Hirdetés
Archivum

Kezdõdik az Európai Egyetemi Játékok nõi kosárlabda tornája:

:

Hirdetés

Kedden elrajtol a Zágrábban és Rijekában zajló Európai Egyetemi Játékok nõi kosárlabda tornája. Magyarországot az egyetemi bajnok TF csapata képviseli.

Immár harmadik alkalommal rendezik meg az Európai Egyetemi Játékokat. A kontinensen ez a legnagyobb egyetemi multisport esemény. Idén 41 ország, 5700 sportolója vesz részt, akik 21 sportágban mérik össze az erejüket. A sportversenyek július 12-én kezdõdnek és majd július 26-án érnek véget. A nõi kosárlabda torna az elsõ napok programjában kapott helyet. Jövõ hétfõn, azaz július 18-án le is zárulnak a küzdelmek.

A nõi szakágban 16 együttes méri össze az erejét. A csapatokat négy darab négyes csoportba sorolták. A csoportok elsõ két helyezettjei jutnak a legjobb nyolc közé, innentõl klasszikus play-off rendszerben zajlik a küzdelem, negyeddöntõkkel, elõdöntõkkel és döntõvel. Ezzel párhuzamosan a 9-16. helyért is lejátsszák a helyosztókat.

A TF a D-csoportba került, ahol egy szerb (Univerzitet u Beogradu), egy török (Bahçeºehir Üniversitesi) és egy olasz (Università di Bologna) intézmény csapata szerepel. Nehéz az erõviszonyokról érdemben nyilatkozni, hiszen a 2012-es és a 2014-es egyetemi játékok tapasztalata azt mutatja, hogy óriási különbségek vannak a mezõnyben. Amikor két éve lapunkban is nagy terjedelemben követtük a Corvinus szereplését, akkor találkoztunk a riválisok között olyan játékossal, aki három hónappal késõbb tagja volt egy hazánkba látogató Európa Kupa csapatnak. Másik oldalról viszont szerepeltek a mezõnyben olyan gárdák, melyek szervezettségben, alap-képzettségben nem feltétlenül ütötték meg egy nagy torna színvonalát.

A fentebb kiemelt különbségek abból is adódnak, hogy nincs Európában egy egységes egyetemi versenyrendszer. Nõi kosárlabdában például jellemzõen Nyugat-Európában inkább a szervezettebb egyetemi bajnokságokban gondolkoznak, míg Közép és Kelet-Európában döntõen az alacsonyabb osztályú bajnoki küzdelmekbe igyekeznek integrálni az erõsebb egyetemi csapatokat.

A TF idei szereplését is követtük. Boros Zoltán csapata magabiztosan nyerte az egyetemi bajnokságot. A debreceni Final Four-ban is minden riválisát nagy különbséggel verte. Emellett a TF versenyzett az ANB-ben, ahol bronzérmet szerzett. Az ANB küzdelmei május végén értek véget. Azóta természetesen akadtak a csapat tagjainak vizsgái, civil kötelezettségei, de összességében edzésben volt a keret. Mi is beszámoltunk arról, hogy az Universiade válogatottal is játszott edzõmérkõzést a TF és emellett a B33 Tour-on is kipróbálták magukat.

A TF kerete a kosarsport.hu tájékoztatása szerint az alábbiak szerint alakul: Bodnár Fanni, Karlócai Julianna, Kováts Gabriella, Lakatos Dóra, Magyar Bianka, Mányoky Judit, Németh Alma, Miháczi Diána, Sándorfi Dóra, Sándorfi Réka, Varga Barbara.

A TF kedden 15 óra 30 perckor kezdi meg a szereplését, ekkor a török Bahçeºehir Üniversitesi lesz az ellenfél. Szerdán 9 óra 15 perctõl a Bolognai Egyetem következik, majd csütörtökön 15 óra 30 perctõl a Belgrádi Egyetem elleni meccsel zárul a csoportkör.

Hirdetés