Hirdetés
Magyarország

Kezdődik az Európa Kupa negyeddöntője, a Galatasaray-t fogadja a Szekszárd:

:

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés

Csütörtökön megkezdődik az Atomerőmű KSC Szekszárd és a Galatasaray Európa Kupa negyeddöntő párharca. Az első találkozót Szekszárdon rendezik, a visszavágóra jövő héten szerdán kerül sor Isztambulban. Horváth Zsófiát, az Atomerőmű KSC Szekszárd másodedzőjét kérdeztük a felkészülésről és a várakozásairól.

Március 10., csütörtök
18:00 Atomerőmű KSC Szekszárd – Galatasaray
Szekszárd, Városi Sportcsarnok
Játékvezetők: Mila Cavara (Bosznia-Hercegovina) Peter Zenis (Szlovákia), Milosav Kaludjerovic (Montenegró) – Svetlana Simion (Románia).

Nem túlzás úgy fogalmazni, hogy talán még két héttel ezelőtt sem gondolta volna senki, hogy a Szekszárd és a Galatasaray Európa Kupa negyeddöntőt vív idén. A háború és az orosz csapatok kizárása teljesen új helyzetet teremtett a nemzetközi kupákban. Mindkét korábbi Euroliga főtáblás klub így lehetőséget kapott, hogy folytassa idei nemzetközi szereplését.

„Nagyon koncentráltak a lányok és összességében jó a hangulat. Ahogy beszéltük a PINKK meccs előtt is, ezzel nincsen gond. Nekem nagyon tetszett, ahogy hozzáálltak ehhez az egészhez a legutóbbi edzésen, amikor már közvetlenül az ellenfélről is beszéltünk. A lelki oldalt nézve érzésem szerint mindenki túl van az első úgymond „sokkon” és abszolút úgy tekintünk rá, mint egy lehetőségre, amiből megpróbáljuk kihozni a legjobbat.” – mondta arról Horváth Zsófia, hogy miként csapódott le a kialakult helyzet a játékosokban.

A Szekszárd a bajnokságban szombaton a PINKK együttesét 92-68-ra múlta felül, így sikerrel hangolt az előttünk álló találkozóra.

„A céljaink csapatszinten alapvetően megvalósultak szombaton, szerencsére tudtuk gyakorolni jó részét annak, amit előtte megbeszéltünk. Ilyen volt például a gyors játék. Ugyanakkor az egyéni oldal talán sikerülhetett volna jobban is. Mégegyszer mondom, amire a mostani Európa Kupa párharc szempontjából kellett az a meccs, hogy győzelemből és pár dolgot gyakorolva érkezzünk, azt teljesítette. Tanulni kell belőle, mint minden meccsből, de nem szabad ezen többet rágódni.” – hangsúlyozta a szekszárdiak másodedzője.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

A Galatasaray egy kétarcú csapat. Az Euroliga negyeddöntős gárdák közül legyőzték bajnokin a Fenerbahcét, megverték a Sopront és a Gironát a csoportkörben. Ugyanakkor november 24. óta mindössze egyetlen nemzetközi meccset nyertek és így csúsztak vissza az Euroliga csoportjuk 7. helyére. A Kurszk kizárásával léptek feljebb.

„Megnéztem több mérkőzésüket és én is azt tapasztaltam, hogy nagyon hullámzóak. Talán Kelsey Plum az egyetlen, akire kiegyensúlyozottan számítani lehet mostanában. Amikor egy-egy eredményt kiemelünk, azért azt látni kell, hogy két válogatott játékosuk – Pelin Bilgic, Melis Gulcan – sérültek, cseréltek légióst menet közben. A meghatározó embernek igazolt Anete Steinberga, aki 17.3 pontos átlaggal kezdte a szezont az Euroligában, szintén megsérült. Ezekből adódhat ez a hullámzó teljesítmény.” – árnyalta a rivális eredménysorát Horváth Zsófia.

A statisztikai mutatók élén a hazánkban is hosszú éveket töltő Tina Krajisnik áll, akinek az Euroligában 16.9 pont és 8.9 lepattanó az átlaga, a török bajnokságban pedig 12.2 pont és 9.3 lepattanó.

