Hirdetés
Archivum

Kezdõdik az EWBL Final Four:

:

Hirdetés

Szombaton és vasárnap a dél-oroszországi Rostov-on-Don (magyar átírással Rosztov-na-Donu) városában kerül sor a 2019-es EWBL Final Four küzdelmeire. Részletes beharangozó.

Fotó: EWBL

Fotó: EWBL

A harmadik számú európai sorozat elsõ elõdöntõje a TTT Riga és a Zabiny Brno párharcát hozza. Az esélyes egyértelmûen a TTT Riga, mely az idei európai szezon egyik legnagyobb figyelmet kapó csapata. Jól emlékezhetünk rá, hogy az Euroliga selejtezõjébõl a fõtáblára kerülve kiemelkedõ alapszakaszt teljesítettek rengeteg nagy bravúrral. Verték a Fenerbahce-t, egylabdás végjátékot játszottak a Kurszkkal. Ugyan a negyeddöntõben a Jekatyerinburg ellen nem volt esélyük, de ez nem von le semmit a sikereik értékébõl. Különösen úgy, hogy a lett nemzeti csapatra épül a keretük és mindössze két légióssal kezdték az évet. Közülük ráadásul Ivey Slaughter megsérült a tél folyamán, így az EL hajrájában nem játszhatott.

A lett bajnok a hazai porondot uralja, igazán a térségben sincs kihívója. Éppen a múlt héten nyerték meg a lett, litván, észt összevont kupasorozatot veretlenül. Várhatóan a bajnoki címet is hasonló módon húzzák be. Az igazi teszt így tavaszra az EWBL, ahol az Euroliga terhelés ellenére végig igyekeztek legerõsebb kerettel szerepelni és veretlenül jutottak a négyes döntõbe. Átlagban 31 ponttal verték riválisaikat. A liga honlapja közölt statisztikai összefoglalt, ami szépen kirajzolja dominanciájukat. A legtöbb pontot dobták, a legkevesebbet kapták. A duplákat a legjobb százalékkal értékesítették. A legtöbb szerzett labdát és a legtöbb gólpasszt érték el. Az egyéni mutatókat nézve pedig Shey Peddy (8.9 pont, 6.8 gólpassz, 4.1 lepattanó, 3.8 szerzett labda) és Kristīne Vītola (15.6 pont, 6.1 lepattanó) kettõse remekel. Rutinban, minõségben és egységben ez a gárda kiemelkedik a mezõnybõl.

A Zabiny Brno csütörtökön vívta ki a négy közé jutást a cseh bajnokságban, ahol az utóbbi évek visszaesését követõen ismét a legjobbak között vannak. A harmadik helyen zárták az alapszakaszt. A Jan Bobrovský nevével fémjelzett klubnál most kezd beérni az utóbbi idõszak munkája. A fiatalok egyre többet tudnak hozzátenni, miközben az amerikai Marques Webb és a litván center Justina Matuzonyte személyében két jobb légióst igazolhattak. Webb az EWBL harmadik legjobb lepattanózója. Csapatszinten az ötödik legtöbb pontot szerezték, a harmadik legkevesebbet kapták. A lepattanók és a gólpasszok terén is a negyedikek a csapatrangsorban. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a számok alapján helyük van az F4 mezõnyében. Nagy kérdés azonban, hogy az elmúlt egy hét három meccse mennyit vett ki a csapatukból. Ráadásul a hazai rendezésû CEWL Final Four során is láthattuk, hogy a cseh mag – bár sokat fejlõdött -, de az igazi versenyképességhez még egy lépcsõfok hiányzik. Meglepetés lenne, ha a Rigát megszorongatnák. Utána viszont a bronzérem reális cél lehet.

Nézzük a második elõdöntõt. A Rostov Don SFEDU és a Tsmoki Minszk két olyan gárda, akiket az õszi-téli idõszakban az EWBL egyetlen magyar résztvevõje a PINKK Pécsi 424 ellen is láthattunk. A minszki alakulat azt a csoportot végül veretlenül nyerte, míg a Rostov-Don a harmadik pozícióban lépett tovább a rájátszásba. Az orosz második vonal listavezetõje 5 gyõzelmet és mindössze 2 vereséget gyûjtött az alapszakaszban. A negyeddöntõben a Minszk a Pöstyént búcsúztatta, míg a Rostov-Don a svéd Lulea Basket csapatát.

A nevek alapján a Tsmoki Minszk egyértelmûen esélyes az elõdöntõben. A fehéroroszok három amerikai légióst is foglalkoztattak az évad folyamán Danielle McCray, Shannon MCCallum és Rachel Theriot személyében. McCray a legnagyobb név és 16.2 pontos átlagával a csapat egyik legeredményesebbje. Mellettük ki kell emelni a fehérorosz válogatott centerét Viktoryia Hasper-t, aki az egész sorozat legjobb lepattanózója közel 10-es meccsenkénti átlaggal. Hasper emellett a pontszerzésben is jeleskedik, 16.5-ös átlagot teljesített. Segítségével uralják a festéket. Mivel az amerikai játékosok meghozzák a kellõ sebességet, meg tudják bontani a riválisok védekezését, így ütõképés gárda formálódott. Ezen a szinten egy ilyen felállású kerettel sokáig lehet jutni. A döntõig legalábbis igen jó eséllyel.

A Rostov Don SFEDU az orosz második vonalban szerepel, de ott kiemelkednek a mezõnybõl. Ha a lehetõségeik engedik, akkor minden bizonnyal a legjobbak között láthatjuk õket. Klasszikus orosz stílust képviselnek. Magas szerkezetû, keményen védekezõ alakulat, mely kiválóan dob távolról. Õk szedték csapatszinten a legtöbb lepattanót meccsenként. Mögöttük a rangsorban éppen a Minszk található. A TTT Riga után a második legtöbb szerzett labdájuk van. Nem foglalkoztatnak légióst, viszont a korosztályos válogatottig eljutó fiataljaik nagy kedvvel, motiváltan kosárlabdáznak. Hazai közönség elõtt várhatóan mindent megtesznek a döntõért. Nagy kérdés, hogy a lényegesen rutinosabb rivális ellen mire mennek.

Hirdetés