Hirdetés
Archivum

Kezdõdik az U16-os A-divíziós EB!:

:

Hirdetés

Az egyetlen olyan idei utánpótlás kontinenstorna kezdõdik csütörtökön az olaszországi Cagliariban, ahol a magyar kosárlabda válogatott az A-divízióban, azaz a legjobbak között szerepel. Ez pedig nem mást, mint az U16-os nõi EB rajtját jelenti.

Nem kerültek könnyû csoportba Peresztegi Nagy Ákos tanítványai, hiszen Finnország, a házigazda olaszok és a spanyolok lesznek az ellenfelek. Ráadásul a csapat legfontosabb mérkõzésére már az elsõ napon sor kerül. A finnekkel ugyanis ekkor játszunk és a papírforma szerint, ha az olaszok és a spanyolok hozzák a kötelezõket, akkor ezzel az egy gyõzelemmel a csoport harmadik helyérõl becsúszhatunk a középdöntõbe. A legjobb 12 csapat közé kerülés több ok miatt is fontos, egyrészt a középdöntõ a biztos A-divízióban maradást jelenti, másrészt újabb három tétmérkõzést játszhatnak a mieink Európa topcsapataival, várhatóan a franciákkal, a szerbekkel és a törökökkel.

Ami a nemzetközi mezõnyt illeti, ennek a korosztálynak az egyeduralkodója a spanyol válogatott. 2004 óta ugyanis ötször nyerték az U16-os EB-t, nagy sorozatukat egy-egy francia és orosz siker szakítja meg. Nagy meglepetés lenne, ha ezúttal nem ezen három válogatott között dõlne el az aranyérem sorsa. A spanyolokra visszatérve, náluk a kapitány az az Evaristo Perez, aki a Pekingi Olimpián és a 2007-es, illetve a 2009-es Európa-bajnokságon a felnõtt válogatottat vezette.
 

Perez egy olyan csapatot dirigálhat, amely a helyi versenyrendszernek köszönhetõen riválisainál nagyobb mérkõzésrutinnal rendelkezik. Jelenleg ebben a tekintetben az U16-os korosztályban a spanyolok lépéselõnyben vannak és az elõzetes nyilatkozatok alapján ezt szeretnék érvényesíteni is.

Nincs EB meglepetések nélkül és ezt akár a hazaiak is szállíthatják. Az olaszok rendeztek egy felkészülési tornát a múlt héten, melyen a franciákat nem kis bravúrral le tudták gyõzni, igaz 71-32-re kikaptak a spanyoloktól.
 

A csoportbeosztás
 

A-csoport B-csoport C-csoport D-csoport
Lengyelország Csehország Olaszország Törökország
TBelgium Görögország Finnország  Szerbia
Svédország  Horvátország Magyarország  Hollandia 
Szlovákia Oroszország Spanyolország Franciaország 

A csoportokból az elsõ három helyezett jut tovább. Ezt követõen két 6 csapatos középdöntõ csoport formálódik az A és a B, illetve a C és a D jelû négyesek továbbjutóiból. A két középdöntõcsoport elsõ négy helyezettje jut a negyeddöntõbe, ahol keresztbe játszanak majd az együttesek. Az A-divízióból a 15. és a 16. helyezett búcsúzik, míg a B-divízióból az elsõ két helyezett jut fel a legjobbak közé. A B-divízió küzdelmeit Aradon rendezik.

Hirdetés