Hirdetés
Utánpótlás

Kezdődik az Olimpiai Reménységek Versenye:

:

Fotó: Király Evelin

Hirdetés

Szerdától péntekig rendezik Lengyelországban, Walbrzych városában a 2023-as Olimpiai Reménységek Versenyét, melyen a hagyományoknak megfelelően az U16-os válogatottunknak is szurkolhatunk.

A nagy múltú seregszemlén a riválisok a házigazda Lengyelország, illetve Szlovákia és Csehország lesznek. Ahogy minden esztendőben kiemeljük, az ORV egy fontos állomása a válogatott munkájának és hasznos visszajelzéseket adhat a stábnak, mely a következő nyári Európa-bajnokságra történő felkészülés során is hasznosítható.

„Elsősorban akkor lennék elégedett, ha a gyakorolt elemekből és abból a játékstílusból, amit szeretnénk magunkénak tudni, minél többet láthatnánk a pályán. Egyéni oldalról pedig akkor, ha mindenkin azt éreznénk, hogy a maximumra törekszik. Számszerű eredményben még korai gondolkozni, hiszen belépő korosztályról beszélünk minden nemzetnél. Nem is vonnék le a tornából ilyen szempontból messzemenő következtetést. Inkább a saját csapatunk teljesítményén és a játékosoktól érkező visszajelzéseken lesz a hangsúly.” – mondta lapunknak Czirják Szilvia szövetségi vezetőedző.

Fotó: Király Evelin

A magyar válogatott legutóbb novemberben találkozott. Előbb egy székesfehérvári összetartáson, majd Sopronban a Bajnokok Tornáján, ahol előkelő második helyet szerzett.

„Vasárnap délután találkoztunk újra. Akkor egy hosszú edzésünk volt Székesfehérváron, majd hétfőn két edzéssel folytattuk és kedd kora reggel keltünk útra Lengyelországba. Nagyobb részt a novemberi összetartáson és a Bajnokok Tornáján gyakorolt elemekre helyeztük a hangsúlyt, de eközben következetesen építkezünk is. A szövetségtől kapott irányelvek egyértelműen megfogalmazzák az elvárásokat, hogy mit kell a válogatottnak elsajátítania nyárig. Minden egyes összetartás egy kincs időszak, így természetesen új elemeket is tanultunk, amit nagyon ügyesen vettek a lányok. Hasznosan teltek a foglalkozások.” – avatott be a munka háttérébe Czirják Szilvia, aki a keretben bekövetkezett változásokat is kiemelte:

„Két változás lesz a Bajnokok Tornájához képest. Történtek apró sérülések a kluboknál az elmúlt hetekben, emiatt egy játékost cseréltünk. Ezen felül Babovic Anja játékengedélyét a szerb szövetség egyelőre nem adta ki és amíg hivatalos állásfoglalás nem érkezik a státuszáról, addig őt nem szerepeltetjük. Mindkét játékost a posztján tudtuk cserélni, így szerkezetben, játékstílusban nem kell változtatni a novemberi mérkőzésekhez képest.”

Fotó: Király Evelin

Rendhagyó időpontban rendezik a tornát, a hagyományokkal szakítva nem a két ünnep között, hanem a karácsonyi hosszú hétvége előtti napokban. Ennek előnye, hogy egy hosszabb ünnepi időszakot tölthetnek a családjukkal a játékosok. Hátránya viszont, hogy közvetlenül a bajnoki terhelésből fordul a mezőny a tornára.

„Érezhetően nem frissek a játékosok, átgondoltan kellett megtervezni a foglalkozásokat. Igyekeztünk tudatosítani a lányokban, hogy tisztában vagyunk azzal: az év végéhez közeledve nagyon sok meccsel a kezükben, lábunkban érkeznek, de összeszorított fogakkal arra kell törekedni, hogy a maximumot nyújtsák. Ugyanakkor minden nemzet hasonló cipőben jár az év ezen szakaszában, pihenő nélkül a saját bajnokságából érkezve vívja meg a tornát, így ez nem lehet kifogás. Anélkül nem lehet előre lépni, ha az ember nem feszegeti a határait és nem szabad bennmaradni a komfortzónában sem.” – összegzett Czirják Szilvia.

A magyar válogatott programja

December 20., szerda
12:00 Magyarország – Lengyelország

December 21., csütörtök
14:15 Csehország – Magyarország

December 22., péntek
9:00 Magyarország – Szlovákia

Az U16-os válogatott kerete a 2023-as Olimpiai Reménységek Versenyén: Babay-Bognár Kinga, Biczó Panna, Csaplár-Nagy Lara, Josepovits Kinga, Kecsmárik Olívia Anna, Kovács Viktória Noémi, Nyári Döníz Csenge, Ocsenás Móna Petra, Puskás Lili Anna, Rigó Dorina, Szlávik Bianka és Tatai Fanni.

Hirdetés