Hirdetés
Archivum

Kezdõdik az Európa Kupa!:

:

Hirdetés

November 2-án elrajtol az Európa Kupa 2011/2012-es szezonja. Fennállása során elõször magyar részvevõ nélkül zajlik a második számú európai kupasorozat, mely az orosz, a török és a francia csapatok dominanciáját hozhatja.

Ha a sportszakmai szempontokat nem vesszük figyelembe, szigorúan csak a nagy számok törvénye alapján is ki lehet jelenteni, hogy a bevezetõben kiemelt három nemzet képviselõi ott lesznek a végelszámolásnál. Az Európa Kupa 31 csapatot számláló mezõnyébõl ugyanis 14 gárda az orosz, a francia és a török bajnokságból érkezik.

A törökök látványos fejlõdése az Európa Kupát is elérte és négy olyan alakulattal képviseltetik magukat, melyekben legalább egy-egy ismert klasszisba ütközhetünk. A merész álmokat szövögetõ Besiktas a Schiótól érkezõ szakvezetõ Sandro Orlando szakmai felügyelete mellett Ilona Korstin és Jantel Lavender megszerzésével szeretne felérni a csúcsra.

A Besiktas mellett ott lesz a mezõnyben a Kayseri Kaskispor, akik a montenegrói válogatottal az Európa-bajnokságon villogó Anna De Forge-t szerzõdtették, illetve a Botas és az Optimum Ted Ankara is indul a sorozatban. Az ankarai gárda például újoncként a hétvégén a Fenerbahcét is legyõzte a török bajnokságban.

Az öt orosz résztvevõ közül a Dinamo Kurszk emelkedik ki. A kurszki gárda évek óta nem titkoltan szeretné letaszítani a hazai porondon a harmadik pozícióból az Orenburgot és felzárkóznának a két óriás mögé. Ahhoz, hogy ezen terveik sikerüljenek Temeka Johnson, Michelle Snow, Ausra Bimbaite és Ekaterina Lisina nevével fémjelezve idén is egy olyan csapatot állítottak össze, amivel nyugodt szívvel indulhatnának az Euroligában is.

Hogy ez mire lesz elég, az persze más kérdés. Szigorúan a nevek alapján sokáig juthatnak, ráadásul a Kurszk idén nagyon bekezdett az orosz bajnokságban is. Négy mérkõzésbõl négyet nyertek és a Jekatyerinburg, illetve a Szpartak Moszkva mögött az egyetlen veretlen gárda a mezõnyben Alfredas Vainauskas hölgykoszorúja.

A szintén 5 csapatos francia különítmény ekkora sztárokkal nem dicsekedhet, ugyanakkor a tavaly döntõt játszó Arras példája is mutatja, hogy a rendívül kulturált kosárlabdát játszó gall alakulatok ebben az igencsak vegyes mezõnyben sokáig juthatnak. A befutó a francia csapatok közül a komoly Euroliga rutinnal is rendelkezõ Mondeville, az egyre inkább magára találó, Petra Stampalija vezette Hainaut Basket vagy éppen a Laurent Buffard által felkészített Nantes lehet.

A három domináns nemzet mellett nem szabad megfeledkezni a címvédõrõl sem. Az Elitzur Ramlát az európai Szuperkupán láthattuk és finoman szólva sem tettek jó benyomást, miután még megszorongatni sem tudták a Salamancát. Az izraeli csapat azonban nem adta fel a reményt a címvédésre és Taj McWilliams szerzõdtetésével egy olyan extraklasszist hoztak, aki nagyon sokáig vezetheti a csapatot.

A nagyok játékát a sorozat egyetlen spanyol résztvevõje a Gran Canaria is megnehezítheti. A szigetlakók az ifjú amerikai pontgyáros D’Andra Moss, a korosztályos világversenyeken nyáron villogó Astou Ndour és a szintén igen fiatal Patricia Argüello Cuenca vezetésével próbáljak felvenni a harcot a riválisokkal.

A csapatokat nyolc csoportba osztották, hét darab 4 csapatos csoport lesz és egy olyan csoportot jelöltek ki, melyben csak 3 együttes verseng majd. A csoportokból az elsõ két helyezett jut tovább, ezt követõen pedig nyolcaddöntõkre kerül sor. Az egyenes kieséses szakaszban oda-visszavágós rendszerben dõlnek el a párharcok. A finálé két mérkõzését március 15-én és 22-én rendezik.

A csoportok beosztása:

A csoport: Quinta dos Lombos, Botas Spor, Horizont, Dinamo Moszkva
B csoport: Lotto Young Cats, Telge Basket, Dinamo-GUVD Novoszibirszk, Besiktas
C csoport: Dexia Namur, TED Ankara, Vagos, Nantes Reze
D csoport: Flying Foxes Wien, Gran Canaria, Lemminkainen, Hainaut Basket
E csoport: SISU, Chevakata, Sint-Katelijne, Arras
F csoport: Maccabi Ashdod, Olimpia, Dinamo Kurszk, Pankup Kayseri
G csoport: Partizan Galenika Beograd, Ruzomberok, Sdent Helios, Basket Landes
H csoport: Elitzur Ramla, Szpartak Noginszk, Mondeville
 

Az Európa Kupa eddigi döntõi

2011: Elitzur Ramla – Arras (61-61, 61-53)
2010: Sony Athinaikos – Nagyezsda Orenburg (65-57, 53-57)
2009: Galatasaray – Cras Basket Taranto (55-67, 82-61)
2008: Beretta-Famila Schio – BC Moszkva (87-67, 78-69)
2007: Dinamo Moszkva – Faenza (74-61, 76-56)
2006: Szpartak Moszkva – Pays D´Aix (80-65, 72-66)
2005: Phard Napoli – Fenerbahçe 53-45
2004: Baltiyskaya Zwezda – MÁV Coop Szolnok 68-64
2003: Aix en Provence BB – Caja Rural 80-71

Hirdetés