Hirdetés
Archivum

Kezdõdik az Euroliga rájátszása!:

:

Hirdetés

Kedden délután megkezdõdik a nõi kosárlabda Euroliga rájátszása. 14 csapat küzd azért, hogy ott legyen Isztambulban a házigazda Galatasaray mellett a nyolcas döntõben. Az alábbiakban áttekintjük az egyik fél második gyõzelméig tartó párharcok esélyeit.

Fenerbahce – Basket Lattes Montpellier Agglomeration

A veretlen a rájátszásba utolsóként becsúszó gárda ellen – így lehetne röviden beharangozni ezt a párharcot. A Fenerbahce idén nagyon nyeregben van, lényegében csak saját maguk életét nehezítik meg azzal, hogy a Török bajnokságban három kiscsapattól is vereséget szenvedtek. Hiába verték meg tehát kétszer a Galatasarayt, otthon még nem dõlhetnek hátra az alapszakaszt illetõen.

Az Euroliga azonban más történet, a Fenerbahce átlagban 14.75 ponttal nyerte a mérkõzéseit az alapszakaszban, ami hihetetlen adat egy ilyen erõs mezõnyben. A sikerek alapját McCoughtry (18.6 pont), Taylor (15.6 pont) és Matovic (13.8 pont) extra formája adta. A Lattes Montpellier-nek az egyetlen esélye az lehet, ha a törökök a hazai bajnokság egy-két összecsapásához hasonlóan egy kicsit könnyebben veszik a mérkõzést.

A franciák ellen szól, hogy a keretükben a többszörös Euroliga-gyõztes Edwige Lawson az egyetlen, aki ilyen magasságokban járt és eredményesen szerepelt nemzetközi porondon. A kiváló irányító a legjobb pontszerzõje (13.9 pont) a csapatnak és átlagban a legtöbb gólpassz (5) is a nevéhez fûzõdik mérkõzésenként, de a nagy rangadókon társai nem akadtak. Ana Lelas úgy fogalmazott úgy a FIBA Europe honlapjának, hogy a csapatuknak nincs veszteni valója és ebben lehet az esélyük. Minimális az az esély…


Ros Casares Valencia – CCC Polkowice

A sorozat másik nagy esélyese a Valencia lengyel ellenféllel néz szembe. A Polkowice idén óriási tettet hajtott végre – éppen a Sopron kárára – újoncként az elsõ szezonjában sikerült kivívnia a rájátszásba kerülést. A lengyelek ha már eljutottak ilyen magaslatokba, akkor nem akarnak leszerepelni. Télen megszerezték a szülés után visszatérõ Agnieszka Bibrzyckát és a rájátszásra magas posztokon Megan Frazee-t Jantel Lavenderre cserélték.

Hangzatos nevek, de a Valenciának így is kötelezõ a gyõzelem. A magas embereket tekintve valószínûleg a spanyol listavezetõ a világ legerõsebb csapata és akkor még nem beszéltünk Maya Moore-ról. Az amerikai szupertehetség elsõ európai félszezonjában rögtön egy Euroliga gyõzelmet pakolhat már így is súlyos eredménylistájára. A Valencia ellenfele saját maga lehet, pontosabban: ha a Natalia Hejkova bukását elõsegítõ váratlan USK Praha és VICI Aistes elleni vereségekhez hasonlóan belealszanak az összecsapásba és például az elsõ meccset elviszik a lengyelek.

Wisla Can-Pack Krakow – ZVVZ USK Praha

Jose Ignacio Hernandez nem titkoltan azért hajtotta az egész alapszakaszban a Wisla Krakow-t, hogy magasan rangsorolva jussanak be a rájátszásba. Ez sikerült, azonban az összesített tabella harmadik helyérõl egy váratlanul nehéz ellenfelet kaptak az USK Praha személyében. A cseh fõváros elitalakulata egy évek óta stabil keretre épít, a cseh válogatott magja és két tengerentúli klasszis DeLisha Milton-Jones, illetve Lindsay Whalen alkotja a csapatukat.

A prágaiak évadok óta egy helyben toporognak. Rendszerint legyõzik az összes mögöttük álló gárdát a középmezõnybõl, de az élcsapatokat ritkán kapják el. Idén például nyertek Valenciában, de a „break-elõnyüket” nem tudták megtartani és hazai pályán alulmaradtak a hispánokkal szemben. A csehek sorsát ráadásul megpecsételheti, hogy kezdõ centerük Ilona Burgrová hónapokra kidõlt.

A lengyelek ereje elsõsorban a mély keretükben van. Klasszikus értelemben vett világsztárjuk (olimpiai és világbajnok játékos) nincs, de Jose Ignacio Hernandez szükség esetén 9-10 emberes rotációval dolgozhat úgy, hogy a játékuk színvonala nem esik vissza. Ez pedig rengeteget érhet és óriási meglepetés lenne, ha a csehek tudnának Krakkóban nyerni. A lengyelek legeredményesebbjei a 16.4 pontot átlagoló Nicole Powell és a 15 pontot átlagoló, mûtétje után múlt héten visszatérõ Erin Phillips.

Rivas Ecopolis – Bourges Basket

A lehetõségek párharca ez. A Rivas Ecopolis együttese egyike azok gárdáknak, amelyeknek kifejezetten kedvezett, hogy a rájátszásba jutott csapatok ellen elért eredmények alapján állították fel a végsõ rangsort. A madridiak ugyanis botladoztak az alapszakaszban, de a vereségeik egy számottevõ részét olyan csapatoktól szenvedték el, akik nem jutottak tovább. És, hogy miért a lehetõségek párharca ez? A spanyol együttes rosszul szerepel hazája bajnokságában – jelenleg az 5. helyen állnak és egyáltalán nem biztos, hogy ki tudják vívni a jövõ évi Euroliga szereplést -, így egy továbbjutás megmentené a szezonjukat.

A Bourges-nak pedig azért nagy lehetõség ez, mert egy elképesztõ sérüléshullám miatt az egész évadban nem tudtak teljes kerettel kiállni, viszont ahhoz képest, hogy milyen alacsony rangsorolással érkeztek a play off-ba, szempontjukból egy verhetõ ellenfelet fogtak ki (ebbõl a pozícióból török, orosz sztárcsapat is jöhetett volna).

A világklasszis Celine Dumerc vezérletével egy mérkõzésre az ezer sebbõl vérzõ keretével is jó lehet a Bourges. Nem véletlen, hogy hazai pályán az alapszakaszban csak 1 ponttal kaptak ki a Galatasaraytól és megverték a Jekatyerinburgot. Ugyanakkor kérdés, ha adott esetben 8 napon belül a harmadik meccset kell játszaniuk a galloknak a madridiakkal, akkor lesz-e még bennük átütõ erõ.

Ami a kulcsembereket illeti a Rivas Ecopolisnál a pontszerzés terhe a 18.1 pontot átlagoló Asjha Jones kezében van, míg a titkos fegyverük a kettõs csuklótörése után visszatérõ Amaya Valdemoro lehet, akinek ha elsül keze, sok mindent eldönthet. A franciáknál a hangsúly a szigorú csapatvédekezésen van, míg a rájátszásban elengedhetetlen pluszt Dumerc klasszisa adhatja.

Szpartak Moszkva Vidnoje – Nagyezsda Orenburg

A legkiegyenlítettebb párharc lehet ez. A két csapat kétszer találkozott idén az Orosz bajnokságban. Õsszel kétszeri hosszabbításban nyert a Szpartak Moszkva, úgy, hogy 18 másodperccel a rendes játékidõ vége elõtt még 5 ponttal a Negyezsda vezetett. Január végén pedig 1 ponttal nyert az Orenburg egy kiélezett végjátékban. Azaz bármi lehet és az ellenkezõje is.

A találkozó felvezetéseként Pokey Chatman nyilatkozott a FIBA Europe honlapjának és ekkor az amerikai edzõnõ elmondta, hogy Oroszországban nem tulajdonítanak nagy jelentõséget, hogy két orosz gárda játszik egymással. Az elmúlt években ugyanis már megszokták, hogy nemzetközi porondon is találkoznak. Chatman szerint a döntõ játékelem a lepattanók lehetnek, de jobban meg kell becsülniük a labdát. A kiváló edzõnõ is kiemelte, hogy a csapata átlagban 13.8 labdát adott el meccsenként az alapszakaszban, ennél mindenképpen kevesebbnél kellene megállniuk a rájátszásban. A Szpartak Moszkvát elsõsorban Jelena Milovanovic sérülése hátráltathatja, akit nem tudnak pótolni. Az eddigieknél is nagyobb teher kerülhet Seimone Augustus és Candice Dupree vállára.

Az Orenburgnál eközben a kulcs az lehet, hogy a nagy neveik, Brunson, Douglas, Verameyenka és Danilochkina egyszerre legyenek jók. Az Orosz bajnokságban pont a Szpartak Moszva ellen már összejött ez a felállás, de az Euroligában még egyetlen egyszer sem.


Perfumerias Avenida Salamanca – Beretta-Famila Schio

A címvédõ a legyõzõje ellen. Ez az a párharc, ahol a két csapat az alapszakaszban egy csoportban volt. Ekkor a Salamanca hazai pályán 86-66-ra verte az olaszokat, majd a Schio visszavágott Olaszországban és 67-64-re legyõzték a spanyol bajnokot. A FIBA Europe honlapjának nyilatkozva Raffaella Masciadri fogalmazott úgy, hogy a tavalyi Salamanca lehet a kisebb klubok példaképe, hiszen egy esztendõvel ezelõtt világsztár nélkül, a fontos meccseken csapatként funkcionálva tudtak nyerni. Masciadri szerint a Schio esélye is ebben lenne.

Érdekes helyzet, hogy a spanyol részrõl megszólaló Isa Sanchez és Marta Xargay is ezt emelte ki természetesen más elõjellel. Mindkét játékos arról beszélt, hogy nagy mérkõzést akkor volt esélyük nyerni idén, amikor csapatként jól játszottak. Sanchez hangsúlyozta, hogy sokszor akadozott a gépezet és ekkor az egyéni játék került elõtérbe, ami nem a Salamanca sajátja. Bár a spanyol gárda csapatként erõs, húzóemberük DeWanna Bonner impozáns statisztikával zárta az alapszakaszt: 12 mérkõzésen 20 pontot és 9.3 lepattanót átlagolt

Mindkét együttes kerete változott az alapszakasz óta, az olaszoknál a sérült Chiara Pastorét Ivana Jalcova váltotta, míg a Salamanca keretéhez csatlakozott Ilona Korstin. Az esélyek elsõsorban a hazai pálya miatt a Salamanca mellett szólnak, de Lucas Mondelo gárdája idén már a Polkowicétõl, a Fenerbahcétól és a Valenciától is kikapott otthon.


UMMC Jekatyerinburg – Good Angels Kosice

A legbalszerencsésebb klub címére idén bejelentkezhet a Good Angels Kosice. A kassaiak kölcsönvették a Jekatyerinburgtól a mellõzött Hana Horakovát annak reményében, hogy a 2010-es Világbajnokság MVP-je a rájátszásban segíti a gárdát. Ehhez képest az orosz sztárcsapattal kerültek össze, akik ellen nem vethették volna be az azóta már Oroszországba visszatérõ klasszist. Ráadásul Zuzana ®irková sem épült fel a sérülésébõl, így õ sem játszhat a rájátszásban.

Idén ®irková nélkül is története legjobb Euroliga alapszakaszát produkálta a kassai együttes. Stefan Svitek az európai szövetség honlapjának nyilatkozva elmondta: a sikert annak köszönhetik, hogy a korábbi évekkel ellentétben nem egy-egy nagy sztárra (Angel McCoughtry vagy Candice Dupree) építettek, hanem csapatban gondolkoztak. Jobb a hangulat és nagyobb a csapategység, mint korábban. Kassán abban bíznak, hogy az alapszakaszban a Szpartak Moszkva otthonában mindössze 68-65-re kaptak ki és akár Jekatyerinburgban is kiszaladhat egy ilyen bravúr.

A párharc esélyese természetesen a Jekatyerinburg. Az oroszok váratlanul halvány alapszakaszt futottak, melynek oka az állandóság hiánya volt. Sorozatos sérülések sújtották Algirdas Paulasukas gárdáját, egész szezonra kidõlt Anete Jakabsone, Svetlana Abrosimova két hónapot hagyott ki és januárban mûtötték Maria Stepanovát. Emellett pedig Cappie Pondexter helyére Sue Bird érkezett. Sztárok ide vagy oda a csapatépítésre rányomta a bélyegét, hogy gyakorlatilag kétszer ugyanazzal a kerettel nem játszhatott az uráli gárda.

A továbbjutás kötelezõ a nyolcas döntõbe a Jekatyerinburgnak, de talán az elsõ szezon ez hosszú-hosszú idõ után, amikor nem számítanak topfavoritnak a végsõ gyõzelmet illetõen.


A keddi játéknap programja

UMMC Jekatyerinburg – Good Angels Kosice 14:00
Szpartak Moszkva Vidnoje – Nagyezsda Orenburg 15:00
Ros Casares Valencia – CCC Polkowice 17:30
Fenerbahce – BLMA 19:30
Wisla Can-Pack Krakow – ZVVZ USK Praha 19:45
Rivas Ecopolis – Bourges Basket 20:00
Perfumerias Avenida – Beretta-Famila 20:30

Az összes találkozót élõben közvetíti a FIBA Europe TV!

Hirdetés