Hirdetés
Európa

Kezdődik az Európa Kupa rájátszása:

:

Hirdetés

Kedden és szerdán rendezik a női kosárlabda Európa Kupa nyolcaddöntőit. Három magyar csapatnak szurkolhatunk.

A mérkőzések felvezetéseként készítettünk interjúkat a vezetőedzőkkel, áttekintettük a magyar csapatok riválisaink szereplését az elmúlt időszakból és szemezgettünk a csoportkör statisztikai adatai közül is.

Kedden 18 órától a törökországi Kayseriben az Atomerőmű KSC Szekszárd a Saint Amand Hainaut Basket csapatával mérkőzik.  A francia gárda 17 mérkőzés után 3 győzelemmel és 14 vereséggel rendelkezik a hazája bajnokságában, de ahogy korábbi összeállításainkban is felhívtuk rá a figyelmet, a három sikerükből kettőt az elmúlt két hét során jegyeztek. Télen lecserélték a légiósaikat és velük az első Európa Kupa buborékból is jó teljesítménnyel jutottak tovább. Egy klasszikus francia középcsapat és ezt a legpozitívabb értelemben kell érteni. Szervezett kosárlabdát játszó, keményen védekező, atletikus játékosokkal rendelkeznek. Jasmine Bailey, Iva Slonjšak és Briana Day triója bármely gárdában ebben a mezőnyben megállná a helyét. Nem szabad lebecsülni a Hainaut Basket csapatát. Nyilván a Szekszárd esetében a nemzetközi sajtóban nagy figyelmet fog kapni DeWanna Bonner bemutatkozása, de csapatszinten azokkal az erényekkel, melyekkel a KSC a győri buborékban is három győzelmet szerzett, esélyesként lép pályára.

Interjúnk Zseljko Djokics vezetőedzővel ITT olvasható

Kedden 19 órától az Aluinvent DVTK a Valenciával mérkőzik. A DVTK-ra a sorozat legnagyobb favoritja vár. A spanyol gárda minőségben és mennyiségben is kiemelkedik a mezőnyből. A hangsúly talán a mennyiségen van. Még a kispadról 8-9. emberként is olyan kaliberű játékosokat tudnak pályára küldeni, amire csak Euroliga csapatok képesek. Ennek megfelelően azt a ritmust, keménységet tudják hozni 40 percen át, amit az a szint megkövetel. Nem véletlenül verték már a Salamancát és a Gironát a spanyol bajnokságban, így a második helyen állnak a tabellán. Ami a DVTK számára kedvező lehet, hogy a hazaiaknak csak a győzelem az elfogadható és ez óriási nyomást jelent. Ráadásul a DVTK utoljára március 6-án lépett pályára, akkor éppen a Sopront sikerült megszorongatni Keyona Hayes nélkül, így volt idő felkészülni. A Valencia azóta vívott egy kupadöntőt és egy bajnoki csúcsrangadót.

Interjúnk Földi Attila vezetőedzővel ITT olvasható

Szerdán 18 órától az VBW CEKK Cegléd csapatára a francia Carolo Basket vár, akik a csoportkör után a 7. kiemelést szerezték meg az Európa Kupa mezőnyben. Érdekesség azonban, hogy Paul Nielsen a FIBA szakírója 4. helyre tette őket saját szubjektív erősorrendjében. Valahogy ez a kettősség az egész szezonjukra igaz. Ha a neveket nézzük és helyenként a mutatott a játékot, akkor Final Four szintű csapatról beszélhetünk. Nagyon hullámzó azonban a teljesítményük, a francia Euroliga gárdákat nem tudták megszorongatni. A februári válogatott szünet óta például négy vereség és három győzelem a mérlegük. A CEKK nem jutott be a bajnoki rájátszásba, de itt nemzetközi porondon teher nélkül a szezon szép lezárásáért játszhat. Hasonlóan, mint Törökországban januárban, legjobb szerkezetében futhat ki a ceglédi keret. Ahogy a Hatay-t is sikerült megtréfálni, úgy ezúttal is lehet esély a csodára.

Interjúnk Kostas Keramidas vezetőedzővel ITT olvasható

További párosítások

Ha a többi párosítást figyeljük, akkor ki kell emelni az alapszakasz győztesét, a Reyer Veneziát. Hiszen bármennyire is a Valenciát neveztük az előbbiekben a legnagyobb favoritnak, az első kiemelést a a csoportkör után a Velence szerezte meg. Sokáig veretlenek voltak a szezonban, végül azonban a bajnokságban és az Olasz Kupa döntőjében is alulmaradtak a Schio-val szemben. Natasha Howard megszerzésével erősítettek télen. Nem annyira mély a keretük, mint a Valenciának, de a kezdőötöst nézve ők is abszolút Euroliga szintnek nevezhetőek. Érdekes lesz figyelni, hogy a Shatori Walker-Kimbrough és Megan Gustafson nevével fémjelzett lengyel Gorzow mennyire tudja megnehezíteni az életüket. A Velence az alapszakasz első helye ellenére nehéz ágra került. Ha továbbjutnak, akkor az egy meccsen mindenkire veszélyes spanyol Lointek Gernika vagy éppen a buborék házigazdája a Sepsiszentgyörgy jöhet nekik szembe.

Nézzük, hogy kik szerepelnek a magyar csapatok ágán. Továbbjutás esetén a Szekszárd riválisa az Elazig-Kayseri csata győztese lesz. Nehéz meghatározni a török alakulatok játékerejét, miután a bajnoksággal ellentétben nemzetközi porondon teljes felállásban szerepelhetnek. Ráadásul világjárvány ide vagy oda, náluk még februárban is ment a játékoskeretek alakítása. A Kayseri Glory Johnsont-t és Kitija Laksát szerződtette, az Elazig pedig Kristine Vitolát.

A DVTK-ra a Szpartak Moszkva – Villeneuve-d’Ascq párharc továbbjutója várna. Az egyik legkiegyensúlyozottabb nyolcaddöntős párosítás ez. Finoman szólva sem remekeltek az elmúlt hetekben ezek a csapatok. A Villeneuve-d’Ascq sorozatban hat vereséget szenvedett. Ezt a rossz szériát éppen múlt héten a Lyon elleni bravúrral törték meg. A Szpartak Moszkvának pedig Oroszországban a sereghajtó Dinamo Moszkvától is sikerült kikapnia. A Dinamo az egyetlen idei győzelmét ellenük szerezte. A Cegléd pedig a Ramla és a svájci Fribourg párharcából kapna ellenfelet. A Ramla egyértelműen favorit. A csoportkörben DeWanna Bonner segítségére is számíthattak, ő most nem lesz, de több játékosuk felépült. Egyéni játékra, a WNBA-s klasszisaik extra megoldásaira építenek. Nekik a tabella ezen negyedéből a Final Four sem elérhetetlen. Az más kérdés, hogy ott már csapatként is többet kellene mutatni.

A NYOLCADDÖNTŐK MENETRENDJE

Március 16., kedd
15:00 Reyer Venezia (ITA, 1.) – InvestInTheWest ENEA Gorzow (POL, 16.)
15:00 Elazig Il Ozel Idare (TUR, 5.) – Bellona Kayseri Basketbol (TUR, 12.)
16:00 Szparta&k Moszkva Régió Vidnoje (RUS, 6.) – ESBVA-LM (FRA, 11.)
18:00 Lointek Gernika Bizkaia (ESP, 8.) – ACS Sepsi-SIC (ROU, 9.)
18:00 Atomerőmű KSC Szekszárd (HUN, 4.) – Saint-Amand Hainaut Basket (FRA, 13.)
19:00 Valencia Basket Club SAD (ESP, 3.) – Aluinvent DVTK Miskolc (HUN, 14.)

Március 17., szerda
15:00 Ramla (ISR, 2.) – BCF Elfic Fribourg Basket (SUI, 15.)
18:00 Carolo Basket (FRA, 7.) – VBW CEKK Cegléd (HUN, 10.)

Hirdetés