sokan és sokszor elmondták, hogy nem a gyerekek játéka. Itt a formaidõzítés, az ellenfelek ismerete sokat ér. Ebben pedig Prágában jól állnak.

A Jekatyerinburg tavaly elsõsorban Diana Taurasi sérülésével magyarázta a váratlan döntõbeli vereséget. A keretüket felfrissítették új igazolásokkal, de a sérülés idén sem kerülte el õket. Sandrine Gruda dõlt ki és a helyére jött a belgák nagy tehetsége Emma Meesseman, aki tökéletesen pótolta a francia válogatott sztárját. Olaf Lange úgy fogalmazott, hogy 12 hónap után most játszhatnak elõször legerõsebb összeállításukban. A Jekatyerinburg kapcsán szokás elmondani, hogy minden poszton két extraklasszis játékosuk van. Közülük is a Taurasi, Torrens, Griner triót kell kiemelni. Ez a hármas határozza meg a játékot. Taurasi a legponterõseb játékos idén az Euroligában. Torrens intelligenciája, váratlan megoldásai miatt kiszámíthatatlan az ellenfelek számára. Griner pedig döcögõs kezdés után megtalálta a helyét Európában. Idén még inkább a Jekatyerinburg tûnik esélyesnek, mint tavaly, de több csapat is megszorongatta már õket ebben a szezonban.

A másik ágon a házigazda Fenerbahce és az Orenburg találkozik. Nagyon pikáns a helyzet, hiszen a két szakvezetõ George Dikeoulakos és Roberto Iniguez gyakorlatilag egymást váltotta a két klubnál. A Fenerbahce hazai pályán egyértelmûen meg akarja nyerni a sorozatot. Erre minden esélye meg is van, hiszen 14 gyõzelemmel és mindössze 2 vereséggel jutott el a Final Four-ba. Átalakult a török együttes kerete tavalyhoz képest. Több nagy egyéniségtõl megváltak, inkább egy kiegyensúlyozottabb, egységesebb gárdát raktak össze. A visszatérõ szakvezetõ George Dikeoulakos remek munkát végzett. Védekezésben stabil a Fenerbahce és támadásban sikerült a terheket ideálisan megosztani. Minden mutatóban a Jekatyerinburg szintjén állnak. Magyar szempontból pedig külön öröm, hogy az egyik meghatározó játékos Allie Quigley.

Az Orenburgnál nagy változásokat hoztak az elmúlt évek és ezeknek az egyik vezetõje még George Dikeoulakos volt. Az orosz csapatnál felismerték, hogy az eredmények alapja egy stabil hazai meg, akik bátran terhelhetõek a bajnokságban és a nemzetközi porondon is bevethetõek. Ez szépen összeállt és ezen felül pedig jó ideje kitartanak a légiósok mellett. A kialakuló csapategység pedig meghozta a gyümölcsét. Éppen Dewanna Bonner a csapat legnagyobb sztárja nyilatkozta azt, hogy az állandóság szülte az idei sikert. Az Orenburgnál Kayla McBride személyében egy olyan játékos is szerepelt idén, akit tavaly soproni színekben még a magyar bajnokságban is láthattunk.

A program:

Április 15., péntek:
16:00 USK ZVZ Praha – UMMC Jekatyerinburg
19:00 Fenerbahçe SK – Nagyezsda Orenburg

Április 17., vasárnap:
13:00 Bronzmérkõzés
16:00 Döntõ

Hirdetés