„Rá mindenféleképpen figyelni kell, mert tudjuk, hogy mire képes. Mindamellett, hogy jó statisztikái vannak, én nem érzem, hogy annyira hatékonyan játszana, mint a tavalyi extra évében Sopronban. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne lenne jó, hiszen a lepattanóival, a keménységével, az egy-egyeit nézve továbbra is domináns.” – mondta Horváth Zsófia, aki még két játékosra hívta fel a figyelmet.

„Akire figyelni kell, ő Kelsey Plum. Abszolút ki kell emelni innen. Az a tipikus „ide a labdát és csinálom” játékos. Reálisan nézve nem az az elvárás, hogy nulla ponton tartsuk, de az biztos, hogy a játékosainknak egyéni feladat lesz a ritmusából való kizökkentése. Ide sorolnám Kaela Davis-t, aki egy-egyben nagyon erős 3-as, 4-es poszton. Alapvetően tehát még őket emelném ki, de a sérültek helyére fellépők, mint Merve Aydin és Sude Yilmaz, is jól teljesítenek. Sude Yilmaz most már az egyik legjobb védő játékosuk. Keményen, alázatosan dolgozik, ő fogja a legjobbakat. A három domináns mellett így hasznos kiegészítő emberekkel is rendelkeznek.”

Fotó: FIBA.Basketball

A Galatasaray-nál nagyobb teret kapnak az egyéni megoldások. Erről is kérdeztük Horváth Zsófiát.

„A török bajnokság mérkőzéseit tavaly is többször elemeztük a Kayseri és az Elazig miatt. Szabadabb játék jellemzi, az egyéni dolgok dominálnak abban a ligában. Ebben nagyon jó játékosok igazolnak oda. Számukra az egy furcsa helyzet, hogy a nemzetközi mérkőzések, akár az Euroliga, akár az Európa Kupa sokkal kötöttebb játékot kívánnak meg. Többször látni, hogy a csapategység győzedelmeskedik a török együttesek felett.” – mondta a szekszárdiak másodedzője.

Az utolsó három mérkőzését török rivális ellen megnyerte a Szekszárd. Tavaly az Európa Kupa csoportkörben a Kayserit, a negyeddöntőben az Elazigot, majd idén az Euroliga selejtezőben szintén a Kayserit verte a KSC.

„Kopogjuk le gyorsan és maradjon is így… Komolyra fordítva a szót. Az erősségük, ami ebben a szabadabb játékban megmutatkozik, az olykor a hátrányuk is lehet. Olyan kontrolláltabb, rendszerben dolgozó csapatnak is, mint mi vagyunk, lehetőséget teremt. Ha tudjuk ezt a rendszert rájuk erőltetni, amit alkalmazunk, akkor az zavaró lehet számukra.” – fogalmazott Horváth Zsófia, kiemelve, hogy csütörtökön is erre lesz szükség. „A kiemelt három játékos védése lesz elsősorban a kulcs, de azon felül az is, hogy a saját akaratunk érvényesüljön.”

A Szekszárdnak fontos lesz a külső-belső egyensúly megtalálása.

„Egyértelmű, mert nem lehet egy ilyen meccset csak innen vagy onnan megnyerni. Az agresszív, koncentrált védekezéssel, különösen a nagyon jó egy-egy védekezéssel teremthetünk esélyt, illetve a kizárással, mert jól mennek a lepattanókért és onnan indulnak. Ha van lehetőségünk, akkor nekünk is menni kell gyorsindítással, törekednünk jó ritmusú támadásokra, de nem szabad megőrülni. Megkerülhetetlen egy ilyen mérkőzésen, hogy kint és bent is legyenek játékosok, akik jól teljesítenek. Ez megint olyan szituáció, hogy csak egy-két ember jó teljesítményével nem lehet nyerni. Bizakodó vagyok! Kemény munka lesz, főleg a kiemeltek megállítása, de jó csapatjátékkal, pár kiemelkedő egyéni teljesítménnyel elérhető az a vágyott első győzelem.” – összegzett Horváth Zsófia.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